0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Nyhedsbrev - Madsen og Magten

Kommunal­valget indefra: I flere uger tav Frank Jensen - nu taler han om prekær sag

Nu er det ved at være nu. Slutspurten i kommunalvalget er i gang. Her får du nogle af nyhederne fra denne uge.

Nyhedsbrev - Madsen og Magten

Først en god nyhed: Det er weekend.

Og så endnu en god nyhed: Når du har sovet bare fire gange, står du midt i et spændende kommunalvalg.

På tirsdag kan mere end 4,5 millioner borgere møde op ved valgstederne, sætte deres kryds og dermed kickstarte kampen om borgmesterkæderne over hele landet.

Her får du nogle af ugens nyheder fra det kommunalpolitiske Danmark, hvor Frank Jensen (S) har taget bladet fra munden, en Venstre-borgmester mødt stor modstand, en kandidat trukket sig og to forskere lavet et modigt regnestykke.

Udødelig sag

Vi begynder med en flere måneder gammel sag, der bliver ved med at gnave løs på Københavns Rådhus.

I flere uger har Politiken forsøgt at få overborgmester Frank Jensen (S) til at svare på, hvorfor han på et møde i 2012 sammen med partiernes gruppeformænd sagde god for, at medlemmer af borgerrepræsentationen kvit og frit kunne låne lokaler på rådhuset til en bryllupsreception. Der stod nemlig i kommunens egne nedskrevne regler, at politikerne ikke må låne lokaler til private arrangementer. Først i midten af denne uge forklarede overborgmesteren i Radio24syv, at han var med til at blåstemple den omstridte praksis, fordi politikerne dengang fandt, at det var »inden for skiven«. Men at det er det ikke længere.

Denne uge bekræftede Jensen også over for TV2 News, at det var embedsmænd i hans administration, der stod bag læk af papirer om Anna Mee Allerslevs bryllupsreception til dagbladet BT, der førte til, at den radikale politiker trak sig som beskæftigelses- og integrationsborgmester. Ifølge Frank Jensen ville pressen også have kunne fået papirerne via aktindsigt, så det får ikke konsekvenser for de ansatte, der dog har fået besked om ikke at lække papirer.

Den famøse sag har altså bredt sig til først at have fokus på de radikale, siden Venstre og nu også Socialdemokratiet.

Fem mod én

Det er ikke uden grund, at Slagelse er blevet udpeget som en af de helt store kamppladser ved kommunalvalget.

I denne uge kunne borgmester Stén Knuth (V) nemlig føje endnu et punkt til en efterhånden relativ lang liste over problemer, der truer med at gøre en ende på Venstres dominans i landets 16. største by.

I maj trak tidligere V-borgmester Jens Jørgensen sig fra partiet i protest mod Stén Knuth og blev løsgænger i byrådet. I august gjorde Liberal Alliance det klart, at partiet på ingen måde igen vil pege på Stén Knuth som borgmester og kunne sågar finde på at støtte Socialdemokratiet. Heller ikke DF ville afvise, at de skifter hest. I denne uge kom så en udfordring mere for Stén Knuth.

I en helsides annonce i den lokale presse toner fem tidligere borgmestre frem på et fælles foto foran rådhuset ledsaget af en tekst, hvor der står, at det er »gået galt« med den politiske ledelse under den nuværende borgmester. Det er tre socialdemokrater, LA’eren Troels Christensen og løsgængeren Jens Jørgensen, der står bag annoncen, hvor de myndigt gør opmærksom på, at de til sammen har 49 års erfaring som borgmester.

Stén Knuth erklærer sig over for TV2 Øst »skuffet« over annoncen og siger, at andre medlemmer ikke vil anerkende hans ledelsesret. At Socialdemokratiet anført af spidskandidat t John Dyrby Paulsen satser stort på Slagelse kan vist ikke overraske.

Ugens rygcrawl

Det skorter ikke på reaktive indslag, når kandidaterne rundt omkring i landet forsøger at tiltrække sig vælgernes opmærksomhed. Men det er en balancekunst.

I Lyngby-Taarbæk har Charlotte Biskup fra de konservative været så kreativ, at hun er endt med at trække sit kandidatur. Hun har uddelt gavekort på 300 kroner til en haveservice sammen med en opfordring til at stemme på hende. Det kan være i strid med straffeloven påpeger professor Jørn Vestergaard over for TV2 Lorry, fordi det er strafbart med bøde eller fængsel at yde, love eller tilbyde en såkaldt »formuefordel for at påvirke nogen til at stemme på en vis måde«. Da man hørte om sagen i partiets sekretariat på Christiansborg rynkede man da også på panden. Selv siger Charlotte Biskup, at hun aldrig har set det som andet end en »gimmick« og ikke har haft nogen »bagtanke«.

Venstre kan også være kreative. I Esbjerg har byrådsmedlem Henrik Andersen (V) lovet, at han i stedet for eksempelvis at uddele morgenbrød på gågaden vil donere 25 kroner til Tjæreborg Idrætsforening for hver personlig stemme. En ekspert siger til JydskeVestkysten, at det er på »grænsen« til det ulovlige. Men Henrik Andersen siger, at Venstres partisekretær har sagt god for ideen. Det har ikke været muligt for Politiken at få det bekræftet.

Modige forskere

Vi slutter med en modig beslutning af to forskere på Københavns Universitet. Her har professor Kasper Møller Hansen og videnskabelig assistent Martin Vinæs Larsen lavet lavet en prognose for resultatet af kommunalvalget.

I samtlige 98 kommuner. For hvert enkelt parti. På decimal! Så er det eneste sikre vist, at de to forskere kommer til at ramme ved siden af hist og her.

Modellen bag prognosen bygger blandt andet på opbakningen ved sidste valg, ændring i opbakning ved sidste valg og hvorvidt partiet blev borgmester ved sidste valg. På landsplan betyder det, at Socialdemokratiet står til 29 procent, Venstre til 24,5 og DF til 14,4 procent. Hvis man altså skal tro tallene...

De to forskere bemærker selv, at den statistiske usikkerhed er større ved den slags forudsigelser end ved meningsmålinger til folketingsvalg. Og det gør de nok klogt i.

Mange vil huske, hvordan DR efter valgdagen i 2013 droppede exit-prognoser, hvor man kombinerer meningsmålinger og svar fra folk, der har stemt, fordi de var kommet gruelig galt af sted med en forudsigelse om, at Socialdemokratiet gik voldsomt tilbage. Denne gang har DR sågar også droppet helt almindelige meningsmålinger.

Om alt går vel har vi et rigtigt resultat i næste uge.

Mette Frederiksen skal genvinde 16 tabte borgmesterkæder efter svidende nederlag


Borgmesterkæden hænger løst om halsen på selv drevne konservative


Træningslejre for V-spidser skal begrænse nederlagene på 'de lange knives nat'


Nedtur for Frank Jensen vil gøre ondt på hele partiet


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts