0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Pool/Ritzau Scanpix
Foto: Pool/Ritzau Scanpix
Nyhedsbrev - Madsen og Magten

Genistreg eller fadæse - Israelrejse er et højrisikoprojekt for både Mette Frederiksen og Danmark

Nyhedsbrev - Madsen og Magten

Det er mærkværdige venner, hun har fået, Mette Frederiksen. Jeg skulle næsten pudse brillerne for at tro tv-billederne: Danmarks socialdemokratiske statsminister, Østrigs ærkekonsevative kansler og Israels premierminister side om side som den nye powertrio i det stadig mere politiserede vaccinediplomati.

Danmarks medlemskab i det kontroversielle trekløver er en kæmpe gambling for Mette Frederiksen. Det roterer om et spørgsmål:

Vil Frederiksen til sommer kunne sige, at danskerne kom hurtigere gennem coronaen og står stærkere rustet til eventuelle kommende bølger og mutationer, end alle andre takket være hendes rejse? Eller møder Danmark en modreaktion fra de øvrige EU-lande, der ser med stærk skepsis på den dansk-østrigske enegang?

Mette Frederiksen har tydeligt signaleret, at hun giver pokker i de røde støttepartiers kritik på vegne af den palæstinensiske befolkning, der endnu ikke har nydt meget godt af Israels storslåede vaccineprogram. Vacciner til danskerne har første prioritet for Danmarks statsminister.

Jakob Ellemann-Jensen kritik af turen, at Mette Frederiksen render af pladsen i forhold til diskussionen om genåbningen af Danmark, lader formentlig også statsministeren relativt kold. Mette Frederiksen har et stort reservoir af tillid at trække på hos danskerne i forhold til corona-håndteringen, som meningsmålingerne tydeligt afspejler.

Hvis statsministerens diplomatiske fremstød giver bonus i form af hurtigere leverancer til Danmark, vil det formentlig yderligere øge Frederiksens popularitet. Og så er det næsten en bonus, at hun har gjort det med kontroversielle samarbejdspartnere ’af hensyn til Danmark’. Og uden at vente på EU’s stærkt kritiserede udrulning.

Det er ikke Ellemann eller Enhedslisten, der er problemet. Det er Von der Layen, Macron, Merkel og alle de andre EU-ledere. Måske er manøvren et nummer for smart i forhold til Danmarks position i EU.

De to udbrydere fra EU-solidariteten og deres pilgrimsfærd til Netanyahu har fået stor opmærksomhed i de øvrige EU-lande. Der kan blive en regning at betale, når Macron, Merkel og andre europæiske ledere føler sig udstillet af Kurz-Frederiksens soloshow. Den forjættede Phizer-vaccine er trods alt udviklet af Biontech i Mainz og ikke i det hellige land.


Ugens strøtanke

Ifølge Altinget pusler regeringen med planer om at kunne udpege eks-politikere direkte til ambassadørposter, så diplomaterne får en lang næse. Det vil pludselig bringe helt nye karrieremuligheder i spil. Måske kunne Mette Frederiksen give Anders Fogh Rasmussen (V) ambassadørposten i USA og sende Henrik Sass Larsen til Israel. Bjarne Corydon kan nok højst håbe på Lesotho eller Afghanistan.


Ugens kvajebajer

Enhedslisten og Alternativet i København scorede den gryende kommunalvalgkamps hidtil største selvmål, da deres borgmestre var med til at foreslå tidligere lukning af barer og natklubber i Indre By af hensyn til beboerne på de lukrative adresser. For to partier med unge studerende som kernevælgere er det en tordnende brøler. Enhedslisten forsøger at tage afstand fra deres egne borgmestre, men skaden er sket: De er nu partiet, der hader fest. Tømmermændene kommer til kommunalvalget i november.

Lyt til seneste afsnit af Madsen & Magten