0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ditte Ingemann
Foto: Ditte Ingemann
Du har garanteret smagt en mazarinkage eller to i dit liv, men har du prøvet Ditte Ingemanns variant med kikærter i mazarindejen? Det er nemlig overraskende godt!
Nyhedsbrev - Politiken Mad

4 opskrifter, der mætter som kød, men som er helt klimavenlige

Turbopasta – vietnamesiske kokoscrepes – mazarinkage med kikærter

Nyhedsbrev - Politiken Mad

Kære læser

I sidste uge skrev jeg en hidsig klumme i Politiken om kød. Jeg røg til tasterne, da jeg modtog en mail fra Coop med overskriften ’Spar 42 procent på hakket kød’.

Det var, omtrent samtidig med at den alarmerende rapport fra FN’s Klimapanel (IPPC) blev offentliggjort. Og hvis ikke vi vidste det før, er det klart nu. Klimaforandringerne er menneskeskabte, og vi skal handle. Som i NU. Rapporten slår fast, at et mindre forbrug af kød er nødvendigt for at bremse den globale opvarmning.

Derfor bør også detailhandlen tage ansvar. Nemlig ved at inspirere os til et grønnere liv og ikke tiltrække os med forudsigelige slagtilbud til vores autopilot. Du kan læse hele min klumme her, og skriv meget gerne tilbage til mig, hvis du er enig eller uenig.

Men hvad skal vi så spise? Kikærter er et rigtig godt sted at begynde et velsmagende, klimavenligt liv. Kikærter har et 30 gange lavere klimaaftryk end en standardbakke hakket oksekød.

Derfor begynder vi næste uges madplan med et par skønne retter med kikærter, som Ditte Ingemann står bag.

Kikærter i tørret form kræver en del forarbejde med udblødning og kogning, så er tiden knap, napper du en dåse med allerede kogte kikærter. Prøv for eksempel den her salat med sprøde kikærter, blomkål, æbler og en stærk chili-ingefær-dressing. Der er masser af fylde og smæk på smagen i denne salat, der passer til det begyndende efterår.

Ditte Ingemann
Foto: Ditte Ingemann

Skal det gå ekstra hurtigt med hverdagsmaden, skal du prøve turbopasta med kikærter. Ditte Ingemann skriver selv, at det ikke ser ud af meget, men at det smager drøngodt – og så er det tilmed sundt og nemt. Jeg glæder mig selv til at prøve opskriften.

Kikærterne spiller også hovedrollen i den her mættende gryde. Selv om temperaturerne stadig holder sig i den sommerlige ende, får jeg altid en begyndende lyst til gryderetter på den her årstid.

Torsdag springer vi et helt andet sted hen. Her er der nemlig vietnamesiske kokoscrepes på menuen, og så indleder vi weekenden med en ægte fredagsklassiker: burger. Fortolkningsmulighederne er mange, når det kommer til burger, men det vigtige er, at den indeholder elementer af noget, der er sødt, salt, syrligt, sprødt og blødt. Det gør den her burger med garanti, hvor svampene bidrager med den dybe umamismag. Et trick til endnu mere velsmag er i øvrigt at skære burgeren over på midten. Så kan du bedre smage alle elementerne på én gang og dermed opnå den fulde smagsoplevelse i hver eneste bid.

Lørdag er der weekendluksus på menuen med denne opskrift på fladfisk med luf


tig smørsauce, og inden ugen begynder forfra, skal vi traditionen tro have et sødt indslag. Og her er vi tilbage ved kikærterne.

Det lyder måske bizart at bruge kikærter i kage, men prøv selv i den her mazarinkage. Kikærterne gør kagen ekstra svampet og lækker, og med et tykt chokoladeovertræk er der dømt ren kagelykke.

Med ønsket om en uge fyldt med grøn madglæde.

Mandag


Tirsdag


Onsdag