0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Norsk efterretningstjeneste: Angreb ligner terror

Kære læser

Den norske efterretningstjeneste vurderer, at gårsdagens angreb fremstår som terror. Det vil dog kræve yderligere efterforskning at afklare, hvad det konkrete motiv var.

Vi tager også et kig på P6 og P8, der endnu en gang overlever, og så slutter vi med anbefalinger til Kulturnatten 2021.

Velkommen til.

Terje Bendiksby/Ritzau Scanpix
Foto: Terje Bendiksby/Ritzau Scanpix

Norsk efterretningstjeneste: Angreb fremstår som terror

Onsdagens angreb, der har kostet fem mennesker livet i den norske by Kongsberg, »fremstår på nuværende tidspunkt som en terrorhandling«, vurderer den norske efterretningstjeneste (PST). Det vil dog kræve yderligere efterforskning for at afklare, hvad det specifikke motiv var, lyder det.

Ifølge norsk politi er den formodede gerningsmand en 37-årig dansk statsborger, som har bopæl i Kongsberg. Han har flere domme bag sig, herunder 60 dages betinget fængsel for groft tyveri og erhvervelse samt brug af narkotika. Og så oplyste den norske efterretningstjeneste tidligere i dag, at den sigtede er konverteret til islam, og at de tidligere havde fået meldinger om, at manden var radikaliseret.

Gerningsmanden har siden angrebet erkendt de faktiske forhold. »Han samarbejder med politiet og forklarer sig i detaljer om hændelsen og det, han er sigtet for«, oplyser hans advokat.

Flere indbyggere i Kongsberg sætter allerede spørgsmålstegn ved, hvordan det kunne tage politiet mere end 30 minutter at tilbageholde den formodede gerningsmand. Da politiet første gang kom i kontakt med ham, blev de beskudt med pile. Derefter formåede han at undslippe i omkring 20 minutter, og det er formodentligt i dette tidsrum, at alle fem ofre blev dræbt.

Vi har lavet en rekonstruktion af hele episoden minut for minut – læs den her.

Og hvis du vil læse mere om angrebet, har vi dækket det intensivt i løbet af dagen. Vi har dykket ned i, hvem den 37-årige drabssigtet er, og så har vi lavet et overblik over selve angrebet.

Per Lange
Foto: Per Lange

Lukningstruede DR-kanaler kan fortsætte

Radiokanalerne P6 og P8, der skulle lukke ved årsskiftet, får nu 15 millioner kroner årligt indtil 2024. Det har et politisk flertal bestående af regeringen og støttepartierne besluttet.

»Ved at bevare P6 Beat og P8 Jazz skaber vi ro om miljøerne omkring alternativ rytmisk musik og jazz«, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Læs med, når kulturministeren bliver spurgt om, hvorfor bevillingen kun er for de næste tre år, når målet er at skabe ro omkring kanalerne.

Maria Sattrup/Sattrup Høst
Foto: Maria Sattrup/Sattrup Høst

Kulturnatten 2021

I morgen er det både fredag, starten på efterårsferien, og så er det også dagen, hvor Kulturnatten 2021 finder sted. Mere end 250 museer, teatre, biblioteker, ministerier og pladser over hele København åbner op for gæster. Det kan virke en smule uoverskueligt, så derfor har vi spurgt fire personer om, hvilke tre arrangementer, de har tænkt sig at tage til.

Journalist og radiovært Iben Maria Zeuthen vil gerne lære om civil ulydighed og vil derfor besøge Greenpeace på Kulturnatten for at høre om deres aktioner igennem de seneste 50 år. Og så tager hun også til Cisterne, »fordi vi, den generation, der husker baljebanerne i Tivoli, altid gerne vil sejle i mørke«.

Få anbefalingerne til Kulturnatten fra de tre andre her.

Det var alt for i dag. Tak, fordi du læste med.


Hvad hedder Kim Larsen-sangen fra 1986, der handler om en linedanser, og som ofte bruges til begravelser? Jeg kan hjælpe og fortælle, at det ikke er ’Køb Bananer’. Tag quizzen her.

DEBAT


KULTUR


SPORT