0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Efter at have afhørt 42 politikere og embedsfolk over fem måneder er Instrukskommissionen klar til at fremlægge sine konklusioner på mandag.
Nyhedsbrev - Madsen og Magten

Støjberg skal bage næsekager eller i rigsretten

På mandag afleverer Instrukskommissionen en delberetning til Justitsministeriet i den såkaldte Støjbergsag.

Nyhedsbrev - Madsen og Magten

Kære læser,

Næste uge kan åbne en borgerkrig i Venstre om partiets kontroversielle næstformand.

En central Venstre-politiker kom for nylig med en forudsigelse til mig: Hvis Støjberg ikke bliver stillet for rigsretten, men blot modtager kritik - en såkaldt ’næse’ - af Folketinget, vil hun bage kager, der ligner næser og dele dem ud på Strøget.

Budskabet: Se hvor stolt jeg er af den næse, den har jeg fået for at beskytte barnebrudene.

Men det risikerer at åbne en intern krig i Venstre, hvor mange er godt trætte af næstformandens mange sololøb, som, de mener, afsporer partiets mulighed for at generobre midten – bl.a. med Trump-retorik om en sump, der skal drænes.

Nu nærmer sandhedens time sig: Næsekager eller rigsret.

Det bliver en nervepirrende weekend for Inger Støjberg (V), der i næste uge for en stund stjæler scenen fra mink, corona og finanslov i dansk politik.

På mandag kommer Instrukskommissionen med sin delberetning om forløbet, hvor en ulovlig befaling udgik fra Integrationsministeriet om at adskille alle par, hvor den ene er under 18, på Danmarks asylcentre.

Beretningen forventes at give svar på de centrale juridiske spørgsmål: Gav Inger Støjberg den ulovlige ordre trods advarsler, eller var det embedsværket, der på en eller anden måde svigtede hende? Og løj hun for Folketinget i forløbet?

Støjberg og hendes advokat får formentlig allerede konklusionerne i weekenden, så hun kan forberede sig på de to scenarier: Hvis kommissionen vurderer, at der er klokkeklar dokumentation for bevidst lovbrud, så går turen mod rigsretten.

I alle andre tilfælde vil Støjberg fejre sig selv som frikendt. En modig politiker, der for at beskytte unge piger mod overgreb, har gennemgået en historisk heksejagt fra de røde.

Regeringen holder kortene tæt til kroppen. Men på mandag bliver justitsminister Nick Hækkerup også tvunget ud af busken for at forholde sig til rapporten og Støjbergs fremtid: Rigsret eller ej?

Måske vil de døde corona-mink også hjemsøge denne sag: I denne uge vandt de radikale en klar sejr, da de fik nedsat en ny type kommission forankret i Folketinget – en granskningskommission. Den første skal se på S-regeringens optræden i forbindelsen med mink-sagen og afhøre centrale vidner, herunder formodentlig statsministeren selv.

Det er muligt, at mink-sagen giver S-regeringen anledning til at se lidt mildere på lovbrud og sløjfe tanken om en rigsretssag mod Støjberg.


Ugens kvajebajer

Ugens kvajebajer: Venstre valgte at stå udenfor det relativt moderate elbils-forlig, der skal sende 775.000 elbiler på gaden i 2030. V var i offensiven og pressede regeringen med et fælles udspil med de radikale. Men Tommy Aahlers’ storbyliberale linje tabte til Venstres traktorfløj.


Ugens strøtanke

Ugens strøtanke: Jakob Ellemann er begyndt at spille skyggestatsminister. I stedet for at kritisere Mette Frederiksens nye delvise nedlukning af landet, går han på Facebook ud med samme budskab om nationalt sammenhold. Det må være den fjerde eller femte udgave af Ellemann, vi ser under coronakrisen. Det her ligner den hidtil klogeste.

Lyt til seneste afsnit af Madsen & Magten