0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Pool/Ritzau Scanpix
Foto: Pool/Ritzau Scanpix
Thomas Vinterberg blev hædret med en Oscar for 'Druk'.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

To danskere vinder Oscar-priser - 'Druk' blev kåret som bedste internationale film

Thomas Vinterberg og Mikkel E. G. Nielsen modtog filmpriser, da Oscarstatuetterne blev uddelt i nat.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Normalt kan der være gode grunde til at fraråde druk.

I dag er det ikke tilfældet: Thomas Vinterbergs film om fire gymnasielæreres forsøg med at finde og opretholde den perfekte promille fik en Oscar som bedste internationale film ved nattens Oscar-uddelinger.

Og han er ikke den eneste dansker, der nu kan placere en af de eftertragtede filmpriser hjemme i stuen. Filmklipperen Mikke E. G. Nielsen modtog en Oscar for den bedste klipning af en film for sit arbejde i filmen ’Sound of Metal’.

’Druk’-instruktøren takkede fra scenen holdet bag den film, der er blevet så vel modtaget af anmelderne - om end Politikens anmelder udelukkende gav den tre stjerner.

»Siden jeg var fem år gammel, har jeg forberedt taler på togstationer, skolen eller toilettet, og her er jeg, og det er virkeligt. Det er fantastisk«, sagde han.

Publikum - over 800.000 nåede at se den i biograferne, inden politikerne lukkede for adgangen til de oplevelser - både herhjemme og udenlands var også begejstret om fortællingen i ’Druk’.

De kunne nyde en meget menneskelig fortælling om fire venner, der afprøver en norsk psykiaters teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Og at den fejl kan rettes ved af egen kraft at oppebære den promille konstant.

Thomas Vinterberg tilegnede i sin takketale prisen til sin datter, Ida Marie, der blev slået ihjel i Belgien i maj 2019 af en uopmærksom bilist.

»Fire dage inde i optagelserne skete det utænkelige. En ulykke på motorvejen tog min datter fra mig. Én, der kiggede på sin mobiltelefon«, sagde han og berettede om datteren, der var begejstret for manuskriptet: »Vi endte med at lave denne film for hende som et monument. Så Ida, dette er et mirakel, som netop er sket, og du er en del af dette mirakel«.

Den anden danske prismodtager, Mikkel E. G. Nielsen, måtte også op på scenen, tydeligvis glad for hæderen: »Det har været som at følge en regnbue, og i dag fandt vi guldet«, sagde han.

Tillykke til de to Oscarmodtagere.

Du kan finde en række artikler om filmpriserne på Politiken her til morgen.


Nedlukningen belaster kronisk syge hårdt

Det har alvorlige følger at skabe så megen angst i et samfund, at borgerne isolerer sig - ofte unødvendigt. Ifølge Politiken har det haft store følger for tusindvis af kronisk syge borgere, der bl.a. er ramt af depressioner og ensomhed. Det er en høj pris at betale for at minimere risikoen for corona, siger formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich. Problemet er blevet forværret af de meget skiftende forklaringer og krav, befolkningen har fået fra bl.a. Folketinget, mener Danske Patienters formand, Morten Freil: »Mange har været overladt til at tage vare på sig selv som følge af forskellige signaler og modsatrettet informationer fra myndigheder, eksperter og politikere«.


Hvor bliver løsningerne af?

Københavns store problemer med drukkulturen i nattelivet og de voldsomme gener, det giver beboerne i især Indre By, bør løses, mener de lokale. »Stort set alle politikere på rådhuset er enige om, at nattelivet, især i indre by og indre Nørrebro, er kammet over. Men ingen tør tilsyneladende gøre noget ved det«, siger formanden for Nørre Kvarters Beboerforening, Søren Rud, til Politiken. Beboere, politi, brancheorganisationer og barejere havde i fællesskab lavet et forslag til en ny nattelivsplan, der skal afløse den eksisterende fra nytår, men det forslag blev straks afvist af rådhuspolitikerne, da det blev fremlagt. »Ingen fik sat sig ind i, hvad planen faktisk var«, siger han om forløbet.


Kinesere kunne følge hollænderes mobilbrug tæt

Det store mobilselskab KPN har vist sig at være ramt af betydelige sikkerhedsproblemer over mange år. Bl.a. har medarbejdere fra Huawei fra Kina haft adgang til ukrypterede opkaldsdata, adgang til lister over politiaflytninger og så har selskabet haft kinesere siddende i sit maskinrum for at arbejde med kinesisksproget software, der gjorde det muligt at aflytte alle telefonopkald. Det skriver Berlingske på baggrund af en netop lækket rapport om KPN’s mangelfulde sikkerhed.


Kan Mette Frederiksen ikke lide København?

Provinsen er blevet populær på Christiansborg. Den får statslige arbejdspladser, en hel del motorveje og ikke mindst en masse politisk kærlighed. Men hvad så med København? Er landets største by blevet glemt i forsøget på at rette op på det skæve Danmark? Eller er det rimeligt, at fattigere kommuner får lidt hjælp fra den rige hovedstad? Hør dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.


Denne mandag:

  • kommer Danmarks Statistik med sin levevilkårsundersøgelse for 2020.
  • udgiver den såkaldte Instrukskommission i sagen om Inger Støjbergs håndtering af barnebrudene kl. 12.00 sin anden beretning, der handler om embedsmændenes rolle og ansvar. Afhøringer har afdækket store fejl i embedsværket i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.


Årsdage:

  • 1856: Jernbanelinjen mellem Roskilde og Korsør bliver indviet med en tur med kong Frederik VII og grevinde Danner. Banen udvider den hidtil eksisterende bane mellem København og Roskilde.
  • 1876: KB, Kjøbenhavns Boldklub, stiftes. KB er den ældste kontinentale europæiske fodboldklub, og i starten spilles der langbold, hvorefter klubben indfører fodbold, kricket og tennis.
  • 1986: En eksplosion finder sted på atomkraftværket Tjernobyl i det nuværende Ukraine, som får reaktoren til at nedsmelte. Først to dage senere opdager omverdenen ulykken, som Sovjetunionen har prøvet at skjule.

OSCARMODTAGEREN: