Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Tjekkerne drikker ikke gløgg eller Glühwein på julemarkederne, men punch som her på rådhuspladsen Horné Námestí i byen Olomouc i det østlige Tjekkiet. Foto: Poul Husted
Nyhedsbrev - Rejser

Julen står for døren

Antallet af julemarkeder eksploderer, men de er svære at nå med tog, før man kommer til Hamburg, for der slutter DSB's udlandskørsel.

Nyhedsbrev - Rejser

Kære læser

Snart er det jul, og juleentusiaster valfarter til julemarkeder, som der bliver flere og flere af lige fra Los Angeles over Dublin til Tokyo.

Politiken har valgt at besøge julemarkeder i tre byer i Tjekkiet – Prag, Olomouc og Brno – hvor juleglade tjekker ikke drikker gløgg eller Glühwein, men skyller julegodter og fed julemad ned med punch.

Julemarkeder er en forholdsvis ny tradition herhjemme, fortæller kunsthistoriker og juleekspert Benno Blæsild. Han sammenligner julemarkedet med Roskilde Festivalen. Deltagerne opfører sig og fester, som det passer dem, og bagefter behøver de ikke rydde op.

Hvis man har tænkt sig at køre med tog til et julemarked i udlandet, så er det ikke DSB, man skal regne med, for de danske statsbaner kører kun til og fra Hamburg foruden kørslen i Øresunds-regionen. Af Sune Højrup Bencke og Tina Krongaards interview med DSB-direktør Flemming Jensen fremgår det, at udlandskørslen ikke står øverst på DSB’s dagsorden.

Det kan imidlertid lade sig gøre at komme videre ud i Europa med andre selskaber, og man kan måske overvinde juletravlheden ved at sove i nattog. Malin Kristina Westerlund og Sune Højrup Bencke har prøvekørt fire forskellige europæiske natstrækninger og givet dem karakter.

God læse- og rejselyst! Og husk, at du som 4.718 andre kan kan følge os på Instagram og lægge dine egne flotte rejsebilleder op.

I Tjekkiet har man skiftet gløgg og Glühwein ud med punch


Julemarkedet er en fest, hvor man kan svine uden at rydde op


Interview med DSB's direktør om fremtidens udlandstog


Eurostar vil plante 20.000 træer årligt


Oplev magien i Rocky Mountains


Ugens guide


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden