German chancellor Angela Merkel is on her way to another round of exploratory talks of her Christian parties' bloc , the Free Democrats and the Green Party, in Berlin, Sunday, Nov. 19, 2017. They are seeking compromises on the thorny issues of migration and climate change so they can proceed with formal talks on forming a new coalition government. ( Joerg Carstensen/dpa via AP)
Foto: Carstensen Joerg/AP
Liberale FDP har forladt forhandlingerne om at danne regering med den konservative Angela Merkel og med De Grønne.
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Merkel i knibe, Manson er død og Mugabe bliver - siger han

Tysklands regeringsforhandlinger er brudt sammen, en amerikansk massemorder er gået bort og Zimbabwes vistnok afsatte præsident er gået på fjernsynet.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

'Mutti' er i krise.

Den konservative tyske forbundskansler Angela Merkels forsøg på at danne regering i koalition med det liberale FDP er styrtet i grus. Partiet har trukket sig fra forhandlingerne, skriver Politiken.

Det er ikke godt for kansleren: Hun har tidligere afvist at danne en mindretalsregering. Og socialdemokraterne i SPD har på forhånd meddelt, at de ikke vil gå ind i en koalition med fru Merkel i spidsen.

Spørgsmålet er nu, hvilke muligheder, hun har. For valget i september sendte en ny deltager ind i den tyske forbundsdag. Partiet Alternative für Deutschland (AfD) blev landets tredjestørste, blandt andet ved at få sofavælgerne til at bevæge sig hen til stemmeboksen og ved at appellere til de millioner af arbejdere, der får lønninger omkring fattigdomsgrænsen.

Samtidig anser en meget stor del af tyskerne - knap hver anden - flygtninge og indvandrere som et af de meget store problemer, landet står over for. En væsentlig del af dem ankom, da kansleren egenrådigt åbnede dørene til landet for alle, der mødte op ved grænserne. Omkring 1,1 millioner søgte asyl i 2015.

Den meget store mængde og de udfordringer, de mange flygtninge har givet, har bidraget til Merkels vanskeligheder, når det gælder om at flikke en regering sammen.

Hendes parti og FDP mener, at der er en øvre grænse for, hvad Tyskland kan håndtere, når det gælder asylansøgere. De Grønne vil ikke høre tale om nogen form for øvre grænse.

Når det gælder familiesammenføringer, så udløber et midlertidigt stop til marts. Det vil de konservative og FDP have forlænget. Men de Grønne er imod.

AfD har svoret, at de vil »jage« Angela Merkel i parlamentet.

Med dagens forhandlingssammenbrud ser det ud til, at Angela Merkel er snublet i følgerne af sine åbne døres politik.


København får en ny bydel

Lille Vesterbro. Det bliver ifølge overborgmester Frank Jensen navnet på det kvarter, der skal bygges på gamle DSB-områder langs Vasbygade. Han foreslår 3.500 boliger og hele 250.000 kvm. erhverv, skriver Politiken. Og så kommer der ingen af de højhuse, kommunen ellers har haft travlt med at få rejst i andre af byens kvarterer.


Send et billede af din penis

Den opfordring har ansatte i Alternativet fået af en af partiets chefer. Han ville ifølge Jyllands-Posten lave en collage af billederne og hænge den op på værtshuset Centralhjørnet, men idéen blev opgivet, da de ansatte viste sig ikke at være begejstrede. Afsløringen kommer efter uro i partiet over den måde, et seksuelt overgreb blev håndteret på.


Afghanerne dyrker opium som ingensinde før

På blot ét år er dyrkningen af opiumsvalmuer gået op med 87 procent. FN's antinarkoagentur UNODC efterlyser en større international indsats mod problemet, der medfører korruption og sociale problemer: Ti procent af afghanerne er narkomaner, skriver Berlingske. Samtidig gavner indtægterne terrorgrupper, lyder advarslen fra FN.


Zimbabwes præsident Mugabe har ikke tænkt sig at træde tilbage

Store dele af befolkningen vil af med ham. Det samme vil stærke kræfter i militæret. Men Robert Mugabe har meddelt, at han ikke trækker sig fra sin post, selv om han ifølge regeringspartiet Zanu PF vil blive stillet for en rigsret, hvis han ikke senest kl. 11.00 i dag går med til at overdrage magten til andre, skriver BBC.


Sektlederen Charles Manson er død

Manden bag en serie af blodige drab i slutningen af 1960'erne er død, meddeler AP. Han havde samlet en gruppe af følgere, som tilskyndet af ham begik flere mord, bl.a. på filminstruktøren Roman Polanskis gravide partner. Målet var derigennem at udløse en racekrig mellem hvide og sorte.


Stemmesedlers tryk kan påvirke valgresultaterne

Det gælder om at stå først på stemmesedlen ved valget. En undersøgelse af stemmesedler med to kolonner har vist, at den kandidat, der står øverst i anden kolonne, får tre-fire pct. ekstra personlige stemmer. Det skriver Videnskab.dk. Der er ifølge forskerne en gratis gevinst ved at stå øverst. Det rejser spørgsmål om rimeligheden i, at en tilfældig placering på stemmesedlen kan få betydning for valgresultatet.


Ugens første dag har flere ting på dagsordenen:

  • Vestre Landsret afsiger dom i en ankesag mod et svindelanklaget oliefima fra Fredericia.
  • Samme domstol tager hul på en sag mod to rumænere, der siden 2009 regelmæssigt er rejst til Danmark, hvor de har begået indbrud på stribe.
  • Østre Landsret afsiger dom over to mænd, der i byretten fik fængsel for at have dumpet byggeaffald på grunde og naturområder over alt på Sjælland.
  • I aften stemmer EU's udenrigsministre for første gang om placeringen af Det Europæiske Lægemiddelagentur, København har lagt billet ind på.
  • Og så går uddelingen af tv-priserne Emmy i gang i New York sent i aften.

I dag er det forøvrigt 32 år siden, et styresystem - Windows 1.0 - kom på markedet og gjorde manden bag Microsoft, Bill Gates, til en af verdens rigeste med en formue nu om stunder på 543 mia. kr. Og windows er nået til version 10. Gad vide, hvor mange gange siden dengang i 1985, der er blevet trykket Ctrl-Alt-Del?

MERE LÆSESTOF TIL PAUSEN
Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce