0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

EU kan se frem til mange flere vacciner

I dag er det kampdag. Men nyhedsbrevet handler også om corona.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen

I dag fejres Kvindernes Internationale Kampdag over hele verden.

Herhjemme sker det med en række arrangementer om alt fra digital kampdagstræning til coronapandemiens indvirkning på ligestillingen. Alt sammen virtuelt, naturligvis.

Politiken sætter også fokus på ligestillingen i store dele af dagens printudgave og ser blandt andet på konsekvenserne af sidste års #MeToo-bølge, der begyndte med Sofie Lindes tale, ligesom avisen skriver om den rå mandekultur, der dominerer i byggebranchen og om pensionsformuerne, hvor kvinder om 30 år vil have større pensioner end deres jævnaldrende mænd.

Du kan finde en guide til en række af dagens arrangementer på Kvinderådets hjemmeside.


EU-formand: Vi får mange flere vacciner

Videre til nyhederne og en god en af slagsen. EU får nemlig langt flere coronavacciner til rådighed i andet kvartal sammenlignet med årets første måneder, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, til de to aviser Stuttgarter Zeitung og Stuttgarter Nachrichten, skriver Ritzau.

Ursula von der Leyen forventer, at EU vil modtage omkring 100 millioner doser i hver af de kommende måneder, og det er dobbelt så mange som i første kvartal.

Torsdag ventes Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) at anbefale godkendelse af en vaccine udviklet af det amerikanske selskab Johnson & Johnson. I forvejen er tre vacciner godkendt; fra selskaberne Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca.Brostrøm er parat til at fjerne covid-19 fra særlig liste

Og apropos vacciner så vil Sundhedsstyrelsen fjerne covid-19 fra listen over ’alment farlige sygdomme’, når der er er udbredt immunitet i befolkningen, altså hvor tilstrækkeligt mange enten er blevet vaccineret eller har været smittet med corona og har dannet antistoffer mod virus.

Det skriver Jyllands-Posten, der har set nærmere på den nye epidemilov, hvor styrelsen altså lægger op til, at covid-19 til den tid ikke længere er så farlig, at det retfærdiggør omfattende indgreb i borgernes frihed. Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet, ser det som en retsgaranti til borgerne, at det er Sundhedsstyrelsen og ikke politikerne, der kan bestemme, hvilke sygdomme der skal på listen, og hvor længe de skal stå der.

»Det er den faglige barriere, der skal beskytte os mod decideret magtmisbrug, når loven bliver brugt i fremtiden. Altså at den vitterligt ikke kan blive bragt i anvendelse mod almindelig fodsvamp,« siger han til avisen.


Danskerne forventer stigende boligpriser

Selv om renterne så småt er på vej op, er danskerne overbevist om, at boligpriserne vil blive ved med at stige.

Det indikerer en ny måling lavet for Realdanias Boligøkonomisk Videncenter, skriver erhvervsmediet Finans.

De seneste måneder har boligmarkedet oplevet store prisstigninger drevet af et lavt boligudbud og lave renter, som gør det billigere at låne penge til køb af hus eller lejlighed.

»Målingen indikerer, at det prispres, der er nu, vil fortsætte. Vi havde ellers troet, at det ville dø ud. Men vi er midt i det nu,« siger Curt Liliegreen projektdirektør hos Boligøkonomisk Videncenter, til Finans.Lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’

Det år MeToo væltede magtens mænd

I dag er det 8. marts - kvindernes internationale kampdag. Og det er det efter et år, hvor MeToo-bevægelsen fik sit store gennembrud i Danmark. For i 2020 blev kvinders vidnesbyrd om krænkelser for alvor en magtfaktor i debatten. Men hvordan efterlader det bevægelsen i dag? Klik her og lyt med.


Det sker i dag

  • Kvindernes Internationale Kampdag markeres landet over i dag. Kampdagen, som bliver markeret i hele verden den 8. marts, blev indstiftet i 1910 i København i Folkets Hus på Jagtvej 69. Det var dog først i 1921, at den 8. marts blev fastlagt som dato.
  • Erhvervsministeriet holder møde med det danske erhvervsliv klokken 14.30 om genåbning af de store butikker.
  • Varetægtsfængslingen af en drabssigtet præst udløber. Præsten er sigtet for at have dræbt sin hustru i Frederikssund. Liget er ikke fundet. Det er Retten i Hillerød, som afgør, om fængslingen skal forlænges.

Det skete der på dagen i dag

  • 1936: Det første officielle motorløb i Daytona finder sted. Løbet køres på stranden i Daytona Beach med stock cars, som er almindelige vejbiler.
  • 1941: Under Anden Verdenskrig og besættelsen af Danmark holder statsminister Thorvald Stauning en tale i Studenterforeningen i København, hvor han beskriver en fælles europæisk planøkonomi med Tyskland i centrum.
  • 1971: Ved den første af tre kampe mellem Joe Frazier og Muhammad Ali i Madison Square Garden i New York vinder Frazier på dommerstemmer.
  • 1971: På DR indtager papegøjen Andrea for første gang tv-skærmene. Først i november kommer frøen Kaj til, og de bliver til Kaj og Andrea.


George Floyd


Magtkamp


Kroniken


Annonce