0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Line Thit Klein
Foto: Line Thit Klein
Den her lynhurtige, læskende og kølende suppe er altid et hit hjemme hos madredaktøren. Server den iskold og med et godt brød til.
Nyhedsbrev - Politiken Mad

Er du tom for madideer? Den her ret redder dig altid

Grønne deller - pasta med pesto - avokadolagkage

Nyhedsbrev - Politiken Mad

Kære læser

I denne uge offentliggjorde FNs klimapanel, IPPC, sin femte rapport om klimaets tilstand.

Det er dyster læsning og lige nu tæller alle bidrag. Især på madfronten kan vi gøre en forskel ved at spise mere grønt og mindre kød og mejeri. Og så stoppe vores madspild. Tænketanken Project Drawdown har udregnet, at kampen mod madspild er lige så vigtig som at skære ned på det animalske. Omkring en tredjedel af al den mad, der bliver produceret i verden går til spilde. Derfor: spis grønt og spis op!

Næste uges madplan ikke bare grøn i tanken. Den er det også i udseendet. Jeg har taget den grønne dagsorden helt bogstavelig, så alle ugens opskrifter også er valgt efter farve: de er alle helt grønne.

Vi begynder med de her grønne deller, der er lavet på tørrede ærter. Jeg er ikke stor fan af, at grøntsager skal imitere kød og hedde noget med deller eller bøf, men jeg kunne ikke finde et bedre ord. Jeg har selv udviklet opskriften og hemmeligheden er blandt andet masser krydderurter og hvidløg.

Det er også helt grønt, når du sætter den her suppe på bordet. Melon, agurk og avocado danner en skøn forening og bliver til en cremet mundfuld, der løftes op på smagsbarometeret med lime, jalapenos og koriander.

Line Thit Klein
Foto: Line Thit Klein

Det samme gør den her salat, hvor du kan bruge alle dine yndlingssalater, og sammen med syltede rødløg og en intens salsa verde på persille, ansjoser og hvidløg er det smæk til alle sanser. Et bevis på, hvor meget saft, kraft og energi, der er i det grønne køkken.

Du kan stadig lige nå at få de sidste nye kartofler og friske ærter. Jeg foreslår, at du prøver dem i den her skønne sammenblanding, som kokken Trine Hahnemann står bag.

Når jeg er helt tom for madideer eller bare intet har i køleskabet, er pasta med pesto min redning. Det skal helst være pappardelle eller en anden lidt bred pasta. Pestoen laver jeg altid selv efter min egen opskrift. Det tager et kvart sekund, og er klasser over langt de fleste du finder på supermarkedshylden. Den grønne pesto kan redde mange måltider, peppe madder og salater op og er et must i mit køleskab.

Nu lovede jeg, at det skulle være helt klimavenligt– og det er det også, selvom der er dyr i denne ret. Muslinger er en ultraklimavenlig spise, og så ser det bare virkelig godt ud i denne sammenhæng, hvor muslinger ligger på en lysegrøn sky.

Vi slutter ugen af med en grøn kage. For mange år siden fik jeg serveret avokadolagkage lavet efter Camilla Plums opskrift. Den smagte vanvittig godt og den holder endnu. Men avokado – er det ikke en klimasynder, tænker du? Ikke specielt ifølge Den Store Klimadatabase, som Concito har udviklet. Klimaaftrykket ligger på 1,07 co2e pr. kilo, og ligger dermed i den lave ende sammen med andet frugt og grønt.

Derfor kan du godt spise en avokado som en del af en klimavenlig kost.

Det er stadig kødet, det giver mest effekt at skrue ned for.

Med ønske om en grøn maduge.

Mandag


Tirsdag


Onsdag