0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Superalgoritme finder den politiker, der spreder bedst stemning

Kritik af Rigspolitiets i minksagen - Journalister modtager Nobels fredspris - Mangel på ladestandere


Kære læser

En algoritme, der kan afkode sproget i kommentarspor på Facebook, er blevet brugt til at finde den danske politiker, der spreder bedst stemning.

Derudover skal vi se nærmere på en advokatundersøgelse, der giver kritik af Rigspolitiet i minksagen, Nobels fredspris, der går til journalister og så slutter vi af med en historie om mangel på ladestandere til elbiler.

Velkommen til.


Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

I omegnen af 57.000 mennesker vil gerne følge med i, hvad Søren Gade skriver om på Facebook. Kun sjældent skriver han om politik.

Superalgoritme finder den danske politiker, der spreder bedst stemning

Facebook er kendt som et sted, hvor retorikken hurtigt kan blive hård, når politikere og medier åbner for kommentarsporene. En ny teknologi har nu kunnet kortlægge, hvor på det sociale medie det er lykkedes at skabe anderledes god stemning.

Blandt politikerne er det hos Søren Gade.

Undersøgelsen byder også på en række andre konklusioner, for eksempel at det emne, der afføder flest anerkendende kommentarer ’handikap’. Hernæst ’kongehuset’ og ’socialt udsatte’. Du kan se den fulde liste over de politikere, der spreder bedste stemning og hvilke emner, der afføder flest anerkendende kommentarer her.

Algoritmen kortlægger også det danske had og afslører ’yndlingsofrene’ på Facebook. Blandt andet hvilke minoriteter, der er mest udsat i kommentarsporene.

Hvis du er interesseret i at komme bag om historien, kan også læse artiklen om, hvordan en astrofysiker byggede den superavancerede algoritme, der kan spotte had.


René Schütze/Fotograf René Schütze
Foto: René Schütze/Fotograf René Schütze

Kritik af Rigspolitiets actioncards i minksagen

Da landets minkavlere i november sidste år blev orienteret om, at deres besætninger skulle aflives, blev de kontaktet telefonisk af politiet, som brugte såkaldte actioncards til at hjælpe dem gennem samtalen.

En advokatundersøgelse udtrykker nu kritik af Rigspolitiet for ikke at følge egne retningslinjer i udarbejdelsen af disse actioncards.

Det fremgår af undersøgelsen, at udarbejdelsen af dem »ikke i sig selv har været underlagt nogen speciel eller formel beslutningsproces i politiet, hvilket må anses for at være i strid med politiets egne interne retningslinjer«.

Politiet har heller ikke i en efterfølgende redegørelse givet udtryk for, at kortene er udarbejdet og godkendt i overensstemmelse med politiets egne gældende retningslinjer, konkluderer advokatundersøgelsen, som du kan læse mere om her.


Eloisa Lopez/Ritzau Scanpix
Foto: Eloisa Lopez/Ritzau Scanpix

Den filippinske journalist Maria Ressa har vundet Nobels Fredspris sammen med den russiske journalist Dmitrij Muratov.

Journalister modtager Nobels fredspris

Nobels fredspris går til journalisterne Maria Ressa and Dmitrij Muratov, oplyser Den Norske Nobelkomite. De har modtaget årets fredspris – og de medfølgende 10 millioner svenske kroner – for deres kamp for ytringsfrihed i Filippinerne og Rusland. Nobelkomiteen lægger vægt på, at Maria Ressa og Dmitrij Muratov er repræsentanter for alle journalister, som kæmper for deres idealer i en verden, hvor demokrati og pressefriheden er under pres.

Dmitrij Muratov lancerede i 1993 det selvstændige – og Putin-kritiske – medie Novaya Gazeta, som siden da har været en troværdig kilde til information i Rusland, hvor medierne ellers ofte bliver censureret. Maria Ressa bruger sin ytringfrihed til at afsløre magtmisbrug i sit hjemland Filippinerne. Hun har især været kritisk over for den filippinske præsident Rodrigo Dutertes kontroversielle kamp mod narko.


Katrine Hørup Noer
Foto: Katrine Hørup Noer

Flere elbiler skaber problemer

I takt med, at der kommer flere elbiler, er det blevet alt for svært at finde ladestandere. Vi har i dag skrevet om Christian, der i 2019 købte sin Kia e-Niro. Dengang havde han ingen problem med at finde en lader, i de efterfølgende år ente han ofte med at køre zigzag rundt i byen mellem optagede ladestandere og har nu solgt sin elbil.

»Problemet er, at man ikke kan planlægge, når man har en elbil uden egen opladning. Så er der optaget, når man kommer frem, så sidder kablet fast, så kan man ikke starte laderen«, siger han.

Igennem en måned i maj-juni 2021 forsøgte han at dokumentere problemet ved at føre ’ladedagbog’ over alle sine ladninger, både i Storkøbenhavn og på ture rundt til kunder på Sjælland.

Dagbogen viser, at over halvdelen af ladeforsøgene mislykkedes. Du kan læse mere om det og hans kritik af politikernes manglende handling på problemet her.

Tak, fordi du læste med.Fra hvilket land menes siameserkatten at stamme? Ved du det? Så kan du måske også blive dagens Bezzerwizzer. Prøv quizzen her.Indland