Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Sergio Flores/Ritzau Scanpix
Foto: Sergio Flores/Ritzau Scanpix
Den demokratiske præsidentkandidat (D) Elizabeth Warren tager over fra Margrethe Vestager i diskussionen af techgiganternes magt og indflydelse.
Nyhedsbrev - Tech og Viden

Techgiganterne er blevet for store: Skil dem ad!

Den demokratiske præsidentkandidat Elizabeth Warren bringer techgiganterne ind i den amerikanske valgkamp, fortæller Politikens ugentlige nyhedsbrev om viden og tech.

Nyhedsbrev - Tech og Viden

Kære læser,


Er tiden inde til at kræve verdensomspændende techgiganter som Amazon, Google og Facebook splittet op?


Det mener den demokratiske senator Elizabeth Warren, der netop har bebudet sit kandidatur til at blive USA’s næste præsident, og som nu for alvor gør techgiganterne til et tema i den begyndende amerikanske valgkamp.


Ifølge Warren, der tilhører USA’s stadig mere selvbevidste venstrefløj, skal firmaer med en årlig omsætning på over 25 milliarder dollar (over 165 milliarder kroner) ikke længere have lov til både at eje store platforme og firmaer, der arbejder på selvsame platforme. Eller som CNN forklarer: En virksomhed som Google skal tvinges til at adskille sin søgemaskine fra dets salg af annoncer på selvsamme søgemaskine.


Hun vil også rulle nogle af de senere års megafusioner tilbage, såsom Facebooks overtagelse af WhatsApp og Instagram samt nethandelsgiganten Amazons opkøb af det amerikanske svar på Irma, Whole Foods.


Vestager viste vejen

Med Elizabeth Warren’s udspil, som du kan læse her, ser man konturerne af en helt ny amerikansk tilgang til de techgiganter, som i årevis har levet i en laissez-faire verden, hvor de har kunnet undslå sig alt fra copyright- til skatteregler. Det sker i forlængelse af den danske EU-kommissær Margrethe Vestager, der om nogen er blevet synonym med forsøget på at generobre en eller anden form for kontrol med techindustrien.


I Danmark er politikerne fortsat et stykke fra at gøre techgiganterne og kontrollen med dem til et egentligt valgtema. Regeringen har i vid udstrækning været mere optaget af, hvordan Danmark kan tilpasse sig techgiganternes verdensalt end af at forholde sig til techgiganternes indflydelse på vores hverdag og sætte sig i spidsen for en etisk diskussion (jo, den har foreslået et dataetisk råd, men ellers har den mere lagt op til selvregulering). Det kan ændre sig torsdag, når regeringen fremlægger sin strategi for kunstig intelligens, hvor den etiske dimension ventes at blive et tema.


Debatten er påtrængende. For få dage siden var det Politiken, der kom i karambolage med Facebooks såkaldte community standards - fællesskabsregler - der bl.a. ikke tolererer foto af nøgne børn. Det kan man naturligvis i mange tilfælde have al mulig forståelse for, men her var der tale om at dokumentere en flygtningesituation, så Politiken protesterede, og Facebook endte med at bøje sig.


Men vi står med en ny form for censur, der defineres af Facebooks ’fællesskabsregler’, og som jo ikke mindst er defineret ud fra kommercielle hensyn, der skal gøre platformen så attraktiv som muligt for alle de annoncører verden over, som Facebook lever af. Lige som Google er Facebook aktør på sin egen platform, hvilket igen spiller ind i Elizabeth Warrens forslag. Og som Facebook-stifteren, Mark Zuckerberg, selv skrev i et blogindlæg for nylig:


»Hvis vi skal være ærlige, har vi ikke et stærkt ry for at gøre, hvad der skal til for at beskytte privatlivets fred«.


Tak for opmærksomheden. Nedenfor en række forslag til endnu mere læsestof.


Rigtig god læselyst - og hav rigtig god ugeTech og Viden: Tænk på en rotte...


Facebook skuffer dansk borgmester


Snart skal du til valg: Kan valgtesten selv klare en test?


Viden: Mikroplast i skotsk idyl


Google: Ups...


Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden