0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Marius Renner
Foto: Marius Renner
Smitten er steget i særligt hovedstadsregionen, hvor nye restriktioner nu er trådt i kraft (arkivfoto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix)
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Husk mundbindet, hvis du skal spise eller drikke ude i hovedstaden

Nye coronaregler er fra midnat trådt i kraft i 17 hovedstadskommuner. Ti kvinder står frem og fortæller om sexisme, mens de var i praktik på DR Nyheder.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen,

Endnu et håndtag i bekæmpelsen af covid-19 er fra midnat blevet strammet i hovedstadsregionen. Her skal restauranter barer og cafeer de næste 14 dage lukke allerede klokken 22 mod klokken 02.00 i resten af landet. Samtidig skal personale og gæster bære mundbind på nær, når gæsterne sidder ned og indtager mad og drikke. Reglerne er blevet strammet efter en stigning i antallet af smittede og indlagte med corona i de seneste uger, hvor især unge og yngre voksne er overrepræsenterede i statistikkerne og menes at have smitte hinanden ved sociale begivenheder og i nattelivet.

Og selv om man er ung, rask og rørig og altså ikke tilhører den risikogruppe, der skal passe særligt på at blive smittet med covid-19, er det ikke ensbetydende med, at man ikke kan blive syg endsige få langsigtede gener af at blive smittet, skriver Politiken. Et nyt studie viser faktisk, at især yngre mennesker med et ellers mildt sygdomsforløb risikerer at miste lugte- og smagssansen som en senfølge af corona.

»Det er ekstremt ubehageligt. Det er med lugtesansen lidt ligesom med balancen; man ved først, hvor meget man bruger den, når man mister den«, siger Alexander Wieck Fjældstad, som forsker i lugtesansen. Han fortæller, at lægerne normalt sjældent ser folk under 50 med et lugtetab efter en infektion, men at en femtedel af de ramte coronasmittede er under 30 år. Mange af de yngre har endda haft et mildt sygdomsforløb. Politiken har tidligere skrevet om de senfølger, som de coronasmittede oplever. Det kan du læse om her. Vil du vide mere om de nye restriktioner, som er trådt i kraft på serveringsstederne i hovedstadsregionen, kan du med fordel klikke her.Ti kvinder sender brev til DR om krænkende oplevelser

Historierne om overgreb og sexisme i mediebranchen breder sig. Ti kvinder, der tidligere har været i journalistpraktik på DR Nyheder, har i årene 2015-2019 oplevet krænkende adfærd i form af blandt andet klap i numsen, uønskede sms’er og ubehagelige kommentarer. De har forleden henvendt sig til HR-afdelingen i Danmarks Radio og blandt andet navngivet en konkret mandlig chef, skriver Information. Kvinderne håber, at DR vil sætte gang i en undersøgelse af omfanget af sexisme. DR Nyheders nyhedsdirektør, Sandy French, siger, at hun er enormt ked af, at de tidligere praktikanter har fået deres grænser overskredet, og at de ikke har følt det naturligt at sige fra eller råbe om, mens de var i praktik. Hun vil ikke kommentere de konkrete sager.

Også på TV 2 hersker der ifølge en række nuværende og tidligere medarbejdere en sexistisk kultur. Derfor var medarbejderne forleden samlet til et digitalt stormøde efter at blandt andet seks TV 2-medarbejdere havde startet en underskriftindsamling til fordel for tv-værten Sofie Linde, der som den første stod frem og fortalte om den sexisme, hun har været udsat for.H&M dropper kinesisk firma efter beskyldninger om tvangsarbejde

Vi hopper videre til den svenske tøjgigant H&M, der ikke længere vil købe garn fra et omdiskuteret kinesisk firma, Huafu Fashion, skriver Politiken. Huafu Fashion beskyldes for at drive en fabrik, der reelt er en arbejdslejr for muslimer, som myndighederne har tilbageholdt i i Xinjiang-regionen i den vestlige del af Kina. H&M siger i en pressemeddelelse, at man ikke har brugt garn fra fabrikken, ej heller modtaget bomuld fremstillet i Xinjiang-regionen. Til gengæld erkender H&M, at selskabet har modtaget bomuld fra en anden af Huafu Fashions fabrikker i byen Shangyu i Zhejiang-provinsen. »Selv om der ingen indikationer er på tvangsarbejde på Shangyu-fabrikken, har vi besluttet, indtil der kommer mere klarhed over beskyldningerne om tvangsarbejde, at udfase vores indirekte forretningsforhold med Huafu Fashion Co«, skriver H&M i pressemeddelelsen.Tropisk storm bag store ødelæggelser i USA

I USA har den tropiske storm Sally forårsaget »historiske og katastrofale« oversvømmelser på Alabamas og Floridas kyster. Træer er revet op med rode, gader er oversvømmet og flere hundrede tusinde hjem og forretninger har ikke strøm som følge af ødelæggelserne, skriver Ritzau. Dele af den amerikanske golfkyst har fået næsten en halv meter regn i løbet af det seneste døgn. Og selv om Sally mister styrke, ventes der fortsat endnu mere regn, oplyser USA’s nationale orkancenter. Da Sally gik i land i Alabama, blev der målt vindhastigheder på 165 kilometer i timen, og langs kysten blev moler revet væk af vinden og den medfølgende stormflod.


Trump fastholder vaccine til millioner af amerikanere i 2020

Vi slutter også i USA, hvor præsident Donald Trump nok engang går enegang og i direkte modstrid med en af regeringens egne topfolk på sundhedsområdet lover, at 100 millioner vacciner mod coronavirus kan deles ud til amerikanerne inden årets udgang. »Så snart FDA (USA’s lægemiddelstyrelse, red.) godkender vaccinen, vil vi være i stand til at distribuere mere end 100 millioner vacciner inden slutningen af 2020 og et stort antal endnu tidligere«, siger Donald Trump på et pressemøde. Præsidenten, der er bagud i meningsmålingerne forud for præsidentvalget 3. november mod den demokratiske Joe Biden, mener, at direktøren for USA’s Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, Robert Redfield, var »forvirret«, da han sagde, at en vaccine først kan rulles ud et godt stykke inden i 2021.Lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’

Moria er brændt ned. Hvad nu, EU?

Da flammerne åd sig gennem flygtningelejren Moria på Lesbos i sidste uge, måtte tusinder af mennesker løbe for livet. De er nu fanget under åben himmel på øens landeveje. Så hvad gør de nu, og hvordan kommer de væk? Og vil EU prøve at glemme problemet – igen, igen? Klik her og lyt med.Det sker i dag

  • Københavns Borgerrepræsentation skal på et møde 17.30 diskutere fremtiden for elløbehjul, der i lang tid har været under kritik for at rode i det københavnske bybillede.
  • Statens Serum Institut opdaterer klokken 14 sin opgørelse over, hvor mange personer der smittet med coronavirus i Danmark, og hvor mange smittede der har mistet livet, samt hvor mange der er indlagte.
  • Udenrigsministeriet opdaterer klokken 16 rejsevejledningerne i lyset af coronakrisen, såfremt der er anledning til ændringer siden den seneste opdatering.
  • Retten i Roskilde indleder behandlingen af en nævningesag mod to mænd på 34 og 61 år, der er tiltalt i en sag om overgreb på en pige fra cirka 2003-2010. Da var pigen ca. 4-11 år. Der er ifølge anklageskriftet tale om flere voldtægter, og desuden et tilfælde af blufærdighedskrænkelse i 2015. Sagen fortsætter over flere dage.
  • Instrukskommissionen skal blandt andet afhøre tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag. Kommissionen er i gang med at undersøge og redegøre for forløbet, hvor en række asylpar på danske asylcentre ulovligt blev skilt fra hinanden.
Det skete på dagen i dag

  • 1630: I Nordamerika grundlægges byen Boston i staten Massachusetts, da bosættelsen her navngives.
  • 1900: Storbritanniens dronning Victoria meddeler, at per 1. januar 1901 danner de seks tidligere britiske kolonier sammen Australien, Commonwealth of Australia.


Mytedræber


Mesterligt


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden