0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Roald Als/POLITIKEN
Foto: Roald Als/POLITIKEN
Nyhedsbrev - Tech og Viden

Amazon tjente 100 milliarder kroner, men betalte ikke en øre i skat

En forfatter advarer mod overvågningskapitalisme, mens danske kommuner drømmer om endnu mere kontrol med vores flere data. Her er Politikens ugentlige nyhedsbrev om viden og tech.

Nyhedsbrev - Tech og Viden

Kære læser,


Danske pensionskasser dropper selskaber med ringe skattemoral, stod der med fede typer hen over forsiden på mandagens trykte avis (Politikens netavis var der naturligvis også).


»En ordentlig og anstændig skattebetaling er forudsætningen for, at vores medlemmer kan levere en god, offentlig service til borgerne. Derfor er det naturligt for os at gøre skattemoral til et selvstændigt fokusområde, når vi investerer«, lød det fra PenSams administrerende direktør, Torsten Fels, der forvalter pensionsopsparinger for omkring 400.000 offentligt ansatte, blandt andre social- og sundhedsassistenter.


Men betyder det så, at danske pensionskasser holder sig langt væk fra en techgigant som Amazon, der snart kommer til Danmark? Jeg spørger, fordi den amerikanske græsrodsorganisation Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP) netop har offentliggjort en rapport, der viser, at Amazon ikke har betalt en krone i amerikansk skat i hverken 2017 eller 2018, hvor techgiganten ellers tilsammen tjente over 105 milliarder kroner. Faktisk fik selskabet over en milliard kroner tilbage i skat...


»Mere end noget firma har de (Amazon, red.) bygget deres selskab op omkring at undgå skat«, siger en af græsrodsorganisationens analytikere, Matthew Gardner, til den britiske avis The Guardian.


Det er ikke mere end en uges tid siden, at der sidst var stormvejr over Amazons skatteforhold: Det skete, efter at kæmpeforetagendet opgav at opføre sit andet hovedkvarter i New York, fordi flere politikere begyndte at sætte spørgsmålstegn ved en skatteaftale med byen, der sikrede det en skatterabat på knap 20 milliarder kroner. Hvorfor skulle skatteyderne i New York dog acceptere, at et firma, der alene i de sidste tre måneder af 2018 tjente over seks milliarder kroner, skulle have så gigantisk en skatterabat, spurgte lokale politikere.


Men hvad siger danske pensionskasser? Vi arbejder på en artikel om det, men jeg kan afsløre, at Amazon ikke behøver at ryste i bukserne over danske pensionskasser...


Overvågningskapitalisme


Hvis du var en af dem, der var på vinterferie i den forgangne uge og ikke sad med næsen begravet i Politiken – vi har hørt, at den slags forekommer i sjældne tilfælde – så må du ikke snyde dig selv for at læse Johan Moe Fejerskovs interview med den amerikanske Harvard-professor og forfatter til bogen The Age of Surveillance Capitalism, Shoshana Zuboff.


Hun er dybt optaget af vores samtid, hvor tech-firmaer og myndigheder ikke alene opsuger og samkører data om os alle sammen, men også i stigende grad er fokuserede på at forudsige vores adfærd.


»Vi er nødt til at spørge os selv, om vi virkelig ønsker et samfund, hvor den dominerende form for kapitalisme lever af at forudsige vores adfærd og handle med vores fremtid. Og så er vi nødt til at gribe ind og i mange tilfælde forbyde dens metoder«, siger hun i interviewet.


Husker du artiklen om, hvordan politiet i Chicago forsøger at forudsige, om folk er i farezonen for at blive kriminelle og eventuelt skal have et forebyggende politibesøg? Den er relevant her.


Du kan også læse en analyse af, hvorfor Shoshana Zuboffs bog har vakt så megen opsigt.


Og nu vi er ved det: Fik du læst om den nye højesteretsdom, der giver politiet adgang til med magt at føre en mistænkts finger hen på mobilen for at åbne den?


Man kan sige: Nå, ja...hvis det kan føre til dom mod en kriminel, så går det vel. Men advokat Kåre Traberg Smidt - tidligere forsvarer for den mand, der med magt blev tvunget til at åbne sin mobil - advarer om perspektivet: Der flyttes nemlig hele tiden ved det, hvad myndighederne har adgang til, mener han.


Læsermøde tirsdag

Her til slut vil jeg blot minde om, at du i morgen kan komme til læsermøde med forfatteren Peter Svarre, der netop har udgivet bogen Hvad skal vi med mennesker?


»Vi bliver nødt til at tvivle på stater, der bruger effektivisering som undskyldning for at øge overvågningen og kontrollen over borgerne ved hjælp af kunstig intelligens«, skriver Peter Svarre blandt andet.


En ny rundspørge, som Danmarks Radio har foretaget til samtlige af landets kommuner, viser, at tre ud af ti kommuner mener ikke, at de har tilstrækkelige redskaber til at standse socialt bedrageri.


»Vi kunne også godt tænke os at få adgang til mobilmasterne, så vi kunne se, hvor i landet de her borgere opholder sig, eller se hvor folk rejser henne med deres rejsekort«, siger Lone Wassileffsky, der er kontrolmedarbejder i Lolland Kommune til DR.


Blandt andet det kunne vi tale med Peter Svarre om på læsermødet. Kom og mød ham på Politiken tirsdag klokken 19.30. Du kan tilmelde dig ved at trykke på det røde link her.


Og så er der kun tilbage at sige tak for du læste med, håber vi ses tirsdag, og at du finder vores artikler spændende. Nedenfor lidt flere læseforslag.

Vores sundhed: Kritik af Google og Facebook


En milliard kroner er blevet væk i cyberspace


Læs interviewet med Shoshana Zuboff


Analyse: Derfor er Shoshana Zuboffs bog vigtig


Her er en opfordring til Margrethe Vestager


Viden: Har du hørt om marmorkrebsen?


Debat: Nu vi taler skat...


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts