0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Er du over 65 år? Så kan du snart få tredje vaccinestik

Drabssigtet dansk statsborger varetægtsfængslet i fire uger - Prisen på gas og el stormer i vejret - Gymnasieelever har svært ved at formulere sig klart og korrekt


Kære læser

Ugens sidste nyhedsbrev åbner med historien om, at alle danskere over 65 år får tilbudt et tredje coronastik.

Vi kommer også forbi nyheden om, at Espen Andersen Bråthen, der stod bag drabet på fem personer i Kongsberg, nu er blevet varetægtfængslet i fire uger. Og så skal vi runde prisen på gas og el, der stiger og stiger, samt historien om, at mange gymnasieelever har svært ved at formulere sig i et klart og korrekt dansk.

Velkommen til Dagens Overblik.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Alle danskere over 65 år får tilbudt et tredje vaccinestik mod covid-19

Sundhedsstyrelsen går nu igang med at tilbyde tredje stik til færdigvaccinerede over 65 år. Det samme gælder særligt udsatte og og ansatte i sundheds- og socialsektoren – for eksempel sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

»De ældre og særligt sårbare er grupper, der kan have haft en lidt mindre effekt af deres vaccine. Vi ønsker med den her plan at revaccinere i et tempo, så vi forebygger alvorlig sygdom og ikke kommer for sent«, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen til Ritzau.

Nyheden kom på en dag, hvor antallet af indlagte med covid-19 steg til over 100. Få de seneste smitte- og indlæggelsestal her.

skjermdump fra video/Ritzau Scanpix
Foto: skjermdump fra video/Ritzau Scanpix

Den 37-årige danske statsborger Espen Andersen Bråthen har under afhøringerne erkendt, at han har dræbt fem personer og såret tre.

Drabssigtet dansk statsborger varetægtsfængslet i fire uger

Espen Andersen Bråthen, der stod bag drabet på fem personer i Kongsberg i Norge, blev tidligere i dag varetægtsfængslet i fire uger. Den 37-årige danske statsborger er i sundhedsvæsenets varetægt og mødte ikke op i retten, rapporterer norske medier.

Han har erkendt de faktiske omstændigheder og fængsles i fuld isolation de første to uger. Espen Andersen Bråthen er underlagt brev- og besøgsforbud, samt medieforbud og må altså hverken få besøg eller breve i fængslet.

Dækning af de fem drab i Kongberg har igen i dag fyldt meget i nyhedstrømmen. På Politiken.dk kan du blandt andet også læse, hvordan det lokale politi i Kongsberg overvejer at ’melde sig selv’, eller du kan læse chefredaktør Christian Jensens forklaring på, hvorfor vi har valgt at bringe navnet på Esben Andersen Bråthen, før han er dømt - noget, vi ofte undlader i andre sager.

Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Du kan spare penge på din elregning ved at sænke dit forbrug og for eksempel køre vaskemaskinen om natten, hvor strømmen typisk er billigere, hvis du har en variabel elpris.

Prisen på gas og el stormer i vejret

Prisen på el er steget i flere måneder. Og det gør den stadig. Der er flere årsager til de højere elpriser. En af dem er den globale mangel på råstoffer, der har sendt prisen op på både kul og naturgas.

Spotprisen på naturgas er for eksempel steget med over 400 procent det seneste år. Og det påvirker elprisen hos danske forbrugere. Spotprisen på el, som er dit elselskabs indkøbspris, er næsten femdoblet siden oktober 2020.

Men hvor efterlader det dig? Og hvad kan du gøre som forbruger? Vores journalist Murat Tamer spørger og svarer selv på syv spørgsmål om det vilde elmarked.

Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Flere og flere gymnasieelever har svært ved at formulere sig i et klart og korrekt dansk

I de senere år har gymnasielærerne haft fokus på formidling og på at fremelske elevernes personlige stemme. Det er tilsyneladende gået ud over den tid, der er til at få styr på nutids-r, forskellen på ’sin’ og ’hans’, og hvor kommaerne skal placeres. Det viser en tilbagemelding fra landets censorer til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Derfor vil der nu blive stillet skarpt på korrekt sprogbrug i danskfaget, fortæller fagkonsulent i dansk i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Børne- og Undervisningsministeriet Nicolai Rekve Eriksen.

»Flere og flere censorer skriver i deres tilbagemeldinger, at eleverne ikke behersker de grundlæggende ortografiske regler. De senere år har væsentligt flere end tidligere slået ned på det«, siger han.

Vi ser nærmere på et skred i danske elevers retstavningsevner, der trækker spor tilbage til opgøret med den sorte skole.

Det var alt for i dag. Tak, fordi du læste med.


Hvad kalder man en meget grov fil? Sådan lyder første spørgsmål i dagens Bezzerwizzer-quiz. Svar på dette og de ni andre spørgsmål her.

Indland