0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Shah Marai/Ritzau Scanpix
Foto: Shah Marai/Ritzau Scanpix
Nyhedsbrev - Tech og Viden

Droneangreb peger mod en tid med dræber--robotter og hævntogter, der kan få dig til at gyse

I Politikens ugentlige nyhedsbrev om tech og viden kan du også læse om robotten, der scanner dine mails for lumre beskeder

Nyhedsbrev - Tech og Viden

Kære læser,


Vi er tilbage efter jul og nytår og ønsker dig som det første alt godt i 2020.

Det ville være en tilsnigelse at hævde, at det nye år er begyndt harmonisk. Fredagens amerikanske droneangreb på en højtstående iransk general i nabolandet Iraks hovedstad, Bagdad, kan ende som en milepæl for de næste års udvikling i et højspændt Mellemøsten og omkring Den Persiske Golf.

Men det er også et angreb, der peger mod to vigtige udviklingstendenser i den techverden, der er i fokus for disse nyhedsbreve.

Dræberrobotter

For det første var der angrebet: Det blev udført af en amerikansk MQ-9 Reaper-drone, der kan udstyres med enten Hellfire-missiler, laserstyrede Paveway II-bomber eller mere klassisk angrebsammunition, og som kan bevæge sig med 370 kilometer i timen. Britiske The Guardian har lavet en grafik, som du kan se her.

Det konservative amerikanske medie Washington Examiner kalder CIA’s Reaper-droner for verdens mest frygtede droner og peger på, hvordan de tidligere er blevet brugt i bl.a. Afghanistan, Irak, Yemen og Libyen. Det var også en Reaper, der i 2015 dræbte den britiske IS-terrorrist »Djihad John«, der halshuggede fanger.

Hvad vi ser er imidlertid kun en første fase af droner, der - efter alt at dømme - med tiden vil blive udstyret med stadig mere avanceret kunstig intelligens og ansigtsgenkendelse, så de selv kan udpege og tilintetgøre mål.

Det betyder så også, at fred