Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nima Taheri
Foto: Nima Taheri
Foto: Nima Taheri.
Nyhedsbrev - Borgen indefra

Dan Jørgensen risikerer sorte pletter på sit grønne image

Pia K’s julepynt - Marie Krarups exit - Anklager mod Postnord

Nyhedsbrev - Borgen indefra

De andre partier i rød blok er utilfredse med, at klimaminister Dan Jørgensen (S) udskyder beslutningen om, hvorvidt Danmark skal stoppe jagten på olie og gas i Nordsøen. I Dansk Folkeparti er Pia Kjærsgaard kommet i vælten, fordi hun var lidt for ivrig efter at fejre julen. I samme parti har gruppeledelsen fået et nyt medlem. Og så føler flere ordførere, at Postnords troværdighed har lidt et knæk.

Velkommen til Borgen Indefra.

Nordsøolie

Det ramte en nerve i befolkningen, da Socialdemokratiet frem mod folketingsvalget gik til valg på et slogan om, at Danmark igen skal være en grøn stormagt. Tilmed var det en dagsorden, der samlede den daværende opposition i fælles front mod blå blok, hvor flere partier siden har begrædt, at de forsømte emnet. Men nu er S-regeringen kommet i defensiven.

Alternativet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre er utilfredse med, at klimaminister Dan Jørgensen (S) denne uge meddelte, at han udskyder beslutningen om, hvorvidt Danmark skal sætte en stopper for olie- og gaseventyret i Nordsøen.

Flere selskaber har i en såkaldt 8. udbudsrunde søgt om tilladelse til at udvinde olie og gas i en periode frem til 2055. Om det skal ske, vil ministeren beslutte efter en analyse om betydningen for økonomi, forsyningssikkerhed og udslippet af drivhusgasser.

Det var forventningen, at analysen og dermed beslutningen var på trapperne. Men Jørgensen har valgt at »udskyde« beslutningen til »senere på året«, når man skal lave en handlingsplan for Danmarks reduktion af drivhusgasser. Det huer altså ikke de grønne venner, der kræver et nej til den 8. udbudsrunde.

»Lad olien blive i jorden«, lyder det fra Mai Villadsen (EL), mens Rasmus Nordqvist (Alt) lancerer et nyt slogan: »Tiden er til handling – ikke timeout«.

Pia K’s julepynt

Kan man blive så forhippet på at fejre jul, at julepynten ender med at koste en halv million kroner? Ja. I al fald hvis man er Pia Kjærsgaard (DF).

Det er Ekstra Bladet, der har kunnet fortælle juleeventyret om, hvordan Pia Kjærsgaard i november skrev en e-mail til ledelsen i Folketinget med det budskab, at julepynten i anledningen af julen 2019 slet ikke var storslået nok. Hun var utilfreds med, at Slotspladsen og tårnet ikke var tilstrækkeligt oplyst, sådan som hun selv havde sørget for i 2018, da hun endnu var formand for Folketinget. Her hyrede man en lysdesigner fra Tivoli, indkøbte 10 juletræer med en højde på seks meter og omfattende belysning til tårnet.

Men Pia Kjærsgaard blev afvist. I et svar forklarede den nye formand for Folketinget, Henrik Dam Kristensen (S), at det ville blive for dyrt. Han oplyste, at udgiften til julepynt i 2018 var løbet op i en halv million kroner. Hertil kom 215 arbejdstimer for de ansatte i Folketinget. Det har har kastet nyt lys over sagen for Pia Kjærsgaard.

»Jeg erindrede simpelthen ikke, at det kostede så meget«, siger hun til Ekstra Bladet og undrer sig over, at hun har været så »forhippet på at få de juletræer op«, fordi det ganske enkelt er »for mange penge«.

I det forgangne år brugte Henrik Dam da også kun 15.000 kroner på julepynten.

Marie Krarups exit

På flere måder kæmper Dansk Folkeparti med at finde sine egne ben efter folketingsvalget, der med partileder Kristian Thulesen Dahls eget ord var en »vælgerlussing«.

Det står stadig sløjt til i meningsmålingerne, og denne uge måtte partiet foretage en rokade i den magtfulde gruppebestyrelse på Christiansborg, hvor partileder Kristian Thulesen Dahl sidder for bordenden. I kølvandet på valget trådte René Christensen og Marie Krarup ind i bestyrelsen som afløser for Martin Henriksen og Karin Nødgaard, der ikke blev genvalgt. Men kun et halvt år efter er Marie Krarup ude igen.

Ifølge partiet sker det »efter eget ønske«, fordi Krarup vil hellige sig sine ordførerskaber og bruge mindre tid på organisatorisk arbejde. Men politisk kommentator Erik Holstein fra netmediet Altinget beretter, at exittet fra gruppebestyrelsen kommer efter en kontrovers.

Det har således udløst kritik, at Marie Krarup uden at cleare det med resten af bestyrelsen satte gang i en rundspørge for at undersøge, hvorvidt folketingsmedlemmerne er tilfredse med betjeningen, når de skal have faglige oplysninger på deres ordførerområde og assistance til at få deres historier ud i pressen og de sociale medier. Det var de angiveligt ikke.

Marie Krarups plads i gruppebestyrelsen overtages af Liselott Blixt.

Anklager mod Postnord

Flere transportordførere retter i Jyllands-Posten en kritik mod Postnord i en sag om et anonymt brev med grove beskyldninger, der er endt med, at transportminister Benny Engelbrecht (S) har sat revisions- og konsulenthuset Deloitte til at undersøge sagen.

I december blev adm. direktør Peter Kjær Jensen fra Postnord bekendt med et brev fra en anonym afsender indeholdende en stribe anklager mod den svensk-danske koncern. Den anonyme afsender hævdede blandt andet, at Postnord har betalt over 30 millioner kroner for en app til et firma, hvis ejere er tæt på direktøren for Postnord Logistics. I en e-mail til de relevante ordførere afviste Peter Kjær Jensen alle anklager som »grundløse beskyldninger«.

Nu oplyser Postnord til Jyllands-Posten, at Postnord Logistics har købt ydelser – herunder en app – hos et firma, hvor der er en familierelation. Ifølge Postnord er den dog »meget fjern« og har ikke haft betydning for leverandørforholdet. Beløbet drejer sig også om væsentligt mindre end 30 millioner kroner.

Selv om Postnord stadig afviser, at der er noget at komme efter, udløser det kritik fra SF, V og DF, at selskabet ikke oplyste bedre, da de i første omgang reagerede. Transportordfører Hans Kristian Skibby (DF) siger til Jyllands-Posten, at selskabets nagelfaste afvisning »var lavet med gummiskruer«.

Ny leder vælges 1. februar


Støttepartierne er kritiske over for nye tiltag fra regeringen


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden