0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Presse-foto.dk/Ritzau Scanpix
Foto: Presse-foto.dk/Ritzau Scanpix
Det omstridte drab på Bornholm skete på en bålplads, hvor en gruppe unge havde mødtes.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Et omstridt drab, en illegitim afstemning og en forgæves folkelig protest

Racisme siger venstrefløjen. Nej, siger dem, der ved noget om drabssagen på Bornholm. Jurister forsøger nu at bringe viden om retssystemet ind i diskussionen om den bornholmske drabssag.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Et drab på Bornholm har fået venstrefløjspolitikere fra Folketinget og indvandringsdebattører til at knytte hændelsen til racisme, så den dermed kan indgå i diskussionen af et Danmark, hvor sorte og andre mindretal efter deres mening lige som i USA kan være voldsomt udsatte for diskrimination, vold og drab.

At efterforskere, anklager, forsvarere og de tre impliceredes omgangskreds har afvist, at det drabet bunder i racehad har ikke forhindret dem i at kritisere sagen.

Hvad der er foregået ved de - og resten af offentligheden - ikke. Grundlovsforhøret over de to brødre, der sigtes for at have slået offeret, der har en afrikansk far og var en god ven af den ene sigtede, ihjel, er afholdt for lukkede døre.

En række jurister forsøger i Politiken at give en forståelse for retsplejen og håndteringen af en sag som den fra Bornholm. Blandt dem er professor i strafferet Trine Baumbach. Kritikerne af politiet, sagen og efterforskerne har fremhævet, at den ene gerningsmand angiveligt har et hagekors tatoveret på benet.

»Det er ikke nok, at man har skrevet noget på Facebook, eller at alle i byen siger, at man er racist«, forklarer hun.

Skal racisme indgå som et bevis, skal det være uden for enhver rimelig tvivl, at den sigtedes fremmedfjendske holdninger har haft betydning for forbrydelsen.

Man kan i straffelovens optik altså godt være racist og morder uden at være racistisk morder, konstaterer Lotte Helms fra Syddansk Universitet: »At man har malet et hagekors på sit ben, er i sig selv ikke noget bevis på, at man har slået nogen ihjel«.

»Det kan være tilfældigt. Man kan i princippet også være medlem af ’Foreningen mod Ingeniører’ og så slå en ingeniør ihjel, uden at man nødvendigvis dræber ham, fordi han er ingeniør«.

Den dræbtes gode ven har over for TV2 manet til eftertanke: »Jeg kan sagtens forstå, at følelserne går højt, når man kigger ud i verden og ser, hvad der sker. Men jeg tror også, at man lige skal trække vejret og tage det med ro«.

Anklageren har over for DR oplyst, at der er tale om et personligt motiv, der bunder i de personlige relationer. Stationens nyhedschef Thomas Falbe har afvist at deltage i spekulationer og rygtemageri: »Så længe politiet siger i deres efterforskning, at de fortsat efterforsker bredt, er vi nødt til at lægge os på samme linje, i stedet for at motivfortolke, som vi ikke har nogen dokumentation for«.


Vladimir Putin skal ikke pakke flyttekasserne

Den russiske præsident ser ifølge de foreløbige optællinger af en folkeafstemning ud til at få lov at fortsætte i embedet frem til 2036. Det ser ud til, at der stemmes ja til en forfatningsændring, der fjerner tidsgrænsen for hans styre, skriver Ritzau. Oppositionslederen Aleksej Navalnyj betegner afstemningen som illegitim, og videoovervågning har da også dokumenteret fusk på et valgsted, hvor en stemmeurne blev fyldt op med stemmesedler. Ud over at befæste Putins magt medfører forfatningsændringen et forbud mod ægteskaber af samme køn og et løft af pensionisternes ydelser.


Hongkongs indbyggere kan flygte til Storbritannien

Der er 7,5 mio. indbyggere i den selvstyrende kinesiske region. En tredjedel af dem kan få lov at slå sig ned hos briterne, tilbyder premierminister Boris Johnson ifølge Politiken. Kina har netop trods folkelige protester i regionen indført en ny såkaldt sikkerhedslov, der begrænser friheden for Hongkongs indbyggere.


De kan umuligt være fra Ålleren

Normalt er aalborgensere begavede og redelige mennesker. Så spørgsmålet er, hvad det var for mennesker, der havde sat sig til rette på tilskuertribunerne ved AaBs møde med Sønderjyske. AaB tabte. Men hvad værre var, så blæste en del af holdets tilskuere på coronareglerne og rykkede sammen. Først efter længere tids indsats fra kontrollørerne fangede de, at de skulle opføre sig ordentligt, fremgår det af Politiken. »Det er brandærgerligt, at der er en del af publikum, der ikke respekterer, at de her regler er lavet for at passe på os alle sammen«, siger kulturminister Joy Mogensen (S). Hun står for de lempede betingelser, der tillader flere tilskuere på stadionerne under kampene.


Flere års amokløb i København kan være nær afslutningen

De indre bydele har fået længe lidt under massive problemer med et værtshusliv, der har fået lov at komme ude af kontrol med vold, larm, røverier og hærværk til følge. I marts kunne statsminister Mette Frederiksen (S) efter en natlig gåtur gennem den historiske bykerne konstatere, at den var præget af en heftig drukkultur. Så kom coronaen med en nedlukning af bl.a. diskoteker og barer og gav fred for beboerne i byen og et betragteligt fald i volden i bybilledet. Nu åbner flere partier ifølge Berlingske for, at der gribes ind. Retsordfører Jeppe Bruus (S) er rede til at se, om man kan justere reglerne for nattelivet og fremhæver åbningstider og restauratørers ansvar for berusede kunder som eksempler på det, der kan blive ændret på.


Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

Joe Biden har allerede lovet, at hans vicepræsident skal være en kvinde, og mange regner med, at hans skriver historie ved at udnævne en sort kvinde. Hvem favoritterne er lige nu? Og hvilken rolle spiller det, at Joe Biden – hvis han vinder valget – vil blive en meget gammel præsident?

Hør dagens udgave af ’Du lytter til Politiken’.


Denne torsdags dagsorden:

Dagen i dag kunne være en fridag, men det har Struensee ødelagt: Frem til 1770 var Maria Besøgelsesdag en helligdag til minde om Jomfru Marias besøg hos Johannes Døberens mor Elizabeth.

 • USA offentliggør 14.30 sine såkaldte kongetal, der viser tilstanden for den amerikanske økonomi og ændringer i ledighedstallene.
 • Retten i Viborg tager 09.00 fat på en sag mod en mand, der tiltales for gentagne tilfælde voldtægt, vold og frihedsberøvelse mod to kvinder.
 • Danmarks Statistik offentliggør sin status over danskernes musikvaner i 2019, målt på salg og indtægter. Det giver ikke svar på det store spørgsmål: Er vi mest til Abba eller Beatles?
 • I dag går følgende musikere IKKE på scenen på Roskilde: Tyler, the Creator, Fka Twigs, Thom Yorke Tomorrow’s Modern Boxes, Africa Express Presents in C Mali, Anderson .paak & the Free Nationals ville vi have kunnet høre, hvis ikke coronaen havde ødelagt det hele.
 • En tyrkisk domstol afgør, om Hagia Sophia - en gang en af den kristne verdens fremmeste kirker og i dag et museum - skal omdannes til en moské, sådan som præsident Erdogan har foreslået det.
 • 16.00 opdaterer Udenrigsministeriet sine rejsevejledninger

Årsdage:

 • 1990: 1426 pilgrimme mister livet under deres pilgrimsrejse til byen Mekka i Saudi-Arabien, da de trampes ihjel i en fodgængertunnel.

TAL DANSK, DIN HUND:


DA DØDEN RAMTE ROSKILDE:


FRA ARKIVET:


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden