Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Morten Østergaard (R) statsminister Mette Frederiksen (S) og formand Jakob Ellemann-Jensen (V) Radikale Venstre holdte nytårsstævne på Hotel Nyborg Strand søndag den 5. januar 2020. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix)
Nyhedsbrev - Borgen indefra

Årets første politiske debat: Er USA’s likvidering af den iranske general legitim?

Statsminister Mette Frederiksen (S), V-formand Jakob Ellemann-Jensen og den radikale leder Morten Østergaard var samlet til nytårsstævne i Nyborg.

Nyhedsbrev - Borgen indefra

Weekenden bød på årets første politiske debat med hele tre partiledere, da både statsminister Mette Frederiksen (S), V-formand Jakob Ellemann-Jensen og den radikale leder Morten Østergaard var samlet til nytårsstævne i Nyborg.

Her diskuterede de, om der er behov for en grøn skattereform som en del af den grønne omstilling, og hvorvidt USA’s likvidering af den iranske general var legitim eller ej.

Velkommen til Borgen indefra.


Hvad mener Venstre?

USA’s likvidering af den magtfulde general Qassem Soleimani skaber dønninger på Christiansborg, hvor det bliver diskuteret, hvorvidt drabet var legitimt, eller om det er et brud på internationale spilleregler. Men hvor politikere fra Dansk Folkeparti og de konservative har udtrykt deres opbakning til USA’s handling, er det anderledes uklart, hvordan landets største borgerlige parti forholder sig.

Til Berlingske siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen, at likvideringen var »en overilet og egenrådig beslutning«, som i hans optik var forkert. Nogenlunde samme linje var formand Jakob Ellemann-Jensen på, da han i weekenden deltog i Radikale Venstres nytårsstævne. Her var han enig med Morten Østergaard i, at man ikke kan agere som USA i et internationalt retssamfund. Men som samme avis også kan berette, bliver partiets linje mudret af næstformand Inger Støjberg, der på Facebook har skrevet, at »ethvert land har retten til at forsvare sig selv. Også når præsidenten hedder Trump«.

Statsminister Mette Frederiksen kan dog heller ikke ligefrem roses for klar tale, da hun i søndags blev bedt om at forholde sig til USA’s ageren.

»For mig er det afgørende at kigge fremad. Og jeg kommer ikke til at stå og muntre mig, i al respekt for situationen. Det er en rigtig alvorlig situation, det er svært at vide, hvor det ender«, lød det fra hende.

Nyansættelse

Vi bliver i Venstre, der i denne uge satte navn på, hvem der fremover skal varetage den centrale rolle som partisekretær. Og det bliver en gammel Christiansborg-kending, der vender tilbage, for valget er faldet på Christian Hüttemeier, der tidligere har været særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

Hüttemeier skal ifølge Politikens politiske kommentator Kristian Madsen være med til at modernisere Venstre.

»Valget af Hüttemeier er på mange måder et signal fra Jakob Ellemann-Jensen om en fornyelse af partiet under hans ledelse«, vurderer han.

Hüttemeier har de senere år været kommunikationsdirektør i Landbrug og Fødevarer. Han afløser Claus Richter, der for tre måneder siden sagde farvel til stillingen som partisekretær i forbindelse med formandsskiftet i Venstre.

Grøn skattereform

Vi slutter den politiske gennemgang af med at se frem mod den klimahandlingsplan, som partierne her i det nye år skal have forhandlet på plads. Her vil Radikale Venstre møde op med et krav om en stor, grøn skattereform. En bred CO2-afgift skal gøre det dyrere at forurene, uanset om det er landbruget, en virksomhed eller en forbruger, der gør det.

»Vi skal sige åbent og ærligt til folk, at vi ikke kan leve på den måde, vi gør nu, vi kommer til at omstille os alle sammen. Derfor skal det være billigere at leve grønt og dyrere at leve sort«, siger Morten Østergaard.

Nogle af pengene fra de højere afgifter vil han til gengæld bruge på at lette skatten på arbejde. Østergaard præsenterede sit forslag om en skattereform på weekendens nytårsstævne. Hverken Mette Frederiksen eller Jakob Ellemann-Jensen ville dog på forhånd love at støtte det radikale forslag, men nogen reel afvisning fik Østergaard heller ikke.

Internationalt


Politik


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden