Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Claus Nørregaard
Tegning: Claus Nørregaard
Der er langt til en god busforbindelse i visse dele af landet. Til gengæld er det let at finde en parkeringsplads. Sådan er goderne så jævnt, men ikke altid ulige, fordelt. Tegning: Claus Nørregaard
Nyhedsbrev - Politiken Debat

Det taler til et lavere instinkt i mennesket at ville gøre dele af landet bedre end andre

Det er blevet moderne at tale om et Konkret Danmark. Men det eksisterer simpelthen ikke.

Nyhedsbrev - Politiken Debat

Kære læser, velkommen til.I sidste uge blev en radiovært overfuset af Klaus Riskær Pedersen, den tidligere straffede finansmand, der nu har et opstillingsberettiget parti i eget navn. Riskær talte dunder mod en journaliststand, der er underuddannet, intellektuelt doven og befolket af »pøbel-småproletar-journalisttyper«. Se episoden i dette klip fra Radio24syv.


Foruden finansfallentens underholdende raseri bed jeg mærke i værtens forsvarende ord, »jeg kommer fra Det Konkrete Danmark«. Det begreb støder jeg oftere og oftere på i samfundsdebatten.Første gang, jeg mødte det, var hos Liberal Alliance-politikeren Alex Vanopslagh. I et Facebookopslag sidste år skrev han blandt andet:

»For den snakkende klasse er Det Konkrete Danmark jo blot de ’usynlige mænd’, som de ikke ser og ikke forstår behovet for. Som kommer her med deres dumme, tunge køretøjer og sviner til. Dem, som også foretrækker konventionelt kød og sort kaffe. Dem som ikke stemmer til venstre for Socialdemokratiet eller kan se frelsen i feministiske spøgelseshistorier og dommedagsprofetier om jordens snarlige ende. Og som ikke forstår, at vi i fremtiden skal leve af at udvikle apps, powerpoints og samskabelseskurser«.Jeg må indrømme, at jeg ikke helt forstår, hvordan en app er mindre konkret end en svinekotelet. Eller hvad forskellen er på skattekroner betalt af en svinebonde og en seniorkonsulent. Hvad jeg dog kan fastslå er, at jeg ikke oplever, at en såkaldt snakkende klasse, som jeg må formodes at tilhøre, selv om jeg skriver mere, end jeg snakker, skulle se med foragt på eksempelvis faglærte eller ufaglærte danskere.For det er vel ikke et udtryk for ringeagt, at man har en politisk holdning til det konventionelle landbrug, miljøbeskyttelse eller ønsker afgifter på usund mad eller cigaretter?

De konkrete debatterDet taler til et lavere instinkt i mennesket at ville gøre dele af landet bedre end andre, og derfor generer et udtryk som ’Det Konkrete Danmark’ mig. Jeg oplever Valby som et lige så konkret stykke Danmark som Løgstør, og jeg har ikke set nogen føre bevis for, at folk i Tarm skulle være mindre interesserede i klimapolitik eller mere optagede af integrationspolitik end dem i Tingbjerg.


Det er mit bedste bud, at socialdemokraten Henrik Sass Larsens åbenhed om sin kamp mod depressionen har fået mange danskere til at diskutere psykisk sygdom. Ellers kan denne gode klumme fra vores faste skribent Mette Fugl måske sætte nogle tanker i gang.Jeg vil også tro, at Dansk Folkepartis iøjnefaldende tilbagegang i meningsmålingerne er emnet for mange meningsudvekslinger både i det såkaldt gule Danmark og i resten af landet. De 200.000 tabte stemmer har Noa Redington skrevet en stærk klumme om, som du kan læse her.


Og skulle der mod forventning findes et Konkret Danmark, er jeg sikker på, at de også bliver ramt af stress og følelsen af utilstrækkelighed der, ligesom det sker overalt i kongeriget. Adfærdsekspert Morten Münster skriver om stress og de farlige pølsehorn i denne debattekst.Inde på politiken.dk/debat forsøger vi at lægge debatartikler, som er relevante både i det Danmark, der er konkret, ukonkret, diffust, solidt, tvivlende og skråsikkert.Det er det Danmark, jeg kender.


Tak for opmærksomheden.


Kun til folk i provinsen


Kun til folk i Region Nordjylland


Kun til folk, der bor i en andelslejlighed inden for søerne i København, har mindst tre børn, arbejder med medier og foretrækker lysristet kaffe (serveret som flat white)


Annonce

Forsiden