Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen meddelte de markante indgreb under et pressemøde med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (tv) og rigspolitichef Thorkild Fogde.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Coronaen kom - og sætter nu Danmark i stå

Der er ikke meget tilbage, når listen over lukninger - af skoler, at offentlige arbejdspladser, af arrangementer og restaurationsliv - gøres op. Regeringen opruster markant i indsatsen for at bremse coronas fremmarch.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Daginstitutioner lukkes. Skoler lukkes. Det samme med udddannelsesinstitutioner. Det omfatter 1,3 millioner børn. Samtidig sendes offentligt ansatte uden kritisk vigtige stillinger hjem. Indendørs forsamlinger over 100 personer forbydes. Private arbejdsgivere opfordres til i videst muligt omfang at lade de ansatte arbejde hjemme eller holde fri.

Kort sagt: Store dele af det danske samfund kommer til at stå stille fra fredag og 14 dage frem. Årsagen er coronavirus, der spreder sig ekstremt hurtigt - en omstændighed, der får regeringen til at gå langt for at få bremset smitten og dermed forsøge at sikre, at sundhedsvæsenet ikke bryder sammen.

Meddelelsen kom onsdag aften og fik straks en del til at gå sporenstrengs ned til den lokale købmandsforretning for at købe alt, de kan få brug for i de kommende par uger. Det fik fødevaremininisteren til at true med at forbyde hamstring.

Beslutningen om en delvis nedlukning kommer til at få store følger for erhvervslivet, venter brancheorganisationerne.

Den beskrives som det mest dramatiske indgreb i nyere danmarkshistorie, men grunden er klar: Danmark er det sted i Europa, hvor smitten har spredt sig hurtigst.

Betydelige dele af Europa er nu omfattet af Udenrigsministeriets rejseadvarsler. Hele lande som Tyrkiet, Egypten og Thailand . Andre har forbudt indrejse fra EU for at beskytte deres egne befolkninger.

Herhjemme opfordrer Danmarks Idrætsforbund til, at alle idrætsaktiviteter indstilles de kommende to uger. Statsminister Mette Frederiksen (S) har opfordret til, at barer og restaurationer lukker. Det er en opfordring, den store værtshuskoncern Rekom vil efterkomme. Den lukker sine 90 barer.

Det, at corona har fået lov at bide sig fast i Europa, har fået USA til at forbyde al indrejse i de kommende 30 dage. Storbritannien er ikke omfattet af forbuddet. Og det er EU’s skyld, understreger præsident Trump: »Den Europæiske Union har fejlet i forhold til at tage de samme sikkerhedsforanstaltninger og indskrænke rejser fra Kina og andre særligt ramte områder«.

Verdenssundhedsorganisationen WHO er yderst bekymret over, at coronavirussen har bredt sig over store dele af verden. Antallet af smittede, af døde og af ramte lande vil kun gå op, advarer organisationen. Alene i Italien er 196 mennesker døde det seneste døgn.

Du kan læse alle Politikens artikler om coronavirussen her.Coronavirus i Italien – Når alt omkring dig lukker ned

Der er pludselig blevet meget stille i Milano. Indbyggerne gemmer sig ligesom millioner af andre italienere for corona-virussen. Journalist Martin Bjørck bor med sin familie i det karantæneramte område og har dækket corona-epidemien for Politiken. I dagens podcast fortæller han om livet i den røde zone. Hør det seneste afsnit af ’Du lytter til Politiken’.Programmet denne torsdag:

  • Der er flere aflysninger, begrundet i risikoen for spredning af coronavirus. Kulturprisen Artbeat skulle være uddelt på Aveny-T-teateret. Det kommer ikke til at ske. Et fakkeltog, der skulle modtages af dronning Margrethe i Fredensborg, bliver heller ikke gennemført.
  • Folketinget har planlagt at afholde åbne samråd om opholds- og bopælspligt, kortsigtede investeringer i private udlejningsejendomme, fusioner på uddannelsesområdet, status for hjemsendelser til Syrien, Arbejdstilsynets manglende tilsyn samt om støjkompensation ved Flyvestation Skrydstrup.

Årsdage:

  • 2000: Pave Johannes Paul den Anden beder om Guds tilgivelse for den romersk-katolske kirkes synder gennem tiderne.
  • 2005: Ved Socialdemokratiets kongres i Odense opstiller Frank Jensen og Helle Thorning-Schmidt til stillingen som formand i partiet efter Mogens Lykketoft.

FARESIGNALER:


CORONA-REAKTION:


FRA ARKIVET:


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jens Hjalte Løgstrup

Hvad er det, der er rød som en Ferrari og kører på skinner?  En skinnecykel mellem Allingåbro og Randers

Nye grønne vaner eller grøn likør?  Læserne kommer med deres bedste tip til Midt- og Østjylland

Siden nonnerne forlod slottet i kølvandet på et mystisk dødsfald, er det blevet omdannet til pensionat og hotel

Morten Langkilde

Tag på underjordisk safari i Jylland

Eva Holtegaard-Kasler

Smagsoplevelser i Djursland:  Spis tang, vegetarisk eller traditionel dansk mad

Jens Hjalte Løgstrup

Sæt smartphonen på lydløs, og snup en dag 'alene' i den midtjyske vildmark

Roald Als/POLITIKEN

Dannelsesrejsen:  Kan et roadtrip til Jylland afhjælpe Roald Als' kolossale uvidenhed om hovedlandet?

Anne Louise Leth

En dag ved Randers Fjord:   Du kan komme til at følges med en sæl eller en havørn

Stine Daugaard

Få Danmarks glemte perle for dig selv

Roald Als/POLITIKEN

Roald Als på dannelses­rejse i Jylland:  »Hold nu kæft, Gorm. Det er Jylland. Det er nok til at overse«

Jørgen Schytte/Foto: Visit Denmark

Byerne syd for Aalborg er et besøg værd

Morten Langkilde

Gå på opdagelse i Mols Bjerge