Blågrøn.  Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt vil have Danmark til at være en global pioner på klima- området. I hvert fald så længe det ikke  rammer erhvervslivet for hårdt.  Arkivfoto: Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling
Klima- og energiminister, Lars Christian Lilleholt (V) havde i denne uge absolut ingen kommentarer til et lækket idekatalog, der skal bruges til regeringens kommende klimaplan.
Nyhedsbrev - Borgen indefra

Borgen indefra: Ny lækage ramte regeringen og gjorde blå politikere tavse

Læs denne uges politiske cocktail med fire nedslag på fire minutter.

Nyhedsbrev - Borgen indefra

Weekenden byder på 25 grader og sol, så i stedet for at bruge massevis af timer på at læse op på alskens politiske nyheder, får du her et hurtigt sommer-overblik med fire nedslag i ugen der gik.

Vi kommer forbi en eks-ministers farvel til dansk politik, et sjældent læk fra regeringen, ny virak i rød blok og en upopulær Pia Kjærsgaard på rejse i Island.

Velkommen til denne uges udgave af Borgen indefra.

Ugens farvel

Lad os begynde, hvor man normalt slutter. Med et politisk farvel.

Tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen takkede i denne uge endeligt af i dansk politik, et nyt job for en amerikansk, grøn tænketank venter forude.

Flere politiske møgsager har præget ministertiden. Senest beskyldte Dansk Folkeparti Lunde Larsen for at holde hånden over landets såkaldte kvotekonger og skjule oplysninger for Folketinget i 2017.

Men særligt én sag har gjort indtryk. Da en skjult lydoptagelse af Lunde Larsens syn på offentlighedsloven fra et lukket møde blev lækket til Politiken af embedsmænd i hans ministerium, fik det daværende miljø- og fødevareminister til at gøre sig alvorlige tanker om det danske embedssystem.

»Der er intet forsvar overhovedet for illoyalitet af den karakter«, lød det fra Lunde Larsen i denne uges afskedsinterview med Altinget.

Med interviewet fulgte en opfordring til at indføre politisk udpegede statssekretærer i ministerierne, det vil sige en art viceminister, som kan være med til at skærme ministeren. Det vil være et brud med en mangeårig dansk tradition på Slotsholmen, men det er ikke mere fremmed end at Sverige har indført det for længe siden.

Diskussionen er gammel, men det gør den ikke mindre relevant i en tid, hvor flere politikere på tværs af blå og røde partier understreger et akut behov for at styrke det politiske element på Slotsholmen.

Ugens lækage

Fra en lækket lydoptagelse til et lækket klima-katalog. Indrømmet, det lyder tørt, men det er det ikke, så læs endelig videre.

Regeringen har i månedsvis arbejdet på en ny klimaplan. En knap 20 mand stor rådgivergruppe fordelt på syv ministerier har skræddersyet 20 initiativer.

Det er et prestigeprojekt for regeringen at lukke en grøn flanke til rød blok inden et valg, og her spiller en ny klimaplan den absolutte nøglerolle.

Men denne uge blev 61 sider med 20 initiativer lækket til Politiken til stor frustration for regeringstoppen. Billigere elbiler, mål om stop for salg af nye benzin- og dieselbiler i 2035 samt tvungen udfasning af brændeovne ligger på bordet.

Initiativerne skal endelig godkendes af regeringstoppen efter sommerferien, men allerede nu peger meget på, at der skal afsættes et større millionbeløb til at skubbe gang i salget af elbiler.

Lækagen er ikke den første, som rammer regeringen denne sommer, men klima-kataloget fik blå politikere til at trække stikket og afvise enhver kommentar. Man kommenterer ikke på lækkede papirer, hedder det sig.

I oppositionen fik de et glimt af, hvad der venter dem, og et grønt kapløb kan meget vel se dagens lys til efteråret. Rød blok har brug for at vise, at de er et reelt, grønt alternativ til statsminister Lars Løkke Rasmussen. Koste hvad det vil.

Ugens angreb

Ordet storkonflikt bruges, når arbejdsmarkedets parter ikke kan få enderne til at mødes, men i denne uge kan det med lethed overføres til det interne samarbejdsklima i rød blok.

Radikales leder Morten Østergaard gik hårdt til sin statsministerkandidat Mette Frederiksen.

Vil hun have radikales støtte, skal hun droppe en hjørnesten i sin EU-linje og udlændingereform. Socialdemokratiet ønsker et stop for asylbehandling ved den danske grænse og vil i stedet sende asylansøgere til modtagecentre uden for Europa. Men det vil være at gå enegang i EU, og det kan radikale ikke acceptere med mindre alle 27 EU-lande er med på ideen, siger Østergaard.

Fronterne er trukket op og Østergaard vil have en skriftlig aftale med Mette Frederiksen inden han lader hende træde ud på Amalienborg som ny statsminister.

Meldingen skabte virak i rød blok, hvor SF-veteran Holger K. Nielsen anklagede Østergaard - som han i øvrigt mener fremstår som en »pokkers karl« - for at slås med træsabler og komme med tilsigtede tomme trusler. Socialdemokratiets Peter Hummelgaard understregede, at Ungarns regeringsleder Viktor Orbán ikke må få vetoret over dansk udlændingepolitik.

Scenen er sat og duellen vil - med mindre S eller R bøjer af - vare ved året ud.

Ugens protest

Det gav en forfærdelig ballade, da Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, i denne uge holdt tale til fejringen af Islands suverænitet.

Pia Kjærsgaards syn på udlændinge og flygtninge fik et medlem af det socialdemokratiske parti Samfylkingin, Helga Vala Helgadóttir, til at udvandre under talen.

Partiformand Logi Einarsson holdt sig heller ikke tilbage. Det er »beklageligt, at en af de fremmeste repræsentanter for had mod udlændinge i Europa skal have lov at komme på talerstolen på denne vigtige dag«, lød det efterfølgende. Piratpartiet i Island - som kan sammenlignet med Alternativet herhjemme - boykottede arrangementet.

Reaktionerne kaldte på svar fra den danske parlamentsformand, og Pia Kjærsgaard var ikke sen til at slå fast, at der var tale om »uopdragne« partier og politikere.

Talen - og det efterfølgende morads - vidner om en stor ideologiske forskel i værdi- og udlændingepolitikken mellem Danmark og vores nordiske naboer.

For mens flere partier i Danmark - og Sverige i skikkelse af Sverigedemokraterne - har drejet mod højre hen mod DF's position, gør det samme sig langt fra gældende på Island. Geografi spiller en altafgørende rolle, og Island har ikke på samme måde været ramt af EUs flygtningekrise.

Det var alt for denne uge. Tak fordi i læste med.

Ugens udsyn


Ugens reaktion


Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce