0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Per Marquard Otzen/per.marquard.otzen@pol.dk
Foto: Per Marquard Otzen/per.marquard.otzen@pol.dk
Nyhedsbrev - Tech og Viden

Computerspil spionerer mod dig og ungerne - og så findes der hunde med to hoveder.

Politiken inviterer til nyt spændende online-debatmøde om dine børns computerspil.

Nyhedsbrev - Tech og Viden

Kære læser,

Aller først vil jeg gerne takke alle jer, der deltog i vores og CPH:Dox’s eksklusive filmfremvisning af filmen Coded Bias og efterfølgende debat om algoritmer og automatisk ansigtsgenkendelse. Det var en vild film og – synes jeg selv – god debat bagefter. Hvis du missede den, kan du finde den her.

Men der er mere, hvor det kommer fra...

På torsdag kan du deltage i online-debatmødet »Computerspil ved alt...om dine børn« (tilmeld dig her).

Det er ret vilde ting, vi skal tale om.

Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn

Felix på 12 kan ikke stoppe

Ingeniørforeningen IDA, som er medarrangør af mødet, har sammen med organisationen Dataethics lavet en rapport, der viser, hvordan »uskyldige« og gratis computerspil spionerer mod dig og dine børn.

Gratis spil for børn er nemlig ikke så gratis, som de måske kan fremstå, fortæller vores techjournalist Julie Gindrup: »Når børn spiller online, indsamles der enorme mængder data, og det er ikke kun faktuelle persondata, men også data om deres spillemønstre- og adfærd, som kan tegne en psykologisk profil af børnene« (læs artiklen her).

Ved at lade spil og techgiganter suge persondata til sig, kan de blandt andet målrette reklamer og få børn til at bruge penge på spillene. I løbet af selve spillet manipuleres børn ved f.eks. at gøre det sværere at udføre en opgave, hvis man ikke tilkøber ekstra udstyr.

»Nogle gange vil jeg gerne stoppe med at spille. Men så bliver jeg ved alligevel«, siger 12-årige Felix (foto ovenfor) til Julie Gindrup og Jens Bostrup, der har lavet en tankevækkende artikel om Felix’ spil (læs den ved at trykke her).

Du kan også høre Julies podcast i »Du lytter til Politiken« ved at trykke her.

På læsermødet på torsdag vil vi fortælle dig mere om undersøgelsen. Men vi vil også tale om, hvad man kan gøre ved problemet. Panelet er virkelig stærkt. Datatilsynet, der ellers skulle passe på os og ungerne, gør tilsyneladende intet...(læs her). Jeg håber, du vil deltage torsdag.

Du vil givetvis høre en masse om algoritmer og den slags. Og hvis du ikke lige kan huske, hvad den slags er, så er her en indgang til det. Svært er det egentlig ikke...(klik her).

Du er i øvrigt velkommen til at skrive til mig, hvad du synes om vores arrangementer og komme med input til både forbedringer og nye arrangementer: michael.jarlner@pol.dk.


Claus Nørregaard/POLITIKEN
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN

Facebook, mændene og kvinderne

Og nu vi er ved algoritmerne....Vidste du, at kvinder og mænd ikke nødvendigvis ser de samme jobopslag på Facebook?

Det viser i hvert fald et studie fra USA, hvor forskere fra University of Southern California (USC) har påvist, at Facebooks algoritmestyrede (ja, du må læse om de algoritmer...) jobopslag gør sig skyldige i køndiskriminering.

Ifølge M.I.T. Review registrerede forskerne sig som annoncører og købte sig til annoncer for job, der krævede identiske kvalifikationer. I ét tilfælde søgte de efter chauffører til pizzakæden Domino’s og i et andet for det amerikanske Instacart, der er en slags Nemlig.com (uha...se lige her...)

»Der er for tiden flere mænd end kvinder, der kører for Domino’s og vice versa for Instacart«, skriver M.I.T. Review og fortæller, at det også afspejlede sig i den kønsmæssige fordeling af visningen af annoncer på Facebook.

Facebook så at sige reproducerer fortiden, så tingene forbliver, som de altid har været. Er det dét, vi vil?


Claus Nørregaard/POLITIKEN
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN

Hunde med to hoveder

Kære læser....tak for opmærksomheden.

Nedenfor en buket af (andre) spændende artikler om Viden og Tech. Selv blev jeg lige fascineret af Kristoffer Frøkjærs børnebog »Manden, der fik skåret sin hjerne i skiver«, hvor jeg bl.a. læste om en hund, der fik opereret et ekstra hoved på.

»Det virkede måske som en skør idé, men faktisk mener mange, at lægen, der skabte hunden med de to hoveder, var en foregangsmand inden for at udskifte organer og lave hjerteoperationer«, skriver Frøkjær.

Jeg ved snart ikke....

Jeg tænker i hvert fald at komme ét-hovedet på torsdag. Håber vi ses.

Jeg ønsker dig en god og coronafri uge. Snart er vi frie... men i mellemtiden: Tjek din tech- og viden-sektion ud, så du får det hele med.

Og ja...du kan jo anbefale dette nyhedsbrev til andre, der kan få det ganske gratis ved at tilmelde sig her (det er os med dronen). Del nyheden før din nabo...


Afsløring: Spionage mod os og vores børn