Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen
Nyhedsbrev - Tech og Viden

NemID giver pushere, svindlere og digitale voldsmænd en større bane at spille på

Tech og viden i Politiken:

Nyhedsbrev - Tech og Viden

Velkommen til ugens nyhedsbrev om tech og viden. Vi begynder med NemID, som for langt de fleste danskere har gjort nogle af tilværelsens trivielle sider en del lettere.

Men der er grupper i samfundet, som har fået endnu større fordele: Narkopushere, svindlere og digitale voldsmænd har fået helt nye muligheder, når de tvinger deres ofre til at udlevere kode og nøglekort til NemID.

Med koderne i hånden kan de ikke bare tømme kontoen, men også optage banklån i offerets navn. Mange af de kvinder, der søger hjælp i et krisecenter, har oplevet, at ægtefællen på deres vegne har godkendt skilsmisse, afskrevet forældremyndigheden eller driver svindelforretninger i kvindernes navn.

Pas bedre på dine koder!

Andre hjælpeorganisationer fortæller om pushere, der overtager narkomaners konti og sågar deres bolig, der bliver brugt som salgscentral for stoffer.

Eksemplerne viser ifølge innovationsminister Sofie Løhde (V), at det er vigtigt at passe godt på sine koder til NemID. Men formaningen er ifølge Kirkens Korshær ude at trit med virkeligheden for de mest udsatte.

»Det siger næsten sig selv, at det kan være svært eller helt umuligt at holde styr på nøglekort og koder, når man lever et kaotisk liv med psykiske problemer, stofmisbrug og måske ligefrem på gaden«, siger Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær.

Pas bedre på vores data!

En formaning om at passe bedre på, kunne måske med fordel rettes mod Gladsaxe kommune, som i december måtte erkende, at en ukrypteret pc med persondata fra over 20.000 borgere var forsvundet. Nu viser det sig, at samme kommune begik præcist samme fejl fire måneder tidligere. Sagen blev anmeldt til datatilsynet. Men hverken byrådet, borgerne eller offentligheden fik noget af vide om det, før Politiken fik aktindsigt.

Pas på vores penge!

De store tech-selskaber aflægger regnskab de kommende dage, og der bliver holdt ekstra godt øje med dem denne gang - også fra danske pensionskasser, der har sat en pæn portion af vores sparepenge i deres aktier. Det har hidtil lønnet sig, men de seneste måneder har aktierne fået klø, og regnskaberne kan måske give en fornemmelse af, om bunden er nået, eller de skal meget længere ned, skriver Frank Hvid Petersen i sin tech-klumme.

En kunstig finger skaber uro i Davos

Under sidste uges verdensøkonomiske topmøde præsenterede japanske forskere deres nye robotfinger, hvis metal-’knogler’ på hver side var blevet forsynet med to strimler laboratoriefremstillet muskelvæv. På den måde kunne de ved at sende elektriske signaler gennem vævet få den kunstige finger til at bevæge sig. Det udløste imidlertid ikke kun begejstring, men også, og især, en urolig fornemmelse af, at sammensmeltningen af mennesker og maskiner er rykket ubehageligt tæt på, fortæller Michael Jarlner fra Davos.

Men ny baktiere vækker udelt begejstring

Vi runder denne uge af med en overraskende positiv nyhed fra Helsingør, hvor Agnes og Frederikke fra Skolen ved Rønnebær Allé fandt en helt nye bakterie på en mælkebøtte. De deltog ligesom 25.000 andre skolelever i en landsdækkende bakteriejagt, der har frembragt hele 10 nye arter af mælkesyrebakterier, som potentielt kan bære på nogle gavnlige og sundhedsfremmende egenskaber, vi kan få glæde af i fremtiden.

Agnes og Frederikke ville da blive smigret, hvis den nye bakterie blev opkaldt efter dem, men foreslår selv, at den skal opkaldes efter hele klassen og hedde ’S3’.

»Vi gik ud for at lede efter bakterier som klasse og ikke som enkeltpersoner. Så ’S3’ er et bedre navn til bakterien end ’Agnesfrederikke’, ’Agnikke’ eller ’Fregnes’, tænker vi«, ræsonnerer pigerne.

Herunder et udpluk af, hvad der ellers er værd at vide om viden og tech fra den forgangne uge.


Skolebørn afviser at deltage i trivselsmåling


Forskere:


Kina lægger nyt lag på social kontrol


Læs mere

For abonnenter

Annonce

Forsiden