Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Om lidt er Uffe Elbæk ikke længere leder af Alternativet.
Nyhedsbrev - Borgen indefra

Borgen indefra: Alternativets nye formand står over for en monumental udfordring

I en ny bog løfter Uffe Elbæk sløret for, hvordan det egentlig er at være partileder for Alternativet, og det kan være foruroligende læsning for de kandidater, der i øjeblikket bejler til posten. Imens støtter en række politikere Jyllands-Posten, efter avisen har fået kritik fra den kinesiske ambassade i Danmark for en satiretegning. Velkommen til Borgen indefra.

Nyhedsbrev - Borgen indefra

Frederiksen og EU

I ugen, hvor Storbritannien formelt forlader EU, får Mette Frederiksen en opsang for den måde, hendes regering forholder sig til unionen på. Den er for negativ, lyder det samstemmende fra den radikale leder Morten Østergaard og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

»Jeg er ikke i stand til at redegøre for, hvad regeringens europapolitik er. Det, jeg kan stykke sammen af den måde, man indtil videre har ført sig frem på, er, at Danmark er i en noget uvant rolle som den, der stikker en kæp i hjulet på udvidelsesforhandlinger og stemmer nej til budgettet. Hvis det får lov at fortsætte, tror jeg, at vores partnere vil have svært ved at kende os«, siger Østergaard til Berlingske.

Ellemann mener, at »det må og skal være førsteprioriteten for enhver dansk regering, at vi har et stærkt EU«.

Overfor Berlingske afviser Socialdemokratiet kritikken. Politisk ordfører Jesper Petersen kan ikke genkende, at regeringen skulle være for uambitiøs, når det gælder EU.

Elbæks sidste uge

Uffe Elbæk er nu gået ind i sin sidste uge som leder af Alternativet. På lørdag skal det ved en urafstemning afgøres, hvem af de i alt seks kandidater, der har meldt sig på banen, der fra 1. februar skal overtage efter stifteren.

Vil bejlerne vide noget om, hvordan det er at være leder af partiet, kan de med fordel læse en ny bog, som journalisten Morten Reimar har skrevet. Han har fået lov at følge Uffe Elbæk og hans folk gennem en række måneder, og det er der ifølge Kristian Madsen, politisk kommentator på Politiken, kommet en interessant fortælling ud af.

»Det er blevet til et syret og stærkt underholdende road trip gennem flippede brainstormseancer og veganske langbordsmiddage, der illustrerer den monumentale udfordring, den nye formand, som partiet vælger ved et ekstraordinært landsmøde på lørdag, står over for«, skriver Madsen og fortsætter:

»For det står hurtigt klart, at Alternativet er Uffe Elbæk. Det er det eventyr, han så, da han stiftede Alternativet i 2013, hvor andre så en politisk blindgyde«.

Kina og Jyllands-Posten

Vi slutter gennemgangen med tirsdagens helt store historie i bl.a. Politiken, som også vækker genklang på Christiansborg.

En række politikere støtter Jyllands-Posten, efter at Kinas ambassade i Danmark har bedt avisen om en undskyldning for at have bragt en satiretegning, hvor stjernerne i det kinesiske flag er erstattet af viruspartikler. Det er en fornærmelse af Kina, lyder det i en pressemeddelelse fra ambassaden.

»Fingrene væk fra den frie presse! Uanset om du hedder Kina eller Søren Espersen«, skriver SF-formand Pia Olsen Dyhr på Twitter med en henvisning til, at DF’s Espersen i går forlangte en DR-vært fyret.

Også i Alternativet opfordrer Uffe Elbæk Jyllands-Posten til at stå fast.

»Der er kun en ting at sige: Jyllands-Posten skal ikke vige en millimeter over for det pres, Kina nu lægger på avisen. Kina følger det samme mønster overalt. Sidst var det de svenske medier, Kina forsøgte at presse. Nu er det Danmarks tur. Stå fast JP«, skriver han.

Også den konservative formand Søren Pape Poulsen, politisk ordfører i Venstre Sophie Løhde og politikere fra Dansk Folkeparti har på de sociale medier støttet Jyllands-Posten.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden