Mandag den 1. februar 2016 indvier ca. 40 medarbejdere deres nye kontorer, når Færdselsstyrelsen åbner i Ribe. Regeringen flytter knap 1.000 statslige arbejdspladser til Region Syddanmark.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og transport- og bygnings-minister Hans Christian Schmidt deltager begge på dagen.
Foto: Michael Drost-hansen
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Statsansatte i København må fejre jul med uro i maven

Staten vil jagte forbrydere, inden de begår kriminalitet. Børnene vil bare gerne vil have rene toiletter.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Der er stort set ikke det, vi ikke går op i at registrere.

Vi herinde på Politiken har eksempelvis lige registreret, om du har åbnet dette nyhedsbrev, eller om du blot har scrollet videre. Vi ser på, hvad folk generelt godt kan lide at læse. Hvordan de gør det. Hvor længe. Hvor meget.

Men det er intet sammenlignet med de danske myndigheder. De har bunkevis af data liggende, som siger noget om, hvem du og jeg er.  De oplysninger vil de nu have lov til at kunne bruge mere effektiv.

Politiken beskriver i dag det nyeste tiltag: Nu vil staten kunne standse kriminelle, inden de har begået kriminalitet. Det viser et lovudkast, som lægger op til, at Erhvervsstyrelsen vil høste data fra forskellige myndigheder og eksempelvis sociale medier og få kunstig intelligens til at koble oplysninger sammen på kryds og tværs for at finde mønstre og udpege mistænkelige erhvervsfolk, som muligvis snart vil fuske med moms, afgifter eller anden kriminelle aktiviteter... men som altså ikke har gjort det endnu.

Advokatrådet og Institut for Menneskerettigheder advarer om de vidtgående beføjelser.


Klamme toiletter får børn til at holde sig

Toiletterne rundt omkring på landets skoler er øjensynlig ret så ulækre. I hvert fald hvis man spørger børnene, hvilket er sket i en ny undersøgelse, hvor knap 20.000 skolebørn fra 330 forskellige skoler har medvirket. Hver fjerde svarer, at de må holde sig og venter med at gå på WC, indtil de kommer hjem, eksempelvis fordi toiletterne er stoppede, eller gulvet flyder med vådt papir. Det skriver Ritzau og Berlingske, der beretter om toiletforholdene og de konsekvenser, de kan have for børnene senere hen i livet. »Føj!«, lyder overskriften på Berlingskes forside.


Regeringen udskyder udflytning af arbejdspladser

Apropos ondt i maven: Egentlig havde regeringen lovet, at det ville blive i disse dage, at det blev afsløret, hvilke statslige arbejdspladser, der nu skal flyttes ud af hovedstaden og til andre steder i landet. Der bliver formentlig tale om tusindvis. Men de mange medarbejdere, som frygter, at deres arbejdsplads skal flytte, må nu holde jul i uvished. Præsentationen er udskudt til efter årsskiftet, lød det i aftes fra ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), til Danmarks Radio. Hun nægter, at det har noget at gøre med, at regeringen har travlt med at forhandle aftaler på plads med Dansk Folkeparti.


Kvinde skal sidde 30 år i fængsel for at abortere

En fuldstændig vanvittig nyhed er tikket ind fra El Salvador. En lokal domstol har afvist en appel fra en 34-årig kvinde, som derfor fortsat skal sidde fængslet, fordi hun i 2007 fødte et dødfødt barn. En fødsel, domstolen mener er et eksempel på abort. Kvinden har i øjeblikket siddet indespærret i 10 år. Hendes straf lyder, at sådan skal det være 20 år endnu.


Soldater ved terrormål mister motivationen

Soldaterne, der aflaster politiet med at bevogte terrormål og grænsen til Tyskland, får sværere og sværere ved at finde motivationen. Årsagen er især, at de føler sig dårligt behandlet af ledelsen. Sådan lyder det i et brev fra mere end 300 soldater, som DR refererer i dag. Soldaterne stiller tre krav til forsvarschefen: Mere i løn, mere i erstatning til de efterladte, hvis de omkommer, og så vil de have mulighed for at komme på mindetavlen på Kastellet.


Hvor meget vejer en orkan? Harvey vejede en del

Prøv at forestil dig, hvor meget et ton vand må fylde. Og prøv så at gange det med 127 milliarder. Så har du den mængde regn, der faldt, da den amerikanske rekord-orkan Harvey raserede i august måned, lyder det fra et hold forskere, der har været ved regnemaskinen. Plask! 127 milliarder ton vand! Som en af forskerne bag regnestykket forklarer til BBC: »En spurgte mig, hvor mange stadioner det er. Det er 26.000 af New Orleans' Superdome-stadioner«.


S vil hjælpe Løkke med finansloven

Som bekendt kæmper landets statsminister med at finde flertal for sin kommende finanslov. Nu rækker Socialdemokratiet ud. Mens regeringspartiet Liberal Alliance tøver, fastslår S-toppen, at de nok skal stemme for det blå statsbudget, når Folketinget skal tage stilling til sagen 22. december. Det er en udmelding, der er noget af en sensation. Derfor bringer Jyllands-Posten da også historien på forsiden i dag.


Det sker i dag:

  • Statsministeren gør status. Efter et par hektiske dage med forhandlinger om skatteaftalen og udlændingestramninger samler Løkke Rasmussen op i Statsministeriet for at finde ud af, om det er lykkedes regeringen at få enderne til at mødes med Dansk Folkeparti
  • Er en 34-årig mand skyldig i at have dræbt et rockermedlem, som han derefter fik sin ven til at partere i en lejlighed i Ballerup? Det ventes Retten i Glostrup at afgøre i dag
  • EU-ledere mødes i Bruxelles. Især Storbritanniens udmeldelse er på dagsordenen hos EU's stats- og regeringschefer

Dagens citat


Fra kulturens verden


Bagsiden kommer Løkke til undsætning


Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce