Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Pia Kjærsgaards tale i det islandske Altinget i forbindelse med 100-året for suverænitet på øen bliver mødt med blandede følelser.
Foto: Finn Frandsen
Pia Kjærsgaard synes, at de islandske socialdemokrater skulle skæve til deres danske meningsfæller, som langt hen ad vejen er enige med hendes parti, i stedet for at overfalde hende.
Nyhedsbrev - Dagens overblik

Pia Kjærsgaard til modangreb efter boykot: »Partier på Island er direkte uopdragne«

Pia Kjærsgaard synes, at de islandske socialdemokrater skulle skæve til deres danske meningsfæller, som langt hen ad vejen er enige med hendes parti, i stedet for at overfalde hende.

Nyhedsbrev - Dagens overblik

Kære læser,

Pia Kjærsgaard er blevet mødt af protester i Island — og i Sydafrika tæller de ned til dag nul.

Velkommen til dit nyhedsoverblik fra Politiken.dk.


Pia Kjærsgaard til modangreb efter boykot: »Partier på Island er direkte uopdragne«. De islandske socialdemokrater og det islandske parti Piraterne er direkte uopdragne. Sådan lyder modangrebet fra formanden for Folketinget, Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, efter at hun i går blev mødt med både boykot og hårde ord om hendes udlændingepolitiske standpunkter, da hun skulle holde tale i det islandske parlament, Altinget, i anledning af 100-året for, at Island erklærede sig om suveræn stat. Læs mere om sagen i Dagens grundige gennemgang.

Vandpanik verden over: I Sydafrika tæller de ned til dag nul. Føles det tørt i Danmark? Det er intet imod, hvordan situationen er i store dele af resten af verden. Tag for eksempel Sydafrika. I flere måneder har myndighederne advaret mod day zero. Den dag, hvor vandet slipper op i Sydafrikas næststørste by, Cape Town, og gør den til den første by i nyere historie, der kan dø af tørst.

Forskere finder sammenhæng mellem hyppig brug af digitale medier og ADHD. De unge bliver ofte beskyldt for at være ukoncentrerede og uregerlige af forældregenerationen, og i de senere år har forældrene især udpeget ungdommens forbrug af digitale medier som årsag. Ny forskning viser nu, at disse forældre muligvis har noget at have anklagerne i.

Jordemoder lavede det redskab, hun altid selv har manglet: »Jeg ville opfinde noget, som var helt enkelt«. Kun 1 af 4 opfindere i Danmark er kvinde, men Malene Hegenberger er en af dem. Hun er på vej på markedet med en opfindelse, hun altid selv har savnet i sit arbejde som jordemoder. Hendes opfindelse er en bøjelig plastikbøjle på størrelse med en hånd. Den skal gøre det lettere for jordemødre og læger at sy kvinder, hvis underliv brister efter en fødsel. Mød Malene Hegenberger og hendes opfindelse her.

Danskerne kender ikke de officielle kostråd - og kun hver anden stoler på dem.Danskerne aner ikke, hvad myndighedernes kostråd indeholder. Det viser en ny undersøgelse, hvor kun 29 procent af de adspurgte svarer, at de kender kostrådene. Endnu mere overraskende svarer kun 51 procent, at man kan regne med rigtigheden af de officielle kostråd — og det er et problem, mener interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, der står bag undersøgelsen.


Dagens grundige gennemgang

Formanden for det danske folketing, Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, er blevet mødt med politisk boykot og kraftigt kritiske røster i forbindelse med, at hun onsdag holdt tale i det islandske parlament Altinget. Anledningen er 100-året for, at Island erklærede sig som suveræn stat.

Men det var ikke som repræsentant for den tidligere overmagt, at den danske politiker fik knubbede ord med på vejen - mere på grund af hendes politiske standpunkter om indvandring og muslimer.

Tilsyneladende kom det som lidt af et chok, da det få dage før arrangementet gik op for islændingene, at Pia Kjærsgaard skulle tale på det islandske demokratis allerhelligste sted.

Blandt andet udvandrede et medlem af det socialdemokratiske parti Samfylkingin, Helga Vala Helgadóttir, under Pia Kjærsgaards tale.

Og hendes formand Logi Einarsson kaldte det »beklageligt, at en af de fremmeste repræsentanter for had mod udlændinge i Europa skal have lov at komme på talerstolen på denne vigtige dag«.

Medlemmer af partiet Piraterne, som for få år siden var tæt på at blive Islands største parti i forbindelse med oprøret mod landets banksektor og dets rolle under finanskrisen, og som stadig er et betydende parti i Altinget, boykottede arrangementet med Pia Kjærsgaard.

Piraterne vil nu have undersøgt, hvordan beslutningen blev truffet om at invitere Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard befinder sig stadig i Island, men hun har ikke meget til overs for protesterne, fortalte hun vores journalist. Hun kaldte i dag partierne for »direkte uopdragne« og erklærede, at der måtte være »pubertetsproblemer i Piratpartiet«.

For abonnenter

Annonce

Forsiden