Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Foto: Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Nyhedsbrev - Tech og Viden

Computere er ubrugelige: De kan kun levere svar

Politikens ugentlige nyhedsbrev om viden og tech inviterer dig til læsermøde med en hot forfatter og fortæller om, hvordan insekterne forsvinder omkring ørerne på os.

Nyhedsbrev - Tech og Viden

Kære læser,


»Computere er ubrugelige«, fastslog maleren Pablo Picasso engang og uddybede: »De kan kun levere svar«.


Ak, ja...tænk at være så dum, at man ikke også kan stille de rette spørgsmål.


Det er forfatteren og tech-specialisten Peter Svarre, der minder om det lille citat i hans spritnye bog om kunstig intelligens og teknologiske omvæltninger, Hvad skal vi med Mennesker?


Allerede i Peter Svarres brug af Picasso-citatet aner man en brudflade til den teknologibenovelse, der på lange stræk har drevet arbejdet i Lars Løkke Rasmussens og regeringens såkaldte Disruptionråd, der i sidste uge afgav en foreløbig rapport.


Rapporten skulle give svar på, hvordan Danmark kan ruste sig til de enorme omvæltninger, der formodes udløst af ny teknologi som big data-analyser, robotter og kunstig intelligens. Det er alt sammen noget, som også verdenseliten i World Economic Forum i Davos mener er i gang med at udløse en ny industriel revolution. Intet mindre.


Men hvor Disruptionrådet er fokuseret på, hvordan Silicon Valley og den ny teknologi påvirker os, så er Peter Svarre optaget af, hvordan vi omvendt påvirker den ny teknologi: Vi skal levere rammen for de svar, computeren skal give - ikke omvendt.


Tvivl, for pokker!

For Peter Svarre handler det om at bruge en måske afgørende menneskelig styrkeposition: Tvivlen. For som han bl.a. skriver i sin bog:


»Vi bliver nødt til at tvivle på alle de kunstige intelligenser, der træffer vigtige beslutninger i vores liv«.


»Vi bliver nødt til at tvivle på virksomheder, der forsøger at sælge os alvidende kunstige intelligenser, som bygger på tvivlsomme data«.


»Vi bliver nødt til at tvivle på stater, der bruger effektivisering som undskyldning for at øge overvågningen og kontrollen over borgerne ved hjælp af kunstig intelligens«.


Tag den, Gladsaxe Kommune, kunne man tilføje.


Tag den, Disruptionråd, der fremhæver behovet for de ingeniør- og teknologifokuserede uddannelser - de såkaldte STEM-kompetencer (efter engelsk: Science, Technology, Engenieering og Mathematics) - men i stor stil overlader dataetikken til virksomhederne selv.


Kom og mød Peter Svarre

Bevares, blandt mange ukonkrete tanker er Disruptionrådet også nået frem til forslag om bl.a. en ny dansk konkurrence(»Grand Challenge«), som med rådets egne ord »skal motivere forskere,virksomheder og organisationer på tværs af alle discipliner til at udvikle forskningsbaserede, innovative løsninger, som kan bidrage til at løse nogle af fremtidens store udfordringer. Regeringen vil belønne de bedste løsninger med en præmie«.


Peter Svarre ser på sin side konturerne af en ny klassekamp: Mellem dem, der bruger den nye teknologi som argument for at presse lønninger ned og produktiviteten op, og dem, der omvendt kæmper for kontrollen over teknologien.


Du kan nu møde Peter Svarre ved et læsermøde på Politiken tirsdag 19. februar klokken 19.30. Det er nødvendigt at melde sig til, men det gør du let her. Det er en diskussion, du ikke bør misse.


Jeg håber vi ses. Takker for du læste med. Og slutter nedenfor af med en buket af spændende artikler, du måske kan have glæde af at læse: Om insekter, der udryddes i rekordfart og kan ryste vores natur. Om en beskidt sag mellem en techmilliardær og en af Trumps venner. Og om Løkkes guru, der vil have os til at arbejde mindre.

Viden: Naturen skælver


Tech: En rigtig beskidt sag


Disruption: Vi skal arbejde mindre


Viden: Skildpadder mod diabetes...sådan cirka


Tech: Fremtidens demokrati


Techklummen: Finansanalytiker skoser Lars Løkkes Disruptionråd


Læs mere

Annonce

Forsiden