0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen er en af de folketingspolitikere, der advarer mod at haste tingene igennem epidemiudvalget.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Hastværk på tinget. Krig i mellemøsten. Og bedre forhold for biler i København.

Dagens nyheder handler om, at epidemiudvalget føler sig tromlet af regeringen, at Israel prøver at standse Gazas angreb og ikke mindst den nyhed, at København får flere nye p-pladser.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Folketingets epidemiudvalg skal kunne sikre, at regeringen ikke går restriktions-amok.

Men det har det ikke let, når det handler om at få lov at udfylde den rolle. For regeringen sender sagerne til udvalget med ekstremt korte svarfrister og besked om, at hører den intet, anses udvalget for at være enige i tiltagene.

Det skriver Berlingske, der illustrerer det med beslutningen om at gribe ind over for blandt andet køreskoler i Hørsholm i forbindelse med høje smittetal i kommunen. Udvalget blev bedt tage stilling til det spørgsmål - og flere andre - en lørdag klokken 08.54. Svarfristen var klokken 11.00.

»HVIS VI IKKE HAR HØRT FRA ET ELLER FLERE MEDLEMMER INDEN FRISTENS UDLØB, LÆGGER VI TIL GRUND, AT MEDLEMMET IKKE UDTALER SIG MOD REGLERNES UDSTEDELSE«, stod der - med store bogstaver - i mailen til de folkevalgte.

Hastværket er et problem, advarer et af medlemmerne, Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen: »I flere af sagerne får vi så kort tid til at læse materialet, sætte os ind i emnet og stille spørgsmål, at udvalgets parlamentariske kontrol er sat ud af kraft«.

»Adskillige gange er vi blevet bedt om at forholde os til bekendtgørelser fem minutter før et udvalgsmøde eller under et udvalgsmøde, hvor vi skal svare, inden mødet er slut«.

Metoden handler efter hans mening om et udvalg, der presser sine ting igennem.

Et andet medlem, Dansk Folkepartis Liselott Blixt betegner forholdene for de folkevalgte i udvalget som »det rene ragnarok«, mens udvalgets næstformand Sophie Løhde (V) betegner dem som »ikke tilfredsstillende«.

»Vi skal have en epidemilov. Men her misbruger regeringen den ret, den har, til at få udvalget til at handle hurtigt«, finder Per Larsen fra de konservative, mens Socialdemokraternes sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff finder, at tingene »fungerer«.

Regeringens kurs over for udvalget får professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen til at advare: »Jeg mener, at man med rette kan sætte spørgsmålstegn ved, om der fortsat er et sådan behov for at haste lovgivning igennem«.

Udvalget arbejder under den udskældte epidemilov, der har givet regeringen vidtgående beføjelser og som har været i fokus efter en række uheldige beslutninger og forslag om indgreb mod borgerne og virksomheder. Af samme grund forsøgte de borgerlige partier i februar derfor at få indført et krav om, at loven og den følger skulle revideres til oktober. Det blev afvist af et flertal, hvor regeringen fik støtte fra SF, de radikale og Enhedslisten.


Der er mangel på pædagoger i hovedstadsområdet

Samtidig er der masser af plads på Københavns Professionshøjskoles pædagoguddannelse, alt i mens antallet af ansøgere falder. Og det faglige niveau hos de studerende? Det er - som det hedder - »udfordret« »Det får betydning for den kvalitet, børnene og forældrene møder, og det giver udfordringer i forhold til minimumsnormeringer«, siger borgmester Steen Christiansen til Politiken om problemerne med at skaffe uddannet personale til vuggestuer og børnehaver. Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) erklærer sig ifølge avisen rede til om nødvendigt at skyde ekstra midler ind i uddannelsen ud over de over 170 millioner kroner, der allerede er besluttet.


Gazapalæstinenserne fortsætter deres missilangreb på Israel

I løbet af natten har israelske kampfly og artilleri besvaret ilden og forsøgt at få ram på Hamas-mål i det palæstinensiske område, skriver Ritzau om striden, der de seneste fire dage har kostet over 100 mennesker livet. I selve Israel meldes om slagsmål i gaderne mellem israelske arabere og nationalistiske israelere, der gensidigt bekriger hinanden. I Lod blev en synagoge stukket i brand og en ambulanceredder såret af skud, oplyser Ynetnews. I Frankrig har indenrigsministeriet reageret på risikoen for, at der kan opstå ballade, forbudt protester i Paris, skriver Kristeligt Dagblad. Årsagen er, at den foregående konflikt mellem Israel og palæstinenserne førte til angreb på en jødisk synagoge og på butikker, ejet af jøder. Det franske forbud kommer i kølvandet på en indædt debat om advarsler fra militærfolk, som i åbne breve til præsident Macron har skrevet om, hvordan landets overlevelse efter deres mening står på spil, hvis der ikke gribes ind over for islamismen og hadet mod Frankrig i dele af indvandrerbefolkningen.


København får flere parkeringspladser

Der bliver plads til yderligere 167 biler, der kan få lov at holde på Nørrebro og Østerbro efter en beslutning om at give mere plads til dem. Alle partier står bag forslaget, der kommer fra de konservative, skriver Berlingske. »Det kan godt være, de andre partier går ud og fortæller, at de vil have færre parkeringspladser, men det er Konservative, der formår at levere resultaterne«, siger partiets gruppeformand Jakob Næsager. Beslutningen går direkte imod de erklærede mål om at få nedlagt p-pladser, som bl.a. Socialdemokraternes spidskandidat til kommunalvalget Sofie Hæstorp har lagt op til.


I Indien brænder de corona-ligene i gaden

Smittesituationen i Indien er ude af kontrol. Men hvordan er det gået så galt – i et land, som reagerede hurtigt og effektivt på pandemiens første bølge? Og hvorfor har verdenssundhedsorganisationen WHO meldt ud, at den nuværende situation ikke bare bør bekymre Indien – men hele verden? Hør dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.


Det er på programmet:

Fredag

 • Politikerne forhandler om det, der kaldes fase 3 af genåbningen af rejseaktiviteter. I følge planen skulle fase 3 træde i kraft 14. maj eller når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år er vaccineret med første stik.
 • Volodymyr Zelenskij, Ukraines første jødiske præsident, deltager i åbningen af Babi Jar-synagogen i Kiev, der ligger på stedet, hvor tyskerne i september 1941 myrdede over 33.000 jøder.

Lørdag

 • Prins Christian konfirmeres.
 • Tivoli fejrer sammen med Hovedstadens Beredskab de mennesker, der sætter deres eget liv på spil for at redde andres.
 • Men in Black-bevægelsen demonstrerer i København på en international dag for opretholdelse af frihedsrettighederne.

Søndag


Årsdage:

Fredag

 • 1796: I England giver læge og opfinder Edward Jenner den første vaccine. Det er en otteårig dreng, der vaccineres mod kopper.
 • 1991: Rungstedlund indvies som Karen Blixen Museet til ære for forfatteren, der måske var racist.

Lørdag

 • 1536: Anne Boleyn, kong Henrik 8. af Englands anden kone, bliver ved en kort retssag dømt skyldig i utroskab og dermed ægteskabsbrud. Fire dage senere bliver hun henrettet.
 • 1811: I Sydamerika erklærer Paraguay sin uafhængighed fra Spanien.
 • 2006: Retssagen om drabet på den 18-årige Ghazala Khan og drabsforsøget på hendes mand Emal Khan begynder i Østre Landsret. Ni personer, flere af dem fra hendes familie, sidder på anklagebænken. Drabet fandt sted på Banegårdspladsen i Slagelse 23. september.

Søndag

 • 1966: Kulturrevolutionen begynder i Kina, da det kommunistiske styre udsender et notat om, at partiet er blevet infiltreret af borgerlige kræfter. I en periode på ti år menes mellem 500.000 og to millioner mennesker at miste livet.
 • 1966: Bob Dylan udgiver albummet Blonde on Blonde.
 • 1991: Som den første britiske monark taler dronning Elizabeth 2. til USA’s Kongres.

MINK BLEV KULET NED 300 METER FRA EN DRIKKEVANDSBORING:


TURTIPS: