0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt
Nyhedsbrev - Politiken Foto

Voksenfascister og kærlighed

Det er en broget verden vi lever i. Der sker så utrolig mange ting alle steder. Og det afhænger kun af fokus og blikretning om du ser blå blink, røde hjerter eller noget helt tredje.

Nyhedsbrev - Politiken Foto


Kære læser

Velkommen indenfor i det fotojournalistiske univers på Politiken.

Ja, faktisk er det jo vores alle sammens univers og samtid, vi fotografer forsøger at skildre. Kameraet bruger vi som et kraftfuldt værktøj, der - nærmest som hammer og mejsel - banker hul ind til historier, som vi gerne vil give videre til jer.

Derfor er det også et par af sådan nogle fortællinger, som jeg har lyst til at dele med dig.

Altså helt almindeligt liv, som det foregår. Lige nu.

Måske er det fra et sted, du ikke selv har adgang til. Eller ikke kender. Eller ikke vidste, at du faktisk kunne interessere dig for. Men det eksisterer.

Og det ved du, fordi du om lidt har set billeder af det.

Du kan begynde med at se eller gense billeder om kærlighed. Og relationer. Det er fine små nedslag i mødet mellem mennesker. Kys. Kram. Kærtegn. Og ord om oplevelserne, der har været vigtige i mødet.

Mathias Svold/Mathias Svold
Foto: Mathias Svold/Mathias Svold

Man er som fotograf nødt til at være mentalt indstillet og målrettet på at lede efter præcis dét, man søger. Ellers ser man det ikke i mylderet af alt det andet liv, vi er midt i.

Men det er ligesom, hvis du går tur med en barnevogn – så ser du pludselig alle de andre barnevogne med mødre og fædre i rask trav og to-go kaffe i hænderne. Eller hvis du kører motorcykel, bemærker du også de andre med styrthjelm og røde kinder.

Så fotografen må altså lede efter kærligheden for at finde den. Og når anledningen er Valentines Dag, er det måske nemmere. Se HER, hvem de fire fotografer mødte undervejs.


Nogle andre mennesker, en af fotograferne fra Politiken har mødt i forrige uge, er en gruppe børn og unge, der besatte en bygning på Nørrebro i København. Vi fik et nys om, at gruppen, der kalder sig Børnemagt, havde besat et hus. Og en af vores fotografer blev nysgerrig på, hvem de var, og hvorfor de gjorde som de gjorde. Han fik adgang til huset nogle gange i løbet af ugen og fulgte dem. Han tog os med ind til livet bag barrikaderne.

Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Jeg synes, det er en vigtig historie at fortælle. Den siger noget om tiden, vi lever i.

1. marts var det 13 år siden, huset på Jagtvej 69 blev ryddet af Politiet. Det er en ny generation af frustrerede unge, der stiller krav om et sted for børn end de, der kæmpede den gang. Hvem er de nye unge? Hvad kæmper de for? Har de ret? Det sker midt i vores hovedstad. Og det sker lige nu. Eller det skete. For nu er huset, de unge besatte, ryddet, og fortællingen, som fotograf Jens Hartmann fangede, allerede ... historisk.

Vi er afhængige af gode, velfortalte historier for at begribe og navigere i vores demokrati. Og vi forstår bedst, når vi kan se tingene med egne øjne. Eller fotografens - som tilfældet er her. Se fortællingen HER

Og så har jeg lyst til at dele et billede med dig. Bare fordi det er så fint. Åbenlyst fint i farverne. Men også i lyden af musik, der er strømmer ud i motivet, selv om det blot er en todimensionel gengivelse af fotograf Finn Frandsens optagelser. Det er taget under en koncert, hvor den islandske musiker Bára Gísladottír debuterede som komponist under Grundtvigskirken smukke hvælvinger. Og sådan er det. Livet. Fuld af musik, røde hjerter og blå blink. Og vi ved det – for vi har set billeder af det.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden