0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Marius Renner
Foto: Marius Renner
Mundbind har de seneste uger været et krav i den offentlige transport. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal vente på en vaccine og hvor mange, der vil tage imod den, så samfundet kan åbnes helt igen. Arkivfoto: Marius Renner
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Hver tiende svarer nej: Vil du lade dig vaccinere, når vaccinen kommer?

Smitten med covid-19 har rundet 30 millioner mennesker på verdensplan. Syv ud af ti danskere regner med at lade sig vaccinere, når den tid kommer.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen,

Det kommer til at handle en del om corona her til morgen. Der er der desværre ingen vej udenom, for smitten stiger både herhjemme og i udlandet.

Men vi begynder trods alt i den lidt mere positive afdeling, for flere steder i verden bliver der arbejdet ihærdigt på at udvikle en vaccine mod virussen. Og selv om der hurtigt kan gå politik i den med løfter om, at vaccinen er klar i dag eller i morgen, synes der at være bred enighed om, at den i hvert fald kommer i løbet af 2021. Det er også de danske myndigheders forventning, og så er spørgsmålet jo egentlig bare, hvor mange der vil tage imod den og lade sig vaccinere.

Det har Epinion undersøgt på vegne af Danmark Radio, og her svarer syv ud af ti danskere, at de vil lade sig vaccinere, hvis der kommer coronavaccine, som er godkendt af de danske myndigheder. To ud af ti, svarer, at de ikke ved, om de vil lade sig vaccinere, mens hver tiende siger, at de ikke vil.

To professorer, som DR har talt med, opfordrer de danske myndigheder til åbent og ærligt at oplyse befolkningen om vaccinen, risici og bivirkninger, når den tid kommer. »I en krisesituation er den eneste kommunikation, der dur, den fuldstændig transparente og ærlige kommunikation. Du skal ikke love for meget. Du skal ikke prøve at dække over problemstillinger. Det skal siges fuldstændig klart og tydeligt«, siger professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet til DR.

Overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg finder det »umiddelbart positivt«, at syv ud af ti danskere på nuværende tidspunkt svarer ja til, at de vil lade sig vaccinere mod coronavirus. »Sådan som jeg læser det, er det en befolkning, som i det store hele godt kan se et behov for at blive vaccineret, men også rigtig gerne vil vide noget mere«, siger hun.


Smitten stiger hastogt i Indien og resten af verden

Det er ikke kun herhjemme, at antallet af coronasmittede går den helt forkerte vej. I mandags passerede det globale antal smittetilfælde 29 millioner, og allerede nu har verden rundet 30 millioner smittede, viser tal fra John Hopkins University over pandemiens udbredelse. Alene i Indien er fem millioner mennesker konstateret smittede med coronavirus, og 80.000 er døde. Kun i USA har flere mennesker mistet livet til sygdommen, men da smitten for tiden spredes voldsomt i det store land, kan Indien snart overhale USA, skriver Politikens Asien-korrespondent, Claus Blok Thomsen, her til morgen. Han har blandt andet talt med en indisk turistguide, Ali Liyakat, der har et håb, som nok deles af de fleste mennesker verden over: »Vores håb er, at der snart kommer en vaccine. Det er forfærdeligt nu. Når folk dør af corona, tør myndighederne ikke engang udlevere liget af frygt for smitte«.


