0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jan Grarup
Foto: Jan Grarup
Foto: Jan Grarup.
Nyhedsbrev - Dagens overblik

Politiken i Syrien: Hvad stiller man så op med store børn, der har stenet andre ihjel?

Islamisk Stat skabte tusinder af børnesoldater - Region Hovedstaden er fortsat risikoniveau 5 - Børnene i Ishøj kommer måske først i skole efter sommerferien

Nyhedsbrev - Dagens overblik

Kære læser

Dette nyhedsbrev begynder i Syrien. Politiken er taget til byen Tal Marouf, hvor 100 tidligere børnesoldater for Islamisk Stat sidder fængslet.

Vi ser også nærmere på Region Hovedstaden, som fastholder højeste corona-risikoniveau, og slutter af hos Jan Ø. Jørgensen, der vil have politikere foran i vaccinekøen.

Velkommen til.


Islamisk Stat skabte tusinder af børnesoldater. I et fængsel i det nordlige Syrien forsøger de at uddrive Islamisk Stat fra børnenes hjerter og hjerner. »Her er drenge, som blev anholdt med selvmordsbomber om maven, drenge, der har stenet andre ihjel, drenge, som blev taget ved fronten, efter at de havde kæmpet mod vores soldater«, fortæller Giger Qamishlo, der er en af lederne af fængslet. Læs her fotograf Jan Grarup og journalist Bo Søndergaards reportage fra Syrien.

Region Hovedstaden er fortsat i absolut højeste risikoniveau 5. Det niveau bruges normalt, når der er risiko for, at kapaciteten på sygehusene overskrides. Men sådan kan man ikke beskrive situationen på hovedstadens hospitaler. På Christiansborg har Venstre i flere omgange kritiseret, at hovedstaden fastholdes på risikoniveau 5, når antallet af indlagte er så lavt. Men covid-19 risikogruppen vurderer, at der på grund af de vedvarende høje smittetal er en »generel samfundssmitte«. Læs her om det enorme paradoks.

Ishøj er den kommune, der har haft de højeste smittetal hele epidemien igennem. Og sådan er det fortsat. Borgmesteren er nu bange for, at børnene ikke når tilbage i klasselokalerne på denne side af sommerferien. Udmeldingen kommer efter regeringens udspil, der vil betyde en automatisk nedlukning, når der inden for syv dage har været over 200 smittede per 100.000 borgere. Ishøj Kommune har lige nu 400. »Jeg er ikke sikker på, at det faglige niveau kan holdes på den måde. Men vi må gøre det bedste, vi kan«, siger borgmesteren.

Hvis du gerne vil blive klippet, tatoveret eller vide, om du har coronavirus, skal du væbne dig med tålmodighed.Der er ventetider på mange af landets lynteststeder. Det fremgår af lister fra lyntestudbyderne Falck og Copenhagen Medical. Og genåbningen er formentlig en hovedårsag til, at mange nu lader sig teste. Falck oplyser, at de søndag testede omkring 100.000 personer landet over, mens de normalt tester omkring 50.000.

Venstres Jan E. Jørgensen vil have centrale politikere foran i vaccinekøen. Han mener, at det er udtryk for ’Jantelovs-Danmark’, at ledende politikere ikke springer foran de almindelige borgere: »Dronningen blev vaccineret som en af de første, men statsministeren bliver ikke«, siger han. Men den holdning møder ikke opbakning fra sit partis sundhedsordfører, Martin Geertsen. Vi har spurgt en række politikere, om de mener, at de skal foran i køen. Læs deres svar her.

Tak, for du læste med i dagens nyhedsoverblik fra Politiken.dk


I anledning af hvilken højtid klæder norske børn sig ud og går fra dør til dør og kræver slik med ordene ’knask eller knep’? Kan du svaret på det spørgsmål, så er du lidt tættere på at blive dagens Bezzerwizzer. Quizzen finder du her.


Danmark


Danmarks børn i Syrien


Bøger


Valg i Grønland


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts