0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Arbejdspladserne betaler prisen for coronaspredningen. Værtshuslivet får lov at fortsætte. Men der kan komme stramninger i hovedstaden for at få styr på coronaspredningen.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

For mange ignorerer coronakrav. Sosuhjælper truede med at 'smadre' dement. Og Kina får lov at købe dansk tech-knowhow

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Det ser mørkt ud, når man kigger op coronakortet over hovedstaden.

Her er antallet af nysmittede fortsat for højt. Det kan ende med, at coronaspredningen løber løbsk, selv om man allerede har taget skridt for at dæmme op for coronavirus: Et stort antal arbejdspladser har sendt de ansatte på hjemmearbejde, barlivet skal lukke ved midnat og forsamlingsforbudet er skærpet til højst 50 personer.

Det er hammerdyrt, men trods det respekteres begrænsningerne alligevel langtfra af alle. I weekenden var der fuld gang i værtshuslivet og i de piratfester, der skal omgå forsøgene på at hindre sygdommen i at sprede sig, selv om der er risiko for såkaldt superspredning af corona. Alligevel tilsidesætter arrangører det samfundshensyn, de bedes tage og gennemfører festerne.

»Vi kan ikke bare lade være med at have det sjovt nogensinde igen. Folk er jo også voksne mennesker«, sagde en af dem, da Politiken i begyndelsen af august besøgte en piratfest.

Det får ifølge DR socialdemokraternes sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff til at forudse, at der kommer flere restriktioner i hovedstaden. Spørgsmålet er, hvad der virker bedst. Rigspolitichefen har luftet en idé om mundbind i nattelivet, men en ekspert tror mere på at øge indsatsen for at opspore smittede og dermed standse, at de giver sygdommen videre.

»Det ville give uendeligt meget mere end at bede folk om at gå mere med mundbind«, siger Christian Wejse, speciallæge i infektionssygdomme.

En anden er fortaler for at få reduceret den smitte, der breder sig via værthuslivet og ser det som det mest effektive skridt, økonomisk set: »Man må bare erkende, at nattelivet er et af de steder, hvor der er størst smitterisikosvinding og mindst mulig pris«, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi.

Det er et synspunkt, bl.a. Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (K) har delt: »Er der nogen der kan forklare mig, hvorfor kommunerne skal bede ansatte om at arbejde hjemme, mens myndighederne fortsat tillader at der kan festes til langt ud på natten?«, spurgte han søndag.

Du kan følge udviklingen på Politikens liveartikel om coronasmitten.Skal jeg smadre dig?

En engelsktalende sosu-hjælper var særdeles kontant i sine trusler over for en 83-årig dement kvinde på et plejehjem i Helsingør. Men han afslørede sig selv, da han filmede, hvordan han spurgte, om hun skulle have klø og tiltalte hende med ord som ’narrøv’. Kvinden bad ham tale, så hun kunne forstå det, men det udløste blot flere trusler. De optagelser kan TV 2 vise. Helsingør Kommune har straks fyret gerningmanden og meldt ham til politiet. Men det viser sig, at man ikke kan hindre ham i at få job i andre kommuners plejesektor og foreslår, at sosuhjælpere også får en autorisation, der kan fratages dem ved tilfælde som det, der nu er kommet frem.Kineserne køber dansk tech-knowhow

Investorer fra Kina spiser sig stille og roligt ind i den danske teknologibranche - en omstændighed, der kan give tab af afgørende viden og kan resultere i ulige konkurrence. Det skriver Finans.dk efter at have gennemgået de kinesiske investeringer i danske selskaber. Kina har et mål om at være verdensførende inden for teknologi. At de er på opkøbstogt, skal man tage sig i agt for, advarer EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager: »Det, der synes at være en tendens til, er, at der er for meget teknologi, der forlader Europa uden at komme tilbage igen«.


Følsomme persondata kan være lækket i udlandet

Ifølge Politiken har et skadebehandlerfirma haft et sikkerhedshul, hvor knap 1,7 mio. navne lå tilgængelige for andre i lidt over 90 dage i det usikre tredjeland Ukraine. Sikkerhedslækken omfatter lige under 900.000 danske forsikringskunder i otte forskellige selskaber. Den blev opdaget af en ansat i Topdanmark i september sidste år. Efterfølgende anbefalede skadebehandlerfirmaet, at sagen ikke blev anmeldt til myndighederne, selv om det ellers er et krav i databeskyttelsesloven. »Man prøver at lægge låg på en alvorlig sag«, lyder reaktionen fra forbrugerrådet Tænks chefjurist Anette Høyrup.Streamingkrig: Når Toy Story er for fræk for familierne

Star Wars, Frost og Iron Man. Snart kan du se dem, når du vil, og hvor du vil. Disney Plus, den nye familievenlige streaming-kanal, kommer til Danmark og melder sig dermed ind i det store slag om vores tid og penge. Men – helt ærligt – har de en reel chance, når de rydder op i alt det frække og mørke indhold? Hør dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.Denne mandag:

  • Vender varmen for en stund tilbage med op til 25 grader og solskin.
  • Affaldsindsamlingen 2020 - hvor skoler og daginstitutioner samler affald, der er smidt i naturen - går i gang.
  • Tager Retten i Helsingør 09.15 hul på en sag mod en mand, der er tiltalt for at have givet kunder i bl.a. Ukraine, USA og Vietnam adgang til betalingskanaler på fjernsynet og dermed have krænket stationernes rettigheder.
  • Går Vestre Landsret i Sønderborg i gang med en ankesag mod en kvinde, der i byretten fik syv års fængsel for drabsforsøg efter at givet sin mand kager med livsfarlig medicin i.
  • Afholdes en konference om antisemitisme på Christiansborg i forbindelse med regeringens kommende handlingsplan mod antisemitisme.
  • Kan de italienske skolebørn genoptage skolegangen, der har været indstillet siden marts på grund af coronakrisen.
  • Stemmer Japans regeringe LDP-parti om en afløser til den nuværende ministerpræsident Shinzo Abe, der træder tilbage på grund af helbredsproblemer.

Årsdage:

  • 1770: Trykkefrihed indføres i Danmark. Det sker under Struensee og kong Christian 7., mens efterfølgende konger atter indskrænker trykkefriheden, både i 1799 og 1808.
  • 1960: Opec, som er organisationen for olieeksporterende lande, stiftes af landene Irak, Iran, Saudi-Arabien, Kuwait og Venezuela. Konferencen i Bagdad slutter med en aftale efter fire dage.
  • 1975: På et museum i Amsterdam i Holland ødelægger en besøgende Rembrandts maleri Nattevagten med en kniv.

POLITIETS SKRALDEMÆND:


MORIALEJREN ÆDT AF ILDEBRAND:


FRA ARKIVET:


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden