0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Helt op i regeringstoppen har man kendt til det muligvis ulovlige samarbejde mellem FE og NSA. Arkivfoto: Jens Dresling
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Regeringstoppen har længe kendt til spionskandale – Trump regner med vaccine i løbet af fire uger

Borgerlige politikere kritiserer regeringens håndtering af spionskandale og frygter, at den store offentlighed om sagen kan skade vores samarbejde med USA.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen,

Regeringstoppen har i mere end et halvt år kendt til sagen om Forsvarets Efterretningstjenestes mulige lovbrud og samarbejde med den amerikanske overvågningstjeneste NSA.

Da sagen kom frem sidst i august, langede regeringen med forsvarsminister Trine Bramsen i spisen ellers kraftigt ud efter Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), hvor en række ledende medarbejdere blev sendt hjem.

Men siden slutningen af 2019 har såvel Forsvarsministeriet som Statsministeriet kendt til ikke alene FE-undersøgelsen iværksat af Tilsynet med Efterretningstjeneste (TET) og til karakteren af indholdet, skriver Politiken.

Formanden for Folketingets Forsvarsudvalg, Naser Khader (K), mener, at det skærper sagens alvor, at regeringstoppen har kendt til sagens substans gennem mange måneder uden at forhindre, at oplysningerne om samarbejdet med NSA kom ud i offentligheden.

»Der er offentliggjort mange oplysninger, som ikke burde være kommet ud, der handler om landets sikkerhed. Jeg frygter mest, at det ødelægger vores samarbejde med lande, som vi samarbejder med, og som har givet os vigtige informationer til at bekæmpe terror«, siger Naser Khader.

Som led i samarbejdet med NSA har FE suget data om tele- og internetkommunikation ud af såkaldte fiberkabler, hvorved NSA har haft mulighed for at spionere mod danske statsborgere. Og selv om det er et problem, mener flere borgerlige politikere, at det virkeligt alvorlige i sagen, er, at samarbejdet med NSA er blevet offentligt kendt.

Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, siger til Politiken, at sagen vidner om en regering, som »har gået mere op i at vise handlekraft end i Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske interesser«.

»Regeringen skulle ikke have håndteret det her i fuld offentlighed, men burde have reageret ansvarligt ved selvfølgelig at orientere Folketingets Kontroludvalg og derefter igangsætte en hemmelig undersøgelse af tilsynets anklager«, siger han.Trump regner med coronavaccine inden fire uger – og sender en sviner til Biden

Intet land i verden har flere registrerede coronadødsfald end USA, hvor flere end 195.000 smittede med coronavirus er døde. Derfor har håndteringen af pandemien også været et af de dominerende emner i valgkampen forud for præsidentvalget 3. november. Præsident Donald Trump har været udsat for hård kritik efter en ikke ubetydelig slingrekurs. Senest har journalisten Bob Woodward afsløret, at Trump helt bevidst har talt virussens farlighed ned. Men måske har præsidenten et es i ærmet. I hvert fald regner han med, at USA har en corona-vaccine klar i løbet af de næste fire uger og altså lige til valgkampens slutspurt, skriver Ritzau. »Vi er meget tæt på at have en vaccine. Hvis I vil kende sandheden, så ville det måske have taget den tidligere regering år, før den havde en vaccine på grund af FDA (USA’s lægemiddelstyrelse, red.) og alle tilladelserne«, siger Donald Trump på ABC News, hvor han svarede på spørgsmål fra seerne.

Og apropos valgkamp, så ser den ud til at blive beskidt. Senest har Trump spredt en anklage om at hans rival i præsidentkapløbet, Demokraternes Joe Biden, er pædofil. Den historie kan du læse mere om her.


Berlingske-chef sætter navn på TV 2-chef

Som mediechef har jeg et særligt ansvar for at gøre noget ved den sexistiske kultur, der hersker i mediebranchen. Sådan lyder det fra Berlingske-chefredaktør Mette Østergaard, der to gange i sin karriere har fået at vide af mandlige chefer, at hun næppe kunne forene sit job med at få børn. Det skrev hun forleden en klumme om i Berlingske, og efterfølgende har hun sat navn på den pågældende TV-2-redaktør i en mail til den nuværende ledelse på tv-stationen. »Jeg synes, at det er rigtigt, at det er mig, der orienterer den nuværende ledelse på TV 2 om den situation, frem for at lægge det ansvar over på de yngste praktikanter på TV 2. Derfor har jeg valgt at navngive vedkommende over for dem, der skal håndtere det, og det må de gøre på den måde, de finder mest rigtigt«, siger hun til Berlingske. Mette Østergaard mener, at vi bliver nødt til at være mere konkrete, hvis der skal ske noget mere end bare snak, men siger også, at det ikke skal være en offentlig gabestok, hvorfor det altså nu er op til ledelsen på TV 2 at tage stilling til, om sagen bør få konsekvenser.Dansk forlag opruster midt i coronakrisen

Danmarks næststørste forlag, Lindhardt og Ringhof, er modsat mange andre ikke tvunget i knæ under coronakrisen. Tværtimod går bogsalget så godt, at forlaget vil ansætte 40 nye medarbejdere i løbet af de næste to år, skriver Politiken. I forvejen har Lindhardt og Ringhof 400 ansatte. »Det har været et virkelig godt bog-år – både for digitale udgivelser og fysiske bøger. Det får selvfølgelig en positiv effekt på årets resultat, men det gør det også muligt for os at gå videre med vores ambitiøse udviklingsplaner«, siger administrerende direktør Lars Boesgaard. En stor del af de nye ansættelser sker i den digitale del af forlagets forretning, hvor bogmarkedet har oplevet årlige vækstrater på 15-25 procent.


Indien runder fem millioner smittede

Vi bliver ved coronapandemien, hvor Indien nu har passeret fem millioner smittede, og det overgås kun af USA med 6,6 millioner smittede, skriver Ritzau. Indien registrerer i øjeblikket det højeste antal af nye daglige smittetilfælde og satte global rekord i sidste uge med 97.570 nye sager på én enkelt dag. 82.066 dødsfald i Indien er blevet relateret til coronapandemien, hvilket placerer Indien som nummer tre på listen over flest døde blandt coronapatienter. Brasilien og USA har registreret flere. Det seneste døgn melder de indiske sundhedsmyndigheder om 1.290 nye dødsfald.


Lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’

Corona 2.0 - fik vi alligevel holdt en fest for meget?

Tekst: Nu bliver det hele en smule mindre sjovt – igen. Barer og restauranter skal lukke klokken ti, konfirmationer, bryllupper og privatfester det samme. Flere mundbind, flere visirer. Hvordan endte vi lige pludselig her? Og hvad er supervåbenet i krigen mod corona? Klik her og lyt med.


Det sker i dag

  • Statens Serum Institut opdaterer klokken 14 sin opgørelse over, hvor mange personer der smittet med coronavirus i Danmark, og hvor mange smittede der har mistet livet, samt hvor mange der er indlagte.
  • Den danske afdeling af aktivistgruppen Extinction Rebellion vil lave aktioner i København, væsentligst i form af blokader af trafikken. Der vil være aktioner over hele byen, der skal skabe opmærksomhed omkring miljøet. Aktionerne begynder på Kongens Nytorv klokken 13 og fortsætter til søndag eftermiddag. På Kongens Nytorv vil der være musik, taler, kunst-performances og workshops.

Efter den senestetids fokus på sexisme og seksuel chikane har Folketingets Præsidium emnet på dagsordenen ved et møde klokken 10.


Det skete i dag

  • 1620: Skibet Mayflower sejler fra Plymouth i Storbritannien til Nordamerika med nogle af de første pilgrimme, som vil starte et nyt samfund på den anden side af Atlanterhavet.
  • 1810: Mexico indleder sin succesfulde kamp for løsrivelse fra Spanien.
  • 1920: I New York i USA sprænges en bombe på Wall Street. Mere end 30 mister livet og mindst 300 bliver såret.
  • 1945: Efter afslutningen på Anden Verdenskrig trækker Japan sine tropper ud af Hongkong, som igen kommer under britisk styre.


Politiken mener


Interview


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts