Godmorgen ...
Bag kulisserne er regeringen i gang med at afdække mulighederne for at hente en fireårig pige med ptsd hjem fra fangelejren Al-Roj i Syrien. Det fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et lukket samråd i Folketinget 4. februar.
Ifølge et regeringsnotat, som Politiken er bekendt med, forklarede Jeppe Kofod, at en børnepsykiatrisk vurdering slog fast, at pigen led af svær ptsd.
»På den baggrund er det Udenrigsministeriets vurdering, at pigen falder inden for regeringens linje for, hvornår en eventuel medicinsk evakuering til Danmark skal overvejes«, sagde Jeppe Kofod på det fortrolige møde.
Samrådet fandt sted for mere end to måneder siden, og pigen opholder sig fortsat i Al-Roj-lejren, hvorfra Politiken onsdag bragte et interview med hendes mor.
At familien endnu ikke er hentet hjem bekymrer advokat Knud Foldschack, der repræsenterer pigens mor. Han er bange for, at sagen nu kædes sammen med resten af sagerne om de danske børn i lejrene.
»Det, jeg kan frygte, er, at det bliver udskudt, og derfor vil vi fortsat kraftigt køre på, at der er en generel problemstilling (med mødre og børn i fangelejrene, red.), og så er der en konkret sag her, som er færdigbehandlet«, siger han.
På et nyt lukket samråd 3. marts sagde udenrigsministeren, at flere spørgsmål skulle afklares inden en eventuel evakuering. Blandt andet skulle pigens danske statsborgerskab fastslås via dna-prøver. Han sagde også, at Danmark på grund af sine internationale forpligtelser kan blive nødt til også at hente pigens mor til Danmark.
Regeringen ønsker flere motorveje og en ny Limfjordsforbindelse
En tredje Limfjordsforbindelse, nye motorveje til Kalundborg og Hillerød samt en undersøgelse af en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Det er nogle af de elementer, som regeringen i dag vil præsentere i et udspil til en styrkelse af infrastrukturen, skriver TV 2. Folketingets partier står imidlertid milevidt fra hinanden, når det gælder udvidelsen af vejnettet, skriver Politiken.
AstraZeneca opdaterer produktinformation
Vaccineproducenten AstraZeneca er i færd med at opdatere produktinformationen om mulige bivirkninger af deres vaccine. Det skriver Ritzau. Tidligere onsdag meddelte Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, at det ser en mulig forbindelse mellem AstraZenecas coronavaccine og usædvanlige blodpropper.
Myanmars topdiplomat i London låst ude af ambassade
Myanmars ambassadør i Storbritannien er blevet låst ude af ambassaden i London. Kilder oplyser ifølge Ritzau, at det er viceambassadøren, der har låst ambassadøren ude og taget kontrol over ambassaden på vegne af landets militær.
Navalnyjs tilstand forværret
En advokat for den fængslede russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj siger, at hans klients helbred forværres. Navalnyj taber et kilo om dagen under en sultestrejke. Det skriver Ritzau. Navalnyj blev forleden flyttet til en sygeafdeling efter mistanke om, at han havde tuberkulose.
Coronalussing til idrætsforeninger
Idrætsforeningerne har mistet 89.613 medlemmer under coronakrisen i 2020 og endte på i alt 2.216.675 medlemmer. Det skriver Politiken. DGI’s landsformand, Charlotte Bach Thomassen siger, at hun er »lettet over, at det ikke er værre«.
Lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’
Ung, sund og vaccineret – hvorfor går det så stærkt i USA?
Politikens USA-korrespondent Sandra Brovall er 36 år. Hun bor i New York. Og så er hun lige blevet vaccineret mod corona. For USA er langt foran Europa i forhold til vacciner. Hvad er det, amerikanerne har gjort rigtigt?
Klik her og lyt med.
Det sker i dag:
- Det Udenrigspolitiske Nævn holder i dag et møde om blandt andet situationen i og omkring lejrene i det nordøstlige Syrien. Fra regeringen deltager udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S).
- Folketingets Skatteudvalg har skatteminister Morten Bødskov (S) i åbent samråd. Udvalget har bedt ministeren redegøre for, hvorfor Folketinget fik vildledende og misvisende oplysninger om den nye udbyttemodel.
- Retten i Holstebro afsiger klokken 9 dom i en sag om forsamlingsforbud. Det sker uden retsmøde. 44 er tiltalt for at holde fest på en ålefarm. De vil ikke betale bøde, da de mener, at det foregik på privat ejendom.
Det skete i dag:
- 1911: Den hollandske fysiker Heike Kamerlingh Onnes opdager superledning.
- 1986: Skuespiller Clint Eastwood bliver valgt som borgmester i den californiske by Carmel. Han sidder på posten i to år, hvorefter han ikke søger genvalg.