1,3 millioner danskere tilbydes test for antistoffer mod corona

Og selv om man altså arbejder på at udvikle en vaccine, skader det jo ikke at blive klogere på smittens udbredelse i Danmark, som landet ligger i dag. Og det skal mange af os hjælpe med. 1,3 millioner danskere vil blive tilbudt en antistof-test i løbet af de kommende måneder, skriver Ritzau. Har man haft covid-19, vil man normalt have dannet antistoffer, og derfor kan den store mængde data gøre myndigheder og forskere klogere på, hvordan virussen har spredt sig i samfundet. »Der er en masse spørgsmål, som endnu ikke er helt afklaret, i forhold til hvordan man helt optimalt styrer den her pandemi. Præcis hvor mange har været smittet? Hvor mange af dem har reelt haft symptomer? Er der specielle grupper, der er specielt udsat for smitte. Ældre, yngre, sundhedspersonale. Alle mulige grupper er man i tvivl om, hvordan smitten er hos dem«, siger Kasper Iversen, som er overlæge på Herlev-Gentofte Hospital og en del af den ekspertgruppe, som skal se på resultaterne.Jurister sår tvivl om gældende regler for adskillelse af asylpar

Folketingets ombudsmand har allerede slået fast, at det var ulovligt, da forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i februar 2016 beordrede til, at en række asylpar på danske asylcentre skulle adskilles, da det skete uden undtagelser og uden, at parrenes sag blev behandlet individuelt. Forløbet undersøges nu af den såkaldte instrukskommission, men måske er problemet større end som så. To jurister mener nemlig, at den nuværende praksis på området også er problematisk set ud fra et menneskeretligt perspektiv, skriver Information. »At adskille par mod deres vilje er et voldsomt indgreb, navnlig i en så sårbar situation. Der er jo tale om par, der er flygtet fra deres hjemland. Det må derfor kræve en meget klar hjemmel«, siger konstitueret direktør for Institut for Menneskerettigheder Louise Holck til avisen. Politiken følger løbende afhøringerne i kommissionen og har samlet vores dækning her.


Yngre mand stukket ihjel på åben gade

Vi slutter i Gundsømagle på Østsjælland, hvor en yngre mand fra lokalområdet sent torsdag aften blev stukket ihjel på åben gade. Politiet har i nat arbejdet på gerningsstedet, men har i skrivende stund endnu ingen anholdte, ligesom motivet i nat var ukendt for efterforskerne, da Ritzau talte med den vagthavende ved Midt- og Vestsjællands Politi. Der var dog en del vidner til stede, da manden blev stukket ned, så politiet har muligheder for at få afdækket hændelsesforløbet, hvis vidnerne vel at mærke vil sige noget.


Lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’

Qanon og konspirationer i en coronatid

En lille flok mennesker i Danmark er begyndt at kæmpe imod den dybe stat. De har længe mødtes på nettet, men nu går de på gaden i protest mod maskepåbud, tvangsvaccination og 5G-netværket. Klik her og lyt med.


Det sker i dag

  • Danmarks Statistik udgiver emissionsregnskabet for 2019. Det sker klokken 08.00 Emissionsregnskabet er en årlig opgørelse af udslippet til luften af drivhusgasser og andre luftforurenende stoffer.
  • Nordisk Litteraturfestival (Nord) løber af stablen i dag og i morgen. På festivalen kan man opleve det bedste inden for den nordiske litteratur, de største talenter og den litteratur, der har slidstyrke som en klassiker. På festivallen præsenteres op til 40 forfattere og kunstnere fra hele Norden.
  • Endnu et parti ser dagens lys når partiet Det Demokratiske Parti præsenteres klokken 12 på et pressemøde på Café Dan Turèll i København. Partiet betegner sig selv som et borgerligt parti, der vil sætte retningen for Danmark som global aktør, og være mere solidariske end venstrefløjen.
  • Prins Joachim møder i dag i sit ny job som dansk forsvarsattache ved den danske ambassade i Paris. Prinsen blev i juli ramt af en blodprop i hjernen, men er altså klar til at begynde i sit nye job.

Det skete på dagen i dag

  • 1810: Chile erklærer sin selvstændighed fra kolonimagten Spanien.
  • 1965: På Amager skyder og dræber indbrudstyven Palle Sørensen fire unge politibetjente.
  • 2005: For første gang i 36 år stemmes der ved et demokratisk parlamentsvalg i Afghanistan.Foto 2020


Sexisme


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden