Vi har jo papiravisen, som du kender. Knitrende porøs. Dejlig stor at bladre i – og med et layout, der giver god plads til ord, fotos, grafikker og tegninger. Og så har vi vores hjemmeside, politiken.dk, hvor der kan være meget kamp om opmærksomheden på forsidens sparsomme plads, selv om man skulle tro, at man bare kan fylde historier ned i dette bundløse hul i cyberspace. Her er mobiltelefonens lille skærm en naturlig begrænsning i sig selv.
Og så bruger vi faktisk også flere andre kanaler, for at fortælle visuelle historier til dig som læser - nemlig på Instagram og Facebook. Det, som de to sidste platforme kan, er at give rum til fortællinger, som normalt slet ikke ville komme i de traditionelle aviser. Historier, der måske bare er ét foto og en kort tekst og derfor vil være svære at placere uden en egentlig journalistisk kontekst.
Eller historier fra vores redaktionelle maskinrum, hvor vi viser og beskriver de processer, der dagligt gør, at vi kan trykke SEND inden deadline til morgendagens frisktrykte nyhedsorgan.
Vi har en billedredaktør, Henriette Lind, der, ud over at have et godt visuelt øje er virkelig god til at sætte ord på det, du ser. Og måske tænker. Og hun er god til at finde de små fortællinger, som det lige præcis giver mening at berette – for eksempel på Facebook, hvor vi i øvrigt hedder Politiken FOTO.
Så i dag vil jeg gerne invitere dig ind i historier, du højst sandsynligt ikke vil finde andre steder. For eksempel historien om Jørn og Inge. Egentlig begyndte det bare med kærlig hånd på en arm. Og derfra er den historie bare vokset og vokset…
Se den HER
Eller et eksempel, hvor du kommer med bag facaden på Amalienborg, når vores fotograf Mads Nissen har fornøjelsen af at portrættere dronning Margrethe. Eller som han siger:
»For man ved jo godt, at det er sådan her: Det er Danmarks dronning. Hun fylder 80 år. Politiken har allernådigst fået lov til at fotografere hende, og jeg skal i løbet af utrolig kort tid tage billeder til to forsider plus det løse – fotografier, der er kæmpestore forventninger til. Det er klart, at man tænker, at det må IKKE gå galt«.
Se den HER
Du kan også komme med ned og rode i de tunge metalskabe i kælderen under Politiken, hvor vores arkivar Mikkel Ferneborg er ekspert i at finde rundt blandt de cirka 20 millioner fotografier, der findes som fysiske beviser på vores fælles fortid. Det er som en opdagelsesrejse i levet liv, hvor det at fortælle eller genfortælle begivenheder har stor værdi. Udtrykket ”guld fra arkivet” giver god mening, når Mikkel graver sig gennem minegange fulde af rigdomme.
For eksempel historien om musikeren Eric Clapton, da han i 1977 stod på Hovedbanegården i København og røg en sidste cigaret, mens han ventede på et tog mod nye destinationer. Se den HER
Eller da skrækfilmsinstruktøren Alfred Hitchcock landede i Kastrup og blev interviewet og fotograferet til Politiken. Og i øvrigt proklamerede, at han ikke syntes, at blod gjorde sig i farver. Se den HER
På Politiken FOTO finder du ikke kun opslag om avisens egne fotografer. Vi vil gerne have, at platformen er et sted for fotografi i bred forstand. Vi ELSKER fotografi. Derfor vil du også finde historier, andre aviser bringer, og hændelser, begivenheder og begreber, andre fotografer har valgt at fokusere deres kræfter på.
Det kunne være billeder af mennesker, der bare har fået nok - som de HER
Eller dem, der under coronaen har savnet så meget at kunne give deres kærlighed, at det halve ikke kan være nok… Se HER
Og se MEGET mere...
Sæt god tid af, og besøg Politiken FOTO. Jeg garanterer, at der er historier, som rammer dig både i hjertet og i hjernen.