Kabinepersonalet i flyselskabet SAS har på 4. døgn nedlagt arbejdet. Strejken skabte kaos for mange rejsende. Passagerer.
Foto: Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Danskere ønsker højere klimaafgifter, bare ikke lige på flyrejsen

Flere penge til psykisk syge, ja til flere klimaafgifter og genforening i Nordkorea.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen

Selv for økonomisk velpolstrede familier kan det være noget af en mundfuld, hvis der opstår problemer med tænderne. Og gennem de seneste 16 år er priserne bare tordnet i vejret.

Fra maj 2002 til maj 2018 er tandlægernes priser steget med knap 52 procent, mens de generelle forbrugerpriser kun er steget med 28 procent. Det viser en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, som Politiken skriver om. Og i modsætning til andre områder, hvor vi er vant til at forhandle om priser, så sluger vi tandlægernes priser råt.

»Vi møder vores tandlæger med en utrolig autoritetstro i deres hvide kitler. Vi tror måske, de er en del af sundhedsvæsnet, fordi vi starter tandbehandlingen i skoletandplejen. Men i det øjeblik, vi bliver myndige, så er tandlæger altså private erhvervsdrivende, der skal tjene penge på vores tænder«, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Formanden for Tandlægeforeningens klinikejere, Torben Schønwaldt, anerkender ikke uden videre Forbrugerrådets prisundersøgelse. »Men ér priserne steget, så kan forklaringen være, at det offentlige tilskud til tandbehandling er faldet«, siger han blandt andet.

100 millioner til psykisk syge

Borgere med de sværeste og mest invaliderende psykiske lidelser skal have bedre hjælp. Derfor vil regeringen afsætte 100 millioner kroner i permanente midler på den kommende finanslov. »Vi er simpelthen nødt til at gøre noget fundamentalt anderledes for de allermest psykisk syge medborgere«, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Politiken. Pengene kommer oven i de 200 millioner kroner, der blev afsat tidligere på året.

Et flertal vil have flere klimaafgifter

Danskerne er villige til at tage nye skridt i kampen mod klimaforandringerne og efterlyser politisk handling. I en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske, svarer 57 pct. af de adspurgte, at de er enige eller overvejende enige i, at staten bør lægge afgifter eller forhøje afgifter på varer, der er særligt belastende for klimaet. Direkte adspurgt om en afgift på flyrejser er det dog et stykke under halvdelen – 39 pct. – der er positivt stemte.

Venezuela hæver mindsteløn med 3.300 procent

Pengesedler med adskillige færre nuller og en hævelse af mindstelønnen på 3.300 procent. Det er den virkelighed, indbyggerne i Venezuela ifølge nyhedsbureauet AP vågner op til mandag, når nye reformer træder i kraft i et forsøg på at redde landets økonomi. Men der er stor nervøsitet blandt forretningsindehavere og forbrugere i det hårdt plagede land. For ingen ved, om indgrebene kan rette op på Venezuelas katastrofale økonomiske situation.

Danskerne gambler mere og mere

Danmark er nu det tredjemest gamblende nation i Europa. Det skriver Kristeligt Dagblad.  Live-spil på mobilen er i så markant vækst, at stadig flere spiludbydere forsøger at få del i de cirka 10 milliarder kroner, det danske spillemarked forventer at omsætte i år – efter at alle gevinster er udbetalt. »Vi taler om mange tusinde mennesker, hvis liv bliver ødelagt af det her, og derfor undrer det mig, at der ikke er mere fokus på at få reguleret hele spillemarkedet«, siger Michael Bay Jørsel, leder af Center for Ludomani.

Følelsesladet genforening i Nordkorea

Koreakrigen, der varede fra 1950 til 1953, splittede millioner af familier ad. Langt størstedelen har ikke set hinanden siden krigens afslutning for 65 år siden. Men mandag bliver 180 udvalgte familier kortvarigt genforenet i den nordkoreanske bjergby Mount Kumgang. Det skriver Politiken med Ritzau som kilde. Familierne får 11 timer sammen, før de igen skal rejse tilbage til hver deres land. Ifølge Reuters ender familiernes afsked ofte i 'smertefuld farvel'.

Ny podcast: Du lytter til Politiken

Det er ikke bare en ny rigsadvokat, vi har fået. Det er en helt ny måde at være rigsadvokat på.

Som chef for alle landets anklagere ser Jan Reckendorff  det som sin opgave at være et redskab for regeringens politiske ønsker og eksempelvis søge en bande som Loyal to Familia forbudt og kriminelle udlændinge udvist.

Klik her og hør første afsnit af Politikens nye podcast ’Du lytter til Politiken’, hvor vi spørger Hans Davidsen-Nielsen, rets- og samfundsreporter på Politiken, som har interviewet Jan Reckendorff, om det betyder, at retssalene fremover bliver en politisk kampplads.

Det sker i dag:

  • Enhedslisten holder i dag sommergruppemøde. Det finder sted på Hvidovre Hospital, og der er pressemøde klokken 13.30. Her vil blandt andre politisk ordfører Pernille Skipper løfte sløret for partiets prioriteter frem mod det næste valg.
  • Valget af ny folketingskandidat for Venstre i Ringkøbing-Skjern Kredsen finder sted i dag i Dejbjerglund Hallen i Skjern. Fem kandidater havde meldt sig, da fristen om at søge opstilling som ny folketingskandidat i Ringkøbing-Skjern Kredsen efter Esben Lunde Larsens exit som folketingsmedlem udløb.
  • Manden, som skød John Lennon, Mark David Chapman, skal i dag i retten for at søge om prøveløsladelse. John Lennon blev skudt i december 1980 på vej hjem fra en optage-session i New York City sammen med sin kone Yoko Ono. Mark Chapman blev idømt 20 års fængsel.

Fra arkiverne:

  • Efter hemmelige forhandlinger i Oslo underskriver Israel og Palæstina på denne dag i 1993 en fredsaftale, der fastsætter en tidsplan for fred på Vestbredden og i Gaza.
  • 20. august 2008 forulykker et Spanair-fly ved lufthavnen Barajas i Madrid under take-off. 154 personer mister livet i ulykken, som både skyldes piloternes og systemernes fejl.

Gode læsehistorier:


Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce