Demonstrators participate in a "lie-in" during a protest in favor of gun control reform in front of the White House, Monday, Feb. 19, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
Foto: Evan Vucci/AP
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Trump foreslår nu - mindre - begrænsninger på våbenkøb

Skatteundersøgelse dribler udenom afgørende periode.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen.

Så USA's vicepræsident Mike Pence ikke en smule ... lad os sige kort-for-hovedet-ud, da han for 12 dage siden overværede åbningen af vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea? Jo, han gjorde, og det var der en god grund til, viser det sig nu.

Mike Pence skulle inden åbningen i al hemmelighed have mødtes med den nordkoreanske leder Kim Jong Uns lillesøster, Kim Yo Jong, og andre topembedsmænd fra Nordkorea. Men blot to timer inden det planlagte møde, sprang nordkoreanerne fra, skriver Washington Post. Årsagen skulle angiveligt være, at Pence op til mødet i Sydkorea havde fortsat den amerikanske regerings linje med at true Nordkorea med yderligere hårde sanktioner på grund af landets atomvåben-politik.

Det hele endte med, at Nordkorea kunne notere en uventet diplomatisk sejr, fordi det på overfladen så ud som om, det var amerikanerne, der ikke ville mødes med nordkoreanerne - at Pence var en sur gammel mand og Kim Yo Jong en charmerende ung kvinde.

Det Hvide Hus har overfor Washington Post bekræftet, mens det nordkoreanske regime ikke har kommenteret forløbet. Som man i øvrigt også kan læse om i Politiken.


Skatteundersøgelse undtager afgørende periode

3,2 milliarder kroner er for de fleste af os en slags penge. Og hvis de forsvandt op i den blå luft, ville vi nok interessere os en hel del for, hvor de var blevet af. Men når det drejer sig om de 3,2 milliarder, som i løbet af to sommermåneder i 2015 uberettiget blev udbetalt som refusion af udbytteskat, er regeringen tilsyneladende ikke interesseret i at få kortlagt, hvad der er sket, skriver Politiken. I hvert fald skal en undersøgelseskommission kun beskæftige sig med, hvordan samlet set 12,4 milliarder kroner kunne fordufte, frem til 1. juni 2015. »Jeg forstår det ikke, og vi har bestemt ikke sagt ja til at undtage den helt afgørende del af sagen«, siger Dennis Flydtkjær fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.


Virkningsløs ændring af offentlighedslov

Efter ønske fra blandt andre regeringspartiet De Konservative arbejder embedsmændene i Justitsministeriet for tiden på at ændre offentlighedsloven, nærmere bestemt den omdiskuterede paragraf 24. Paragraffen rummer blandt andet den såkaldte 'ministerbetjeningsregel', som forhindrer offentligheden i at få aktindsigt i en række af de dokumenter, som fremsendes til en minister. Men et lovudkast til ændring af loven, som Information har fået fingrene i, viser, at der ifølge to eksperter i bedste fald bliver tale om ét skridt frem - og ét tilbage. Professor i forvaltningsret Michael Gøtze vurderer udkastet, der ifølge avisen skal drøftes af partierne bag offentlighedsloven i morgen, således: »Forslaget møblerer lidt rundt på paragrafferne og jurabegreberne, men ikke meget andet«.


Ny aktiefald forude, forudser finansstrateg

De seneste ugers dramatiske fald på aktiebørserne er kun en forsmag på, hvad der venter forude. Det forudser Andrew Sheets, strateg hos finans-giganten Morgan Stanley, ifølge Børsen. Han forudser store aktiefald forude. »Tingene bliver sværere«, siger han og peger på blandt andet stigende inflation, dyrere råvarepriser og mulige stramninger af USA's finanspolitik som årsager til de formodede fald.


Trump vil have våben-begrænsninger

Indtil nu har USA's præsident Donald Trump ikke været til at hugge eller stikke i, når talen faldt på at begrænse de amerikanske borgeres ret til at købe og bære skydevåben. Men nu begynder der alligevel at vise sig små sprækker i præsidentens stålsathed. Flere medier, blandt andre BBC, skriver, at Trump har bedt justitsministeriet udarbejde et lovforslag, der forbyder tekniske anordninger, de såkaldte bump-stocks, som kan få en riffel til at affyre flere hundrede skud i minuttet. Det er det seneste skoleskyderi i Florida, hvor 17 unge mistede livet, der har fået præsidenten til at moderere sin holdning.


Rådhuspladsen ligger på gammel begravelsesplads

I årevis har københavnere, turister og andet godtfolk travet hen over Rådhuspladsen helt uvidende om, at blot en meter nede under pladsens fliser lå 20 skeletter af mænd, kvinder og børn, som levede for cirka 1.000 år siden. Siden december har arkæologer fra Københavns Museum i dyb hemmelighed arbejdet med at blotlægge knoglerne af, hvad arkæologerne mener er de første københavnere. Og neden under dem er der muligvis flere skeletter, skriver Politiken. »Det er utroligt. En meter under asfalten på den mest travle plads i hele Danmark ligger gravene med skeletter fint bevaret«, siger museumsinspektør Jane Jark Jensen.


Det sker i dag:

  • Retten i Hillerød skal over en stribe retsmøder afgøre, om Danmark skal udlevere en mand, der er blevet dansk statsborger, til Rwanda, hvor han er tiltalt for deltagelse i folkedrab. Sagen, som begyndte 8. januar, ventes afsluttet i dag.
  • Danske Instruktører, Dansk Skuespillerforbund, Danske Dramatikere, Film- og tv-arbejderforeningen og Producentforeningen præsenterer på et pressemøde deres udspil til de kommende mediepolitiske forhandlinger. Udspillet indeholder en række konkrete forslag, som vil styrke det danske indhold, dansk public service, og i særdeleshed dansk film, tv og dokumentarfilm.
  • Anti-korruptionsorganisationen Transparency International udgiver sin årsrapport.

Fra historiebogen:

  • I dag for 170 år siden udgav Karl Marx og Friedrich Engels 'Det kommunistiske manisfest'.
  • Og for 140 år siden udkom i USA, nærmere bestemt i New Haven, verdens første telefonbog. Med 50 numre.

Fik du læst


Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce