0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Per Marquard Otzen/per.marquard.otzen@pol.dk
Foto: Per Marquard Otzen/per.marquard.otzen@pol.dk
Arkivtegning: Per Marquard Otzen
Nyhedsbrev - Politiken Debat

Vi vil have mere omsorg for de nyfødte. Og måske mindre for Rasmus Paludan?

EU sørger for øremærket barsel til danske mænd, og politiet sørger for beskyttelse til dem, der taler dunder mod indvandrere. Men sådan behøver det ikke være.

Nyhedsbrev - Politiken Debat

Kære læser,

På debatredaktionen har vi den fornøjelse at læse hundredvis af læserbreve, debatindlæg og kronikker hver eneste uge. Vi bilder os ind, at det giver os en særlig indsigt i, hvordan danskerne argumenterer og diskuterer, både når der er skumtoppe på bølgerne, og når havet er mere stille.

Det betyder også, at vi kender lidt til unoder og klichéer i den offentlige debat, og en af dem er formuleringen »Det er et faktum, at ...«.

Det, som er faktuelt sandt, er ubestrideligt. Det er et trumfkort. Når det er smidt, burde debatten ophøre. Men her er min insiderviden: Sådan forholder det sig meget sjældent.

Faktum er eksempelvis, at Danmark – som så mange andre lande – har et ligestillingsproblem, hvad angår barsel. Det er kvinder, der tager størstedelen af den, og mænd er tilbageholdende, hvilket er godt for mændenes karrierer og dårligt for kvindernes økonomi.

Derfor burde det også være et faktum, at EU’s planer om at øremærke otte uger af den samlede barsel til den ikke-fødende burde være et ubetinget gode. Det mener Politikens lederkollegium også.

Men psykolog Morten Høgsgaard Andersen mener, at denne lovgivning risikerer at koste børnene dyrt:

»Det er muligt, at samfundet kommer til at nyde godt af ekstra skatteindtægter fra flere arbejdende forældre samt ekstra indtægter fra større udgifter til daginstitutionerne. Men det er ganske enkelt skræmmende, at hensynet til børn er druknet i debatten om øremærket barsel og ligestilling«, skriver han i et debatindlæg.

Og så er der også dem, der mener, at netop denne måde at skrue lovgivning om øremærket barsel sammen på er udtryk for en overdreven tvangsstyret regulering, som er blevet et kendemærke for Danmark.

Omsorg for enhver

Måske er det et faktum, at lovgivningen på barselsområdet nu bliver mere omsorgsfuld i forhold til familierne. Lad det bare være tilfældet. For alle har brug for omsorg. Især dem, der er særligt truede.

Det kunne eksempelvis være Stram Kurs-lederen, jurist Rasmus Paludan, der er blevet berømt for at rejse land og rige rundt med en harmevækkende blanding af partipolitik og nedsættende sprog rettet mod indvandrere i Danmark.

Paludans stil skaffer ham en del kritikere, nogle ville sige fjender, og hans optrædener i visse boligområder kræver aktiv politibeskyttelse.

Det fik i denne uge politibetjent Elvir Abaz til at skrive et debatindlæg om, hvordan Paludans show og afskaffelsen af blasfemiparagraffen slider på tilliden til politiet:

»Politiet og borgerne er blevet ufrivillige aktører i Rasmus Paludans absurde og hadefulde teaterforestilling. Politiet bruger en masse ressourcer på at beskytte en uromager og agitator. Politiet burde i stedet beskæftige sig med opklaring af borgernær kriminalitet. Ikke med Rasmus Paludans udfordring af ytringsfrihedens grænser«, skriver han.

»Ord skaber virkelighed«, skriver Elvir Abaz afslutningsvis, og man kan så spørge sig selv, om det er et faktum.

Måske er det noget, videnskaben skal afgøre. Hvis man da køber fortællingen om, at videnskaben skaber faktuelt ubestridelig viden.

Den debat må vi nok vente med til en anden gang.

Tak for opmærksomheden.

Hvis du vil være som alle de andre, skal du læse disse indlæg
Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden