Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Nyhedsbrev - Tech og Viden

Efter terrorangreb: Facebook bliver kaldt for 'moralsk fallerede løgnere'

Britiske arbejdsgivere følger de ansattes brug af mail med kunstig intelligens, fortæller Politikens ugentlige nyhedsbrev om viden og tech.

Nyhedsbrev - Tech og Viden

Kære læser


Det er sjældent, man hører en topembedsmand komme med så voldsomme udfald, som lederen af det newzealandske datatilsyn, John Edwards, kom med over for Facebook i weekenden.


Men på sin personlige twitter-konto kaldte han, ifølge den britiske avis The Guardian, Facebook for »moralsk fallerede, patologiske løgnere, der har været med til at bane vej for folkedrab (Myanmar) og udenlandsk underminering af demokratiske institutioner«.


»Man kan ikke stole på Facebook«, skrev han ifølge The Guardian, der nåede at se udfaldene, inden John Edwards igen havde fjernet dem, fordi de angiveligt havde ført til uhensigtsmæssige reaktioner.


»(De) tillader live streaming af selvmord, voldtægter og mord, fortsætter med at vise videoer fra moskeangrebet, tillader annoncører at målrette ’jødehadere’ og hadefulde markedssegmenter, og afviser at acceptere nogen form for ansvar for noget som helst indhold eller skade«, lød det videre ifølge den britiske avis.


Det kunne ske igen

Det tog senest Facebook 29 minutter at spore de videoer, som den formodede gerningsmand fra Christchurch-massakren budsendte live, mens han dræbte 50. Facebook blokerede 1,3 millioner kopier af den, men 300.000 andre blev sendt og delt.


Hvad der bl.a. ophidser den newzealandske datachef er, at Facebook tilsyneladende intet har foretaget sig for at hindre en gentagelse, fortæller den newzealandske radiostation RNZ. Det samme kunne ske igen.


Zuckerberg er kold

Et forslag har været, at Facebook lagde en times forsinkelse ind på live streamninger - direkte udsendelser af videoer fra dets brugere - så man kunne nå at standse voldeligt og andets skadeligt indhold, herunder at en terrorist sender direkte fra sin udåd.


Men det afviste Facebook-stifteren Mark Zuckerberg, da han i weekenden optrådte i det amerikanske tv-program Good Morning America. For selv om Zuckerberg erkendte, at det »muligvis« ville have reduceret antallet af seere til voldsvideoen, så mente han også, at en forsinkelse på en time ville ødelægge folks oplevelse af live streamning.


»Du ved, de fleste mennesker sender live fra fødselsdagsfester eller samvær med vennerne, når de ikke kan være sammen«, forklarede han ifølge CNN og talte om, at det handler om »kommunikation«, hvor folk ikke bare udsender videoer, men rent faktisk viser, hvad de laver her og nu.


Så meget for eftertanken i Facebook.


Nu sker der noget

Meget tyder imidlertid på, at techgigantens moralske krise – eller sammenbrud, om man vil – får følger.


Australien har netop vedtaget love, der pålægger techgiganter som Facebook og Google et vist indholdsansvar, Tyskland og EU har gjort det samme, og ifølge den amerikanske finansavis The Wall Street Journal er Storbritannien også på vej med lovgivning.


Ifølge avisen vil det britiske forslag pålægge techmastodonter som Facebook og Google (under moderselskabet Alphabet) at foretage »rimelige og afpassede« tiltag over for ulovligt og potentielt skadeligt indhold – lige fra terrorpropaganda til cybermobning og disinformation.


Ifølge The Wall Street Journal indebærer regeringens forslag også, at myndighederne får mulighed for at udsteder bøder, hvis techfirmaerne udviser passivitet.


Danmarks lave profil

Danmark og den danske regering, der ellers gerne vil være digitale frontløbere, holder på sin side en lav profil, selv om det ikke har skortet på opfordringer til at træde i karakter.


Som Politikens chefredaktør, Christian Jensen, for nylig skrev i en leder: »Verdens politikere må derfor ikke i blåøjet naivitet indstille arbejdet med at regulere, kontrollere og i sidste instans straffe Facebook – og andre techgiganter – for deres uansvarlighed. Det er tydeligvis det eneste sprog, Zuckerberg & Co. forstår«.


Bossen følger dig


Lige en artikel mere fra The Guardian: I weekenden fortalte avisen om, hvordan britiske arbejdsgivere er begyndt at bruge kunstig intelligens for at se, hvilke email de sender til hvem og hvornår, hvem der åbner og redigerer filer, og hvem der møder hvem og hvornår.


Ifølge den britiske avis er der nu 130.000 ansatte i Storbritannien og andre steder, der overvåges i realtid af firmaet Stadus Today’s såkaldte Isaak-system.


»Systemet viser cheferne, hvor meget ansatte samarbejder, og hvorvidt de er influencere eller forandrings-skabere«, skriver The Guardian: »Computeren kan sammenligne dataaktivitet med kvalitative vurderinger af ansatte fra deres personalemapper eller salgstal for at give chefen et detaljeret billede af, hvordan adfærd påvirker output«.


Sorte huller


Mens du lige synker ovenstående, så bered dig på en sensation: Måske får verden de første billeder af et sort hul ude i rummet onsdag. Hvis det sker, så ved vi, at de eksisterer. Og vi får for første gang et billede af disse altædende ’huller’, der suger alt til sig.


Som vores videnskabsredaktør Lasse Foghsgaard formulerede det på et redaktionsmøde i dag: Forestil dig, at du bliver opslugt af et sort hul, men har fået en lygte med dig og nu blinker et S-O-S med den for at vise din mor, hvor du er. Hun ser det aldrig, for lyset kan ikke slippe væk...


Vi var flere, der sank en ekstra gang...


Tak

Nu kan vi vist ikke mere, vel? Sorte huller, overvågning og et moralsk forfald...


Tak for du læste med.


Nedenfor en stribe artikler, du måske kan have glæde af at læse.
Viden: Et sort hul


Dyrenes forkæmper: Jane Goodall


Tech: Grænser for kunstig intelligens


Rapport fra verdens første land med 5G


Sådan manipulerer de sociale medier os


Digitale børn: Der er også gode spil


Læs mere

Annonce

Forsiden