0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Theis Bothmann
Foto: Theis Bothmann
Nyhedsbrev - Politiken Mad

Lær at lave amerikanernes yndlingssandwich nr. 1

Cæsarsalat - BLT-sandwich - brombær-issandwich

Nyhedsbrev - Politiken Mad

Kære Læser

Den anden dag løftede min frokost sig til nye højder. Jeg lavede nemlig en BLT-sandwich. Hvis det ikke lige siger dig noget, så står BLT for Bacon, Lettuce and Tomato, og er en af de mest populære sandwiches i USA, siden den geniale kombination blev opfundet for over 100 år siden. Amerikanerne elsker at forkorte titler til bogstavkombinationer, og BLT er blevet et begreb.

Da jeg bor i USA, besluttede jeg mig for, at det var tid til at prøve den berømte sandwich. Dog i den her version, som kok Anders Kvorning står bag sammen med resten af holdet bag Planetarisk Kogebog.

Men bacon? Hvordan passer det ind i en grøn madprofil? Det kan det godt, hvis man spiser det i små mængder. Vi kalder det for at spise vegetarish – altså næsten grønt. Her bliver kød brugt som smagsgiver og krydderi, og ikke som hovedelement. Derfor er der også kun en lille smule bacon i vores BLT sandwich. I stedet er ristede skiver af aubergine kommet ind, og smager ikke kun godt. Det gør også sandwichen sundere og mere mættende samtidig med, at du får masser af umami fra bacon. Ren win-win.

I den kommende uge kan du prøve flere opskrifter på vegetarish, hvor smagsgivere som fiskesauce, ansjoser og bacon giver maden masser af power og smag samtidig med, at klimaaftrykket er i den lave ende.

Prøv for eksempel den her portbellolaab https://politiken.dk/mad/opskrifter/aftensmad/art8322219/Portobellolaab. Laab laves traditionelt i Sydøstasien med hakket svinekød. Men fiskesaucen giver så meget dybde til retten, at du nemt kan erstatte kødet med svampe uden at savne kødet.


Det samme gælder den her Cæsarsalat. https://politiken.dk/mad/opskrifter/salater/art8322202/Original-c%C3%A6sarsalat. Den blev opfundet af Caesar Cardini på Hotel Caesar i Tijuana i Mexico helt tilbage 1924 og er siden blevet en udødelig klassiker.

Men I modsætning til hvad mange tror, indeholder den ikke kylling. Og det er absolut heller ikke nødvendigt, når du får den her

umamibombe af en dressing med bl.a. ansjoser, parmesan og æg samt dine egne ristede crutoner oven på.Ramen er en af mine yndllingsspiser i hverdagen og du kan både lave den som en lynhurtig one pot ramen https://politiken.dk/mad/opskrifter/aftensmad/art7958924/Med-miso-soja-og-masser-af-topping eller gøre det på den helt traditionelle måde, hvor du skal ud og skaffe tang og bonitoflager

https://politiken.dk/mad/opskrifter/aftensmad/art8322222/Dashi-med-boghvedenudler, der er tørret tunflager, der giver den karakteriske smag til ramen.


Vi bliver i det japanske hjørne, når vi sætter sushi på bordet. Det er en fredagsklassiker hos mange, men i stedet for at hente små, delikate stykker, har kok Louisa Lorang her en yderst vellykket måde at få sushismagen i en skål. Fordelen er at du kan sidde i sofaen med benene oppe og nyde din sushi.

https://politiken.dk/mad/opskrifter/aftensmad/art8188994/Gr%C3%B8n-bowl-med-edamame-ingef%C3%A6r-og-japansk-mayo


Vi er tæt på at springe ind i september, og det betyder, at der er højsæson for nogle af de fineste råvarer. Kantareller, brombær og hyben.

Prøv for eksempel den her galette med kantarel og gedeost https://politiken.dk/mad/opskrifter/art7307954/Kantarelgalette-med-gedeost, der passer helt fantastisk ind som en sen morgenmad en weekendmorgen.

Har du brombær skal du lave de her overdådige issanwiches https://politiken.dk/mad/opskrifter/art7308216/Issandwich-med-bromb%C3%A6r.

Find flere opskrifter med brombær her

https://politiken.dk/mad/madnyt/art7308192/H%C3%B8st-overfloden-af-gratis-bromb%C3%A6r. Det er også nu du skal tage ud til kysterne og fylde kurven med hyben. Carsen Kyster giver dig opskrifterne til hvordan du bruger sensommerens guld i køkkenet.

https://politiken.dk/mad/opskrifter/tilbehoer/art8316218/Sensommerguld-fra-stranden-4-geniale-opskrifter-med-hyben


Med ønske om en rigtig god maduge.

Mandag


Tirsdag


Onsdag