0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Marius Renner
Foto: Marius Renner
Nyhedsbrev - Madsen og Magten

Madsen & Magten: Doomscrolling fra Hjørring til Det Hvide Hus

Spørgsmålene til Mogens Jensen dukker op, når minkene er væk.

Nyhedsbrev - Madsen og Magten

Da jeg så en nedslidt lukket blomsterbutik i min barndomsby Middelfart, kom jeg til at tænke på, dengang jeg dækkede præsidentvalget i 2016 i USA’s Midtvesten.

Der i delstaterne, hvor Donald Trump igen i tirsdags tog mange stemmer, ser og mærker man alle steder industrisamfundets død.

Så galt er det ikke i Middelfart, hvor der er masser af byudvikling og spændende ting i gang. Men næsten alle byens store industrivirksomheder, jeg kendte i min barndom, er lukket eller skrumpet til miniature. Industrisamfundets orden er faldet sammen.

Det har skabt dybe kløfter mellem land og by, elite og lønmodtagere i USA, hvor de hvide mænd i blå kedeldragter gjorde oprør og valgte Donald Trump i 2016. Og selv om Trump nu måske er fortid, er den strømning han repræsenterer fortsat i live i USA – og i Danmark, hvor mændene også falder gennem uddannelsessystemets sprækker.

Man kan forstå Mette Frederiksens drejning af Socialdemokratiet mod provinsen som et forsøg på at forhindre, at trumpismen får fat i den danske arbejderklasse.

Frederiksen er formentlig godt tilfreds med, at hun nok ikke foreløbig skal forholde sig til købstilbud på dele af kongeriget igen.

Pres på Mogens Jensen i mink-sag

Men lige nu har statsministeren rigeligt at se til med en anden krise, der har fået international bevågenhed:

Hjørring bliver det nye Wuhan, og Danmark går mod økonomisk katastrofe.

Det lyder som en dårlig joke, men det er virkelighedens skræmmende worst case scenarie, som har fået regeringen til at ville lukke al minkavl, spærre nordjyderne inde bag kommunegrænsen og udskrive endnu en milliardregning til den hårdt prøvede statskasse.

Rent politisk er regeringen under pres fra to sider. På den ene side spørger Enhedslisten, hvorfor det har taget så lang tid at reagere, når mink-mutationen længe har været kendt, og smitten har spredt sig.

På anden ene side stiller de blå partier spørgsmålstegn ved, om den dramatiske reaktion står mål med problemet, og om kompensationen er stor nok til minkavlerne.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) kommer til at svare på snesevis af kritiske spørgsmål i de kommende uger, og sædet kan blive varmt under ministeren.

Mink-virussen giver ny foder til vores doomscrolling, der er blevet 2020’s store hobby:

Vi svælger gysende i en strøm af dommedagsnyheder på telefonen, der fodrer vores indre sortseer, og det vil i øjeblikket ingen ende tage.

Mink-virusens worst case er voldsomt som indgrebet: Tænk, hvis resten af verden en dag fejrer en coronavaccine, mens Danmark må fortsætte i lock down, og vi bliver spærret inde af de andre, der ikke skal nyde noget af vores mink-virus.

Jeg tror, at jeg tager en weekend væk fra telefonens evige strøm af dårligt nyt.


Ugens strøtanke

Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen har i Jyllands-Posten og i andre medier fortalt, at han tidligere har befamlet kvinder i festligt lag, og at han har lært af den debat om magt og seksuelle krænkelser, som kvinder i politik har rejst. Måske har Lauritzen fundet ops at demontere en #metoo-storm, før det går som Frank Jensen, der ikke fik adresseret sine sager, før det var for sent.


Ugens kvajebajer

Chefredaktøren for landbrugsmediet Maskinbladet, Rasmus Dalsgaard, har fuldstændig tabt småkagerne, efter beslutningen om at aflive alle landets mink. I svulstig modstandsretorik kommer han med et forskruet angreb på dem, der skal udføre regeringens beslutning.

»Den slags overgreb, som regeringen har tænkt sig at begå, kalder på en sand frihedskamp. (...) Enhver embedsmand og betjent, som bliver bedt om at medvirke til det demokratisk ulovlige overgreb, gør sig skyldig i en forbrydelse«, skriver Rasmus Dalsgaard i en leder på maskinbladet.dk.

HØR DET SENESTE AFSNIT AF MADSEN & MAGTEN


DET ØMME PUNKT