0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Roald Als/POLITIKEN
Foto: Roald Als/POLITIKEN
Alle partiledere er i marchtempo på vej mod folketingsvalget, men retningen derhen er stadig lidt uklar. Tegning: Roald Als
Nyhedsbrev - Politiken Debat

»Vælgerne er ikke bare dumme, men også egoistiske og snæversynede«

Læs med her, hvis du vil gennemskue politisk spin og bullshit.

Nyhedsbrev - Politiken Debat

Kære læser, velkommen til.Du kan sikkert også mærke den gustne fornemmelse: Endnu et døgn er gået uden valgudskrivelse. Efterhånden er det med folketingsvalget som med tandlægebesøg, for vi ved, at indkaldelsen kommer, at det bliver smertefuldt, og at det i sidste ende bliver en dyr omgang.Så lad os forsøge at få det bedste ud af valget, hvornår det så end kommer. For eksempel ved at læse vores faste kommentator Noa Redingtons muntre og skarpe guide til de 13 mest interessante spørgsmål og svar, som valget vil præsentere os for. Fortsætter Dansk Folkepartis nedtur? Har Riskær noget i baghånden? Kan Nye Borgerlige stå distancen? Og hvem scorer de små 100.000 københavnerstemmer, som ved sidste valg gik til ekspolitikerne Helle Thorning-Schmidt, Johanne Schmidt Nielsen, Özlem Cekic, Manu Sareen og Søren Pind?Undervejs i læsningen vil du ryste på hovedet af de tossede politikere og deres fjollede kamp for at lefle for vælgerne. Men den kamp er tidligere MF for de konservative Frank Dahlgaard færdig med. Han sad i Folketinget i syv år, og hans helt store aversion gælder ikke de folkevalgte, men de hovedløse vælgere, der lader sig charmere af skræddersyede budskaber og lette løsninger.Det skriver han i dette debatindlæg, hvor handskerne er taget af, så vi vælgere virkelig kan mærke lussingen:

»Mens jeg var aktiv i politik, oplevede jeg gang på gang, at folk var mere optaget af mit udseende og påklædning end af det, jeg sagde. Hvor har du købt den sweater, var f. eks. en typisk henvendelse efter at jeg havde deltaget i en tv-debat. Jeg har respekt for de politikere, som orker at blive ved i politik trods massevis af trusler – og trods tåbelige henvendelser om ligegyldige ting fra vælgerne. Vi har et popdemokrati, fordi det giver bonus på valgdagen«.


Men selv om vi forbereder os, lytter til debatter, læser indlæg i avisen og måske endda anstrenger os for ikke at være dovne vælgere, der kan købes for et billigt budskab, kan det hele vise sig at være frugtesløst. Valget er allerede afgjort.Vinderen bliver Lars Løkke Rasmussen, skriver Politikens Thomas Bredsdorff i en næsten resignerende klumme.Bredsdorff har allerede vundet to flasker whisky i væddemål om det amerikanske valg og Brexit-afstemningen, og han er ved at gøre plads i skabet til flaske nummer tre, som han får, hvis Løkke også efter valget er landets statsminister. Men det sker i håb om, at han selv skal hoste op med en flaske:»Jeg foragter Lars Løkke Rasmussen (V) for hans politik. Den går ud på det samme som Anders Foghs, bare udtrykt i et bedre, mere tilforladeligt sprog, at lade kræfterne på markedet spille så frit, som han kan slippe af sted med, så de, der har, beholder, og de, der ikke har, kan lære, at de ingen vegne kommer, hvis ikke de selv skaffer sig noget«.


Den gode nyhed har jeg gemt til sidst. Nu har du nemlig brugt nogle minutter på at læse dette nyhedsbrev til ende, og det betyder, at der er endnu kortere tid, til valget er overstået, end der var, da du gik i gang med læsningen.Og hvis du stadig kan mærke den politiske træthed i kroppen, så husk ekspolitikeren Frank Dahlgaards ord:»En meget stor del af vælgerne i Danmark er ikke bare dumme, men også egoistiske og snæversynede. Det er desværre den triste realitet«.Det kunne da være rart bruge det kommende valg til at vise ham, at han tager fejl.Tak for opmærksomheden.


Paludan på valg


Frederiksen eller Løkke? DF følger med i pakken


Lad valget handle om det vigtigste


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden