Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod
Skudt i byen på Sjællandsbroen. En ko kan også gå catwalk. Foto: Lasse Kofod
Nyhedsbrev - Politiken Foto

At turde stole på det uventede

Vi skal skabe rammer for den visuelle journalistik. Og så skal vi sprænge den. Her er dit nyhedsbrev fra Politikens fotoafdeling.

Nyhedsbrev - Politiken Foto

Der er mange grunde til, at jeg er glad for at være redaktør på Politiken.


En af dem er den måde, der tænkes og prioriteres visuel journalistik på avisen på. Både når det publiceres på papir og på Politiken.dk. I en varieret blanding af tegning, grafik, ord og fotografier forsøger vi, at gøre væsentlige historier forståelige – på en æstetisk måde. Ingen af delene fungerer, når de står alene. Vi skal bare redigere avisen, så de bedste udtryksformer fortæller den bedste historie på den bedste, mest opfindsomme og mest begavede måde.


Jeg synes selv, at det er en bedre oplevelse at bladre eller klikke sig gennem nyhedsstrømmen, når man kan mærke, at der har siddet et rigtigt menneske og gjort sig umage for, at præsentere journalistikken bedst muligt. Jeg håber at man, som læser af Politiken, har en ret god ide om, hvad man får, når man åbner for hjemmesiden eller papirudgaven. Og at den oplevelse så udfordres af noget uventet. Noget der rammer dig som en oplevelse på sanseapparatet. Bang!


Et blik, et udtryk, en stemning, en følelse. Noget du mærker i øjeblikket når du afkoder det første gang, men som også står stærkt i din erindring længe efter.


Vi har i den visuelle redaktion det vi kalder den ’politikenske måde’ at gøre det på. Altså netop at skabe stramme rammer for det visuelle udtryk – og så sprænge de rammer. Give dig som læser en oplevelse. Men en ting er at vi synes noget fungerer godt. Noget andet er når andre også gør det.
I designkonkurrencen European Newspaper Award har vi i denne uge høstet en stribe priser – blandt andet for vores fotografi i avisen.


Vores FOTO-sektion, der udkommer i forbindelse med World Press Photo udstillingen i Pressen, har dette efterår fået priser for både papirsektionen og historierne, der også har fået et liv på pol.dk. Papir og net kan noget meget forskelligt i præsentationen af billedfortællingerne. Det kan jeg godt lide.


Det er journalist Henriette Linds store fortjeneste, at fotografierne præsenteres så fint med velvalgte ord og formuleringer, så vi gennem rubrikker, tekster og billedtekster løftes gennem historierne. Fotografi kræver nogle gange ord. Ikke mange. Men nok – og de rigtige – til at vi bedre kan mærke det vi ser.


Alle 13 historier fra FOTO kan ses her. Find også et udvalg i bunden af dette nyhedsbrev.


Nogle andre historier som jeg kan mærke – og som også har fået anderkendelse - er fra Ibyen’s faste fotoside Skudt i byen. Her har 4 enkeltfotografier vundet.


Konceptet er enkelt. Hver uge bringes ét stort foto med ganske lidt tekst på et opslag i Ibyen-sektionen og på pol.dk, som alle er taget af (typisk lidt yngre) freelancefotografer med løs tilknytning til avisen. De har frie hænder og hjerter til at skyde på det de vil. De er ikke en del af den daglige gang på redaktionen og vi aner reelt ikke, hvad de bidrager med – andet end at vi tror det bliver godt. Det er skønt at turde stole på det uventede. Det uforudsigelige giver den slags liv til avisen, som vi ikke vidste vi behøver. At det ikke kun er pressemøde og planlagte nyhedshistorier som alle andre medier i øvrigt også dækker. Vi har brug for spontaniteten i form af Skudt i byen.


Det må meget gerne være overraskende. Humoristisk uden at være udstillende eller respektløst. Underfundigt uden at være latterligt. Det er en svær balance, men jeg synes at de rammer den ret godt. Og det synes juryen til European Newspaper Award altså også. Du kan se nogle af vinderbillederne her.


Tak for du læste og så med.

Skudt i byen

Udvalgte serier fra FOTO 2018

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden