Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
TikTok: Uskyldigt ser det ud, når de yngste deler 15-sekunders-videoer, men deres data kan havne i Beijing.
Nyhedsbrev - Tech og Viden

Har du hørt om TikTok? Ellers må du nok hellere læse med...

Kinesisk musikapp er den første, der for alvor udfordrer amerikanske giganter som Facebook og Snapchat, men firmaet bag er kontroversielt.

Nyhedsbrev - Tech og Viden

Kære læser


Har du nogensinde hørt om musik-appen TikTok? Ellers er det på høje tid, for de yngste omkring dig bruger formentlig allerede masser af krudt på app’en, der gør det muligt at dele små 15-sekunders-musiksekvenser, hvor de selv kan synge eller danse indover et populært musiknummer. Ungerne er vilde med det.


Men ved du egentlig, hvad det er, de går og leger med? Hæng på, hvis du vil vide mere.


Kort fortalt

Først lidt baggrund: TikTok er som sagt en app, der ejes af det kinesiske firma ByteDance, og den er nærmest ’eksplosivt populær’: Over en milliard mennesker i Europa, USA, Indien og Asien - de fleste børn og unge - har downloadet appen.


Dermed er den, påpeger den engelsksprogede Hongkong-avis South China Morning Post, Tiktok den første kinesiske app, der tager verden uden for Kina med storm og bider skeer med amerikanske giganter som Facebook, Snapchat, Instagram og YouTube.


Alene det er vildt, for det fortæller jo også en anden historie: at årtiers amerikansk kulturdominans er under pres fra Asien, og ikke mindst fra Kina. Amerikanske techfirmaer har ikke længere monopol på at nå de unge og dermed på at kunne påvirke dem.


Tilbage til selve TikTok, og hvorfor du måske skulle interessere dig for, hvad de yngste omkring dig går og laver.


Digitale Børn

Vores klummeskribent Jonas Pröschold, der står bag klummen Digitale Børn, er nemlig dykket ned i appen, der tidligere gik under navnet Musical.ly. Hans egen datter er stor fan af – sammen med mellem 100.000 og 200.000 andre børn i Danmark.


Stor var derfor hans overraskelse, da han for nylig så, at firmaet bag TikTok har fået 38 millioner kroner i bøde for ulovligt at indsamle data om børn.


»Firmaet bag Musical.ly – nu kendt som TikTok – vidste, at mange børn brugte appen, men de forsøgte stadig ikke at få forældrenes samtykke til at indsamle navne, e-mailadresser og andre personlige informationer om brugere under 13 år,« lød det i en pressemeddelelse fra det amerikanske handelsministerium, der gav TikTok den rekordstore bøde.


Uha...

Men det blev værre endnu, da Jonas Pröschold begyndte at grave i TikTok-ejeren, ByteDance.


For det første har firmaet været under heftig beskydning for et afsnit i deres brugervilkår, hvor der står, at brugernes data kan blive overført til Kina, hvor ByteDance har deres hovedsæde. Det har skabt frygt for, at dataene kan blive misbrugt af den kinesiske regering. For det andet er firmaet blevet anklaget for at sprede misinformation.


Så skal børn gå på TikTok? Læs hans klumme her.


Regeringen og dit hjerte


Der er også god grund til at beskæftige sig med Corti, som er et stykke kunstig intelligens, der hjælper folkene på 112-alarmcentralen i hovedstadsregionen. Corti’s robot er bl.a. god til at spore alvorlige hjerteproblemer og kan derfor være en stor hjælp for læger og sygeplejersker, der tager imod alarmopkald.


Hvis det står til den danske regering skal vi have meget mere af den slags: Kunstig intelligens, der ikke nødvendigvis udraderer arbejdspladser, men kan bistå personale med at forbedre beslutninger.


Det var en stor ting i sidste uge, da regeringen fremlagde sin nye strategi for kunstig intelligens. En strategi, hvor Danmark vil hævde sig som en etisk stormagt, og hvor de indenrigspolitiske visioner skal gå hånd i hånd med et tech-diplomati, der skal arbejde for den danske etik rundt om på den internationale scene. Udenrigsminister Anders Samuelsen skrev et indlæg til Politiken om den side af sagen.


Tak

Tak for du læste med til den bitre ende. Du er som altid velkommen til at skrive, ris, ros eller tips til mig på mailadressen: michael.Jarlner@pol.dk.


Politikens viden- og techstof er samlet på sin egen undersektion på politiken.dk. Tryk blot på det røde link her.


Nedenfor har jeg samlet nogle artikler til dig, som du måske kan have glæde af. Og ellers ses vi måske til Science&Cocktails på Christiania tirsdag 19. marts kl 20, hvor professor David Christian taler om: The history of Everything: Why do we need a Modern Origin History?


Jeg har ikke selv deltaget i disse møder før, men har fået dem anbefalet, og det lyder da spændende.


Måtte du få en forrygende uge.
Viden: Måske var Egtvedpigen slet ikke indvandrer


Terror på nettet: Massemorder havde Facebook-strategi


Viden & Tech: Tankestyrede rotter


Kunstig intelligens: Mærsk-formand udfordrer regeringen


Debat: Udenrigsministeren skriver i Politiken


Annonce

Forsiden