0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen
Mikkel Victor Larsen er 20 år, uddanner sig til tømrer og bor i Albertslund. Hans forhold til politikerne kan opsummeres i det lakoniske spørgsmål: Når Folketingets politikere ikke engang kan behandle hinanden ordentligt, hvordan skal jeg så kunne have tillid til dem? Foto: Mads Nissen
Nyhedsbrev - Politiken Debat

»Man skulle tro, at politikerne var en flok småbørn«

257.024 danskere skal sætte deres første kryds på en stemmeseddel til et folketingsvalg på grundlovsdag. Men mange af dem er allerede fyldt med politikerlede og træthed over mudderkast og løftebrud.

Nyhedsbrev - Politiken Debat

Kære læser, velkommen herhid.Vi er halvvejs i folketingsvalgkampen, og mange af os såkaldt almindelige vælgere har jo prøvet det før. Vi ved også nogenlunde, hvor X’et skal sættes, og vi har måske endda oparbejdet en vis rutine i at lade tankerne vandre, når vi passerer valgplakater, modtager politiske foldere eller hører debatter.Men den politiske deltagelse er alt andet end rutine for den mere end kvarte million danskere, som skal stemme til et folketingsvalg for første gang. De er debutanter i de små stemmebokse, hvor man skal stå med en blyant i en snor og forsøge at folde en lang stemmeseddel sammen, så man kan krydse af ud for den kandidat eller det parti, man har udset sig.Desværre ser det ud til, at førstegangsvælgerne ikke er lige så opildnede af den demokratiske flamme, som man kunne have håbet. Kristina Bakkær Simonsen, adjunkt på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, har i en årrække arbejdet på et studie om unges samfundsopfattelse og demokratiforståelse, og hendes konklusion er foreløbig denne:»De er meget kede af og fremmedgjort af formen på debatten, og specifikt hvordan de ser, at politikerne forskruer den. Den ukonstruktive politiske debat bliver en forhindring for de unges egen deltagelse i politiske debatter. De oplever, at man kun kan komme galt af sted og blive skældt ud«.På Politiken Debat forsøger vi gennem valgkampen at lade de unge førstegangsvælgere komme til orde, så deres refleksioner, ønsker og holdninger får en plads i den store samtale. Politikerne læser jo også avis.Vi har allieret os med syv førstegangsvælgere, som hver vil skrive fire indlæg frem mod valget. En af dem er Mikkel Victor Larsen, der netop er fyldt 20 år og er ved at uddanne sig til tømrer. Han er ikke imponeret over niveauet i den politiske debat, skriver han:»Man skulle tro, at de var en flok småbørn, som er kommet op at slås over et stykke legetøj. De snakker konstant i munden på hinanden og hæver stemmen, og det synes jeg er respektløst. Samtidig går de ind for, at der skal være plads til alle og deres forskellige holdninger, men når jeg høre dem debattere, virker det dobbeltmoralsk«.


Du kan møde Mikkel og de andre førstegangsvælgere i Politiken og på politiken.dk/debat, hvortil adgangen er gratis i hele valgkampen. De øvrige førstegangsvælgere er:
Tak for opmærksomheden – og husk at stemme både på søndag og på grundlovsdag.


Sådan får vi unge med i den politiske debat


Uddannelserne svigter den politiske dannelse


Er kommunalpolitik den tørreste citronmåne?


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden