0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Nyhedsbrev - Tech og Viden

Computerspil: Det her er muligvis det dårligste svar, du kan give dit barn

Politikens ugentlige nyhedsbrev om viden og tech ser på computerspil og sætter Nemlig.com i perspektiv.

Nyhedsbrev - Tech og Viden

Kære læser,

Kender du det: Børnene spørger, om de lige må downloade et spil på deres mobiltelefon, og du svarer henkastet, at det må de gerne, hvis det bare er gratis.

Det er muligvis det dårligste svar, du kan give!

Sådan lød det i hvert fald fra Camilla Mehlsen fra Børns Vilkår, da hun i torsdags deltog i et debatmøde om børn og spil på Politiken. Det var et møde, vi havde arrangeret i samarbejde med ingeniørforeningen IDA, der netop har udgivet en rapport om emnet (læs mere om den her).

Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn

Indbringende kynisme

Mødet handlede netop om vores børns computerspil, og ikke mindst om spil og apps til vores børn under 13 år, fordi de ifølge både FN’s Børnekonvention og EU’s databeskyttelsesregler (GDPR) nyder særlig beskyttelse.

Og mødet handlede i høj grad om kyniske spiludbydere, der både manipulerer og spionerer mod dem. Det betyder, at de dels lokkes til at bruge penge på spil, der ellers skulle være gratis. Dels at de opbygger en snigende spilafhængighed.

Nogle af de værste til den slags er netop de gratis spil, for det er jo hele forretningsmodellen: Man kan trods alt ikke tjene penge på at være gratis. Men man kan skaffe sig penge på anden vis: Ved at lokke penge ud af børnene. Og ved at lokke data ud af dem, som man så kan sælge videre.

Et eksempel: Et spil har kodet sine figurer til at græde, hvis spilleren – ofte et barn – ikke køber noget til dem for rigtige penge inde i spillet. Som man siger: Hvis noget er gratis, er det nok, fordi du selv er varen.

Spilproducenten Simon Egenfeldt-Nielsen fra Serious Games Interactive kunne endda fortælle, at netop de gratis mobilspil-app’s er blandt dem, der tjener allerfleste penge. Kun et betalingsspil er med i Top-100, fortalte han, nemlig Minecraft på 76. pladsen.

Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn


Hvad gør vi? Hvem?

Debatmødet handlede bl.a. om, hvorvidt vi beskytter børnene godt nok, og svaret var: Nej.

Jo, jo, spilproducenter kræver ofte, at man skal være 13 år for at spille et spil, men de kontrollerer det ikke. Tværtimod fraskriver de sig ansvaret, hvis man lyver sig ældre, lige som dengang man snød sig til at se film, der var forbudt for børn under 16 år.

Så hvad gør vi?

SF-folketingsmedlemmet Karina Lorentzen krævede lovindgreb og vil gå langt i forhold til krav om id-bevis for, at man er så gammel, som man siger.

Christoffer Melson, it-ordfører for Venstre, mente, at forældrene må påtage sig et større ansvar. Men han vil også styrke Datatilsynet, så det kan indtage en mere udfarende rolle.

Europa-parlamentsmedlemmet Christel Schaldemose (S) anbefalede et EU-agentur, der kan sørge for en mere effektiv fælleseuropæisk regulering af området, fordi mange spilfirmaer er multinationale og derfor må konfronteres multinationalt.

Se eller gense debatten ved at trykke her.


Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen


Nemlig...

Spændende er det også, hvad der sker omkring Nemlig.com, hvis arbejdsforhold Politiken i den grad har sat fokus på.

Vores tech-kommentator Mikkel Flyverbom, professor ved Copenhagen Business School i København, påpeger dog, at Nemlig.com er langt mere end et enkeltstående eksempel:

»(...) arbejdsforholdene hos Nemlig.com viser, hvad der sker, når avancerede, digitale systemer overtager kontrollen i virksomheder«, skriver han i en klumme, som du kan læse ved at trykke her: »En digital arbejdsgiver lukker aldrig øjnene og er hele tiden på jagt efter at fjerne spildtid, så der aldrig dukker en uventet pause op, for et roligt minut er et tabt minut«.


Claus Blok Thomsen/Claus Blok Thomsen/ Politiken
Foto: Claus Blok Thomsen/Claus Blok Thomsen/ Politiken

Det sker onsdag

Vi har kurs mod en stor uge, hvor EU-kommissionen onsdag fremlægger et nyt udspil til anvendelsen af kunstig intelligens (artificial intelligence, AI).

Ifølge netmediet Politico, der har set et udkast til udspillet, vil EU-kommissionen forbyde masseovervågning gennem automatisk ansigtsgenkendelse samt forbud mod at indføre den slags sociale ratings, som Kina er blevet berømt for....på den dårlige måde, kunne man tilføje.

»Det er det første regelsæt af sin art, der forsøger at regulere kunstig intelligens, og EU er meget optaget af at vise sin særlige indfaldsvinkel«, skrev Politico for nylig og tilføjede: »Det vil ikke overlade banen til magtfulde tech-firmaer i USA eller åbne for en udvikling som i Kina, der bruger tech til at udvikle en overvågningsstat«.

Vi ser, om disse tanker også står i det endelige udspil, når det bliver officielt onsdag. Vi er på sagen.

Vi har i øvrigt samlet en række spændende artikler om overvågning og algoritmer i artikelpakken »Hemmelige Koder«, som du kan finde ved at trykke her.


Jesper Houborg
Foto: Jesper Houborg


En gave

Dermed: Tak for nu.

Du er som altid velkommen til at skrive ris, ros og tip til mig på mail: michael.jarlner@pol.dk

Der er mere viden- og tech-stof på politiken.dk/tech.

Hvis du mener, at nogen bør modtage dette nyhedsbrev, må du meget gerne fortælle dem om det. De kan få deres eget ved kvit og frit at tilmelde sig her - en gave fra alle os til alle jer.

Må du få en fantastisk og coronafri uge.Nemlig.com er bare starten


Børn og spil: Se debatten


Børn og spil: Hør podcasten


Børn og Instagram


Kinas tech-kejser


Corona-vacciner


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts