0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ovenfor: Dataudtræk fra Sundhedsstyrelsens rapport om mentalt helbred. Det er de unge, der har det sværest psykisk, viser de nye tal. Især de unge kvinder kæmper med mentale problemer. Grafik: Politiken
Nyhedsbrev - Dagens overblik

Frit fald: Flere føler sig stressede – især unge kvinder

Unge mellem 16 og 24 år er den gruppe, der har dårligst mentalt helbred og det højeste stressniveau. Især kvinder. Her får du den historie og det andet, du skal vide lige nu.

Nyhedsbrev - Dagens overblik

Kære læser

Her kommer dagens overblik. Velkommen til.


Tidligere i dag fortalte vi, at 623.000 danskere har dårlig mental sundhed – det er en voldsom stigning sammenlignet med tidligere målinger. Tallene stammer fra en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen, og nu har Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kommenteret rapporten. Udviklingen bekymrer hende »ekstremt meget«. Hun peger på sociale medier og mobiltelefoner som et hovedproblem, og hun mener ikke problemet er skabt af politikere.

  • Vil du holde dig opdateret om vores serie ‘Ramt af livet’? Så følg med i vores Facebookgruppe, hvor du er mere end velkommen til at give dit besyv med i debatten. Se gruppen her.

Engang skulle man være robust og udadvendt. I dag er det bedre at være proaktiv og ambitiøs – i hvert fald hvis man skal tro de mange jobopslag på Jobindex, som Louise Akselsen fra RUC har undersøgt i sit kandidatspeciale. Hun har blandt andet undersøgt brugen af de fire tillægsord ’proaktiv’, ’nysgerrig’, ’ambitiøs’ og ’udadvendt’. De tre første er steget – ’proaktiv’ med næsten 250 procent – mens brugen af ’udadvendt’ er faldet med knap 7 procent. Her kan du læse mere om hendes resultater.

En russisk eks-spion er fundet bevidstløs på en bænk ved et butikscenter i Salisbury i det sydlige England.Han er blevet forgiftet med et endnu ukendt stof. Den tidligere spion er samtidig tidligere russisk oberst, der arbejdede for den russiske efterretningstjeneste, indtil han i 2006 blev idømt 13 års fængsel for spionage. Forholdet mellem Rusland og Storbritannien har været anspændt siden 2006, hvor den tidligere KGB-agent Alexander Litvinenko blev myrdet – det skete ved brug af et radioaktivt stof i Litvinenkos te.

Vi bliver i det store udland, hvor Nordkorea har signaleret, at man er villig til at diskutere en komplet afmontering af landets atomvåben og oprettelse af normale diplomatiske forbindelser med USA. Samtidig skal Sydkoreas præsident mødes med Nordkoreas leder i næste måned. Hvilke betingelser nordkoreanerne stiller, ved vi endnu ikke.


Dagens grundige gennemgang

Vi skal for en stund vende tilbage til historien om dårlig mental sundhed.

For kigger man på undersøgelsen, vil man bemærke en klar overrepræsentation blandt unge kvinder. Hele 41 procent af unge kvinder mellem 16 og 24 år har i dag et højt stressniveau, mens det samme gælder for 25 procent af unge mænd.

Trine Hammershøy er direktør for et landsdækkende rådgivningstilbud for børn og unge med navnet Headspace, og hun er ikke overrasket:

»Siden den seneste sundhedsprofil blev lavet i 2013, er både folkeskolereformen, gymnasiereformen og fremdriftsreformen blevet gennemført. Mange af de unge vender det indad, når de ikke trives, men der er ingen tvivl om, at de bliver presset helt vildt af uddannelsessystemet og andre samfundsmæssige strukturer. Tag alene retorikken. Tidligere hed det et sabbatår, hvis unge holdt pause mellem ungdomsuddannelsen og en videregående uddannelse, mens det i dag kaldes for et fjumreår, hvis et ungt menneske stopper op og mærker efter og tænker sig om«.

Men Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) peger som sagt på en anden forklaringsmodel – informationsteknologi, mobiltelefoner og deslige.

»Vi skal altså ikke underkende, hvordan 24/7-samfundet præger os. Jeg tror, det var lettere at være barn og ung, som jeg var i 80’erne. Vi vidste mindre om, hvad der skete i verden. Vi vidste, et jerntæppe delte Europa og frygtede, at rensdyr døde i Nordsverige på grund af Tjernobyl, men vi fik ikke død og ødelæggelse ind fra en global verden hele tiden. Og på sociale medier får unge samtidig dopaminfremkaldende (glædeshormon, red.) likes, så deres trivsel i høj grad opgøres i disse likes. Det er ikke godt. Jeg siger ikke, at sociale medier er roden til alt ond, men et af de områder, der påvirker vores mentale sundhed«.

Tak for du læste med.

Der er et yndigt land, som Rachel Bullen aldrig vil glemme


Kig op og se en stjerneulv