0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
På intensiv behandler man de mest syge coronapatienter. Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Alvorligt syge coronapatienter klarer sig bedre end frygtet

Flere end seks ud af ti coronapatienter på intensiv overlevede under forårets første bølge.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen,

Der har ikke været mange positive nyheder på det seneste i det, som nogen ynder at kalde dansen med corona. Smitten stiger, og efter sommerens genåbning af samfundet bliver der igen lukket mere ned end åbnet op, og forude venter en vinter, hvor smitten ventes at stige yderligere, når vi rykker indendørs, hvor virus har bedre vilkår.

Men lidt at glæde sig over er der trods alt, for det viser sig, at de alvorligt syge klarer sig bedre end frygtet, da coronabølgen første gang ramte landet i foråret. Et flertal af de 323 patienter, som blev indlagt på intensiv frem til 20. maj, overlevede, viser en kortlægning fra landets 40 intensivafdelinger, som Ritzau skriver om her til morgen. Også hovedparten af de mest syge, som havde brug for hjælp fra en respirator til at trække vejret, overlevede.

»Vi stod med en helt ny sygdom med rygter om dødelighed på helt op til 80 procent. Når det ikke gik så slemt, skyldes det, at vi i Danmark var godt forberedte«, siger intensivlæge på Rigshospitalet Nicolai Haase, der står bag opgørelsen.

I alt døde 37 procent af coronapatienterne på intensiv, og selv om det er et højt tal, er det lavt i forhold til opgørelser fra England, Italien og USA, siger han.


Hjælpepakke til barer, caféer og restauranter på plads

Vi bliver i coronasporet, hvor et bredt politisk flertal sent i aftes indgik en aftale, der kompenserer barer, caféer og restauranter, der bløder under coronakrisen med de nye restriktioner og tidligere lukketider. »Det gør ondt på jer, der sørger for, at vi kan have en god aften. Derfor er der nu i dag et bredt flertal for at komme med hjælp til jer«, sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) i aftes. Aftalen giver kompensation til faste omkostninger til de serveringssteder, der har haft en nedgang i omsætningen på mindst 35 procent. Selvstændige og underleverandører har også mulighed for at få kompensation som led i hjælpepakken, der ventes at løbe op i 300-400 millioner kroner. Den gælder i første omgang til udgangen af oktober, men i brancheorganisationen Horesta tror man ikke, at den redder mange ansatte. »Der er ikke noget lønkompensation i denne her aftale. Så den store udgift får vi ikke hjælp til«, siger politisk direktør Kirsten Munch Andersen, Horesta.


Hvidvask-sag i Danske Bank er større end antaget

Hemmelige dokumenter afslører nu, at sagen om hvidvask i Danske Bank er større og langt mere alvorlig end hidtil kendt. Kendte internationale kriminelle og våbenhandlere sendte eller modtog store beløb gennem Danske Bank i Estland, skriver Politiken på baggrund af tusindvis af hemmeligtstemplede dokumenter, som avisen sammen med Berlingske og DR har fået adgang til via et samarbejde med det amerikanske nyhedsmedie BuzzFeed News og International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ. Kernen i lækagen er flere end 2.100 tophemmelige rapporter om pengeoverførsler med mistanke om hvidvask, som internationale banker har sendt til en afdeling under det amerikanske finansministerium, FinCEN, som efterforsker kriminalitet i finansverdenen. Seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Aalborg Universitet og tidligere medlem af Finans Danmarks hvidvask-taskforce, mener, at oplysningerne er alvorlige.»Det viser jo, at der ikke bare var tale om almindelige svindlere med mange penge, men at der var forbindelser til meget alvorlig kriminalitet«, siger Lars Krull. Danske Bank har ikke ønsket at kommentere sagen. Du kan læse mere om FinCEN Files her.


Sexisme på uddannelser skal kortlægges

Studerende på landets uddannelser skal som led i en stor trivselsundersøgelse svare på, om de udsættes for sexisme og krænkende adfærd på deres studie, skriver Ritzau. Undersøgelsen Uddannelseszoom ser hvert andet år på kvaliteten og trivslen på de videregående uddannelser og som noget nyt skal de studerende altså også svare på spørgsmål om sexisme og herunder om de »har fået stødende, grove eller nedladende kommentarer« eller »er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed«. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ser frem til at få overblik over problemets omfang: »Vi skal have fat om problemet med sexisme, der hvor det findes. Hvis der er noget, de seneste dages debat har vist, så er det, at det gør det alle steder«, siger hun.


Sensommervejr fortsætter lidt endnu

Vi slutter med et kig på ugens vejrudsigt, hvor det flotte sensommervejr holder ved lidt endnu. Godt nok vil der mange steder være tåget om morgenen, men ellers bliver de kommende dage ganske solrige, oplyser DMI. I løbet af ugen vil solen dog forsvinde. I stedet kommer der regn, skyer og vind, siger Anna Christansson, der er vagthavende meteorolog hos Danmarks Meteorologiske Institut, til Ritzau.


Lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’

Der var 68 til Armita og Kaspers fest – 45 fik corona

Armita og Kasper Afshari Boel Thomsen holdt i slutningen af august deres livs fest. 68 mennesker var med, de spiste, de drak og de dansede til klokken 5 om morgenen. Selvom værtsparret havde taget mange forholdsregler, fik 45 alligevel corona. Politiken har interviewet Armita og Kasper. Klik her og lyt med.


Det sker i dag

  • Statens Serum Institut opdaterer klokken 14 sin opgørelse over, hvor mange personer der smittet med coronavirus i Danmark, og hvor mange smittede der har mistet livet, samt hvor mange der er indlagte.
  • Årets Reumert uddeles på Folketeatret klokken 20. Reumert er scenekunstens svar på filmprisens Bodil. Prisuddelingen fejrer og belønner kunstnere og forestillinger fra årets udbud af nyskabende scenekunst fra alle genre og af højeste kvalitet.
  • EU-landenes udenrigsministre holder møde i Bruxelles, klokken 8.30. På dagsordenen er blandt andet situationen i Libanon, Tyrkiet og Hviderusland.

Det skete der på dagen i dag

  • 1985: I Parken i København samles 28.000 til støttekoncerten Rock for Afrika.
  • 1995: Statuer af den hinduistiske gud Ganesha, som afbilledes med elefanthoved, begynder flere steder i verden at drikke mælk.
  • 2010: Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg overdrages til kronprinsparret efter en omfattende renovering. Ti danske kunstnere, heriblandt Olafur Eliasson, John Kørner, Eske Kath og Tal R, har været med til at udsmykke palæet.

Politiken mener


2 hjerter


Corona


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden