0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Diego Vara/Ritzau Scanpix
Foto: Diego Vara/Ritzau Scanpix
En brasiliansk læge får en indsprøjtning med en kinesisk vaccine, der testes for at afprøve, om den hindrer coronasmitte.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Danskerne risikerer at måtte komme bagerst i vaccinekøen

Mens andre lande indgår internationale aftaler om at købe coronavaccine, så holder myndighederne herhjemme sig alene til EU.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Det er godt at satse bredt.

Det har fået andre lande til at indgå forhåndsaftaler om leverancer af fremtidige vacciner mod coronavirus.

Danmark er ikke et af dem. Vi satser alene på EU, skriver Politiken.

Dermed kan vi komme til at blive hægtet af, fremgår det. Verden over arbejdes der på udvikling af 266 vacciner, omend ingen af dem er tæt på at være klar til brug.

USA og Storbritannien fører an i indgåede forhåndsaftaler om adgang til vaccinerne. Resultatet er, at amerikanerne ifølge en analyse vil være i stand til at tilbyde sine borgere vaccinationer i andet kvartal af 2021. EU’s borgere må vente længere på, at deres ledere sikrer adgang til en beskyttelse mod pandemien: De ser ud til tidligst at kunne få vaccinerne i første kvartal af 2022.

EU’s indbyggere kommer med sendrægtigheden til at vente længere end andre dele af verdens befolkning: »Flere af de store lande har indgået aftaler før EU, og det kan betyde, at EU-landene kommer bagerst i køen«, siger Rasmus Bech Hansen fra medicinaldatavirksomheden Airfinity, der står bag analysen.

Lægemiddelstyrelsen står for arbejdet med at sikre adgangen til vacciner. Her er indstillingen, at det giver god mening at følges med unionen ud fra den omstændighed, at EU har penge og 500 millioner indbyggere.

Det er ikke en opfattelse, der deles af alle beslutningsdeltagere. For eksempel er Enhedslistens Peder Hvelplund ængstelig ved kapløbet mellem de rige lande: »Det er bekymrende, at de stærke lande opkøber det hele«.

Følge livedækningen af coronakrisen.70 år er ingen alder

Man kan sagtens knokle videre, så velfærdssamfundet dermed kan reddes. Det mener en række fremtrædende økonomer - alle tidligere overvismænd - der ifølge Berlingske advarer mod at standse stigningerne i pensionsalderen ved 70 år. Som det er nu, stiger den med den højere levealder, men med 70 års-alderen som en absolut grænse, foreslår politikerne. Det er imidlertid »superfarligt« at fastlægge et loft for pensionsalderen, mener Michael Svarer. »Vi vil flytte os fra en situation, hvor vi har luft og holdbarhed, til en situation, hvor vi kører med underskud, så langt øjet rækker«, forudser han.Asylansøgere skal belønnes for at opgive at anke afslag

Afviste asylsøgere vil få tilbudt 20.000 kroner, hvis de undlader at prøve at få nej’et til et ophold i Danmark genovervejet ved at anke til Flygtningenævnet. Det foreslår integrationsminster Mattias Tesfaye (S), der i dag indvir den nye Hjemrejsestyrelse, som skal sikre, at afviste asylansøgere hurtigere vender tilbage til deres hjemlande. Han illustrerer det med sagerne om irakere. Sidste år fik blot to ud af 139 afslaget omgjort, siger han ifølge Kristeligt Dagblad. Pengegaven skal ses i lyset af, at det i gennemsnit koster 150.000 kr. at indkvartere de afviste udlændinge, mens deres sag behandles på ny.Smittespredning blandt somaliere er afgørende for coronas genopblussen

Ifølge et notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed har private arrangementer i Aarhus med især somaliere og libanesere som deltagere ført til det igangværende udbrud. Det drejer sig blandt andet om muslimske fester og en begravelse af en ung rapper, der blev skudt ved en væddeløbsbane i byen i det, der ser ud til at være et opgør i kriminelle kredse, skriver Berlingske. Tallen udløser kritik fra politisk hold, blandt dem Nye Borgerliges Pernille Vermund, der fremhæver de enorme sociale og økonomiske omkostninger ved nedlukningen. »Og nu står vi så, for Gud ved hvilken gang, i en situation, hvor danskernes enorme indsats smadres af folk, der åbenlyst ingen respekt har for det danske fællesskab.«Over 100 anholdt i Chicago efter koordineret plyndringstogt

Urolighederne i USA fortsætter. Natten til mandag er et stort antal demonstranter blevet taget af politiet efter butiksplyndringer, der ifølge Ritzau ser ud til at være aftalt via sociale medier. Det sker efter en skudepisode mellem politiet og en ung mand i byen. Borgmesteren har reageret ved at begrænse adgangen til det centrale Chicago i nattetimerne den kommende tid. Byen har voldsomme problemer med at få bugt med den epidemi af skuddrab, der gennem flere år har plaget den.En by, et brag – et blødende sår

For en uge siden sprang en lagerbygning i luften i Libanons hovedstad Beirut. En eksplosion, der lagde store dele af byen i ruiner. Men det var ikke bare facader på husene, eksplosionen blæste af. Det var også den indbyggede svaghed i hele det libanesiske samfund, der blev blotlagt. Nu har befolkningen fået nok af sekteriske modsætninger, korruption og uduelige politikere. Men hvad er det i Libanon, der gør det umuligt at få noget til at fungere? Og hvad er det ved Beirut, der nu får titusinder af dens indbyggere til at ville væk? Hør dagens afsnit af Du lytter til Politiken.


Tirsdagens dagsorden:

  • Danmarks Statistik kommer med tal for overnatninger på hoteller, feriecentre, vandrerhjem og campingpladser fra juni. Det er ikke den store feriemåned, men alligevel kan de måske give et praj om de corona-omlagte feriemønstre i sommeren.
  • Sammesteds offentliggøres tal for befolkningsudviklingen i andet kvartal. De omfatter også dødsfald i det, der er blevet coronaens første tid.
  • Retten i Næstved tager 09.00 hul på en drabssag, hvor to mænd er tiltalt for først at have myrdet en mønthandler og derefter sat ild til ofrenes hjem.
  • Østre Landsret åbner en ankesag mod to mænd, der blev idømt fængselsstraffe og henholdsvis udvisning og betinget udvisning af Danmark efter at have snydt for 70 mio. kr. ved salg at sodavand, øl og vin.
  • Retten i Odense ventes 10.00 at afsige dom mod seks personer, der brød forsamlingsforbuddet ved at deltage i en forsamling på over ti mennesker i Kerteminde før sommeren.


Årsdage:

  • 1965: I ghettoen Watts i Los Angeles i USA begynder voldsomme raceuroligheder. Flere mister livet og mange bliver såret i den primært sorte bydel.

STRØGET ER SYGT:


MEN NOGLE HAR KLASSE:


FRA ARKIVET:


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